«Φωτιά» σε στέγη, μεταφορές και φυσικό αέριο – Στο 2,7 ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Στο 2,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο (από 2,6% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός τροφίμων κινήθηκε μόλις στο 0,1%, ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν οι κατηγορίες «Μεταφορά επιβατών με
αεροπλάνο» με 31,6%, το φυσικό αέριο με 26,5%, τα «Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία» με 16,8%, τα ενοίκια κατοικιών με 9,2% και τα πακέτα διακοπών με 8,4%. Ακόμη, ι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας είναι στο 7%.
Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατέγραψαν: Το ελαιόλαδο (-10,5%), ο εξοπλισμός ήχου και εικόνας (-8,7%), τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (-5%), τα στερεά καύσιμα (-4,2%) και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-4%).
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,7% τον μήνα Ιανουάριο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2024, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
– 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μοσχάρι, χοιρινό, νωπά ψάρια, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, λαχανικά κατεψυγμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμώνσε: ψωμί και δημητριακά, αλλαντικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά.
– 0,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
– 5,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
– 4,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
– 3,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
– 3,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
– 1,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
– 1,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
– 2,6% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
– 5,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
– 2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων, άλλες υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
– 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες
Τι συνέβη από Δεκέμβριο σε…Ιανουάριο
Από εκεί και πέρα υπήρξαν μεταβολές και σε μηνιαίο επίπεδο.
Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Ιανουάριο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2024,
προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
– 22,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
– 0,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος
της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
– 1,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μοσχάρι, πουλερικά, αλλαντικά, νωπά ψάρια, άλλα βρώσιμα έλαια, λαχανικά (γενικά), σοκολάτεςπροϊόντα σοκολάτας, σάλτσες-καρυκεύματα, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, νωπά φρούτα.
– 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
– 0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
– 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
– 0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
– 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.
– 0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας.
Τα στοιχεία της Eurostat
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης) τον Ιανουάριο (από 2,9% τον Δεκέμβριο) ενώ το 2,5% άγγιξε στην ευρωζώνη (από 2,4% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα. Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, οι τιμές στην Ελλάδα εμφάνισαν πτώση κατά 0,7%.
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία της Eurostat, h Ελλάδα εμφανίζει τον 3ο υψηλότερο πληθωρισμό υπηρεσιών στην Ευρωζώνη με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 5,5%, πίσω μόνο από την Κροατία (8,2%) και τη Σλοβακία (7,8%), ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι στο 3,9%.
Πάνω από τον μέσο όρο είναι η Ελλάδα και στον τομέα της ενέργειας, καθότι η χώρα μας εμφάνισε πληθωρισμό της τάξης του 2,5% έναντι 1,8% στην Ευρωζώνη. Αντίστοιχη εικόνα υπήρξε και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,4% έναντι 0,5%).
Η χώρα μας εμφανίζει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και ποτά» ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία με τον δείκτη να παραμένει σχεδόν σταθερός με άνοδο 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,3%.
Η χαμηλή άνοδος των τιμών τροφίμων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες και στα βιομηχανικά αγαθά οδηγεί την Ελλάδα στον τρίτο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό (ο δείκτης που μετρά τις τιμές χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) στην ευρωζώνη με ετήσια άνοδο 4,4% έναντι 2,7% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Υψηλότερη τιμή είχε μόνο η Σλοβακία (5,3%) και η Κροατία (4,4%).