7ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας
Σας αρέσουν τα ταξίδια στον χρόνο; Το 7o Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας μας έχει συνηθίσει σε τέτοια όμορφα ταξίδια! Τα τελευταία χρόνια, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χορευτικό Ταξίδι στην Παράδοση» αρμενίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου, με τρεχαντήρι την παράδοση και πανί την τέχνη της όρχησης και της μουσικής. Το πολιτιστικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά από ομάδα εκπαιδευτικών με συντονίστρια την κ. Μαρία Κοκκινίδη, στο πλαίσιο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.
Αυτή τη φορά, όμως, το ταξίδι ήταν τόσο συναρπαστικό, ώστε ξεπέρασε τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού «ταξιδευτή»!
Με θαυμασμό στην κατακτημένη γνώση και σοφία του χτες και με σεβασμό στο παρελθόν του τόπου μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου πραγματοποίησαν ένα διήμερο ζωντανό οδοιπορικό στα χορευτικά μονοπάτια της ζώσας ελληνικής παράδοσης, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαΐου 2018. Με πυξίδα τον χορό και πορτολάνο τη μουσική, «αρμένισαν» νοσταλγικά στα αγκυροβόλια του χτες, αναζητώντας τα ίχνη του σήμερα, που τους οδήγησαν σε ένα αυθεντικό παραδοσιακό αντάμωμα στη Χώρα Μεσσηνίας. Τους μικρούς θαλασσοπόρους συνόδευσαν στον όμορφο «πλου» τους ο Διευθυντής τους κ. Ιωάννης Ιωάννου και η Υποδιευθύντριά τους κ. Άννα Κρημιζίνη από κοινού με την εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Β. Καλογεροπούλου και τη συντονίστρια του Προγράμματος κ. Μαρία Κοκκινίδη. Οι φορεσιές των παιδιών ήταν ευγενική προσφορά του κ. Στάθη Καλογερόπουλου, γονέα μαθήτριας του σχολείου.
Το κεφάτο τρεχαντηράκι του 7ου Γυμνασίου «έριξε άγκυρα», προσκεκλημένο του Λαογραφικού Ομίλου Χώρας Μεσσηνίας, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα γνήσιο λαϊκό μουσικοχορευτικό δρώμενο, που «φώτισε» ήχους, χρώματα και σύμβολα της ανεκτίμητης ελληνικής κληρονομιάς. Η παραδοσιακή «πανήγυρις» στήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία της Χώρας, με την παλλαϊκή συμμετοχή που επιβάλλει η αρχαϊκή προέλευση της λέξης (παν + άγυρις: συνάθροιση πλήθους, αγορά). Παρέστη ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης και δημοτικοί σύμβουλοι. Έφηβοι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, που τους ενώνει το ιερό μένος της όρχησης, ενώθηκαν πάνω στη σκηνή, για να ζωντανέψουν εικόνες μιας αλλοτινής εποχής, που κι αν φαντάζει μακρινή, ωστόσο εξακολουθεί να γοητεύει και να συγκινεί με τον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητά της.
Ο απόηχος της γκάιντας «αρμένισε» τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου μας στη Βόρεια Ελλάδα, ανάμεσα Μακεδονία και Θράκη, εκεί που το χορευτικό ιδίωμα παρουσιάζει ένα ξεχωριστό χρώμα, χάρη στην έντονη μουσική, χορευτική και εθιμική παράδοση της περιοχής. Σταθμός στη διαμόρφωση του χορευτικού χρώματος στάθηκε η Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, η οποία ενοποίησε το μικρασιατικό, το θρακικό και το μακεδονικό στοιχείο, συντελώντας στο σχηματισμό μιας πλατύτερης πολιτιστικής ενότητας. Στη συνέχεια το μικρό μας ιστιοφόρο άλλαξε ρότα και με σημαία του τη λύρα, μας ταξίδεψε στην Ανατολή, για να λικνιστούμε ρυθμικά στα Δωδεκάνησα του χορού, της μουσικής, του τραγουδιού και των τραγουδιστάδων και να αποθεώσουμε τελικά το λεβέντη «μηχανικό», που η καρδιά του «λιλιρίζει» και η ψυχή του με καμιά νόσο και σωματική παράλυση δε λυγίζει, σε μια συγκλονιστική ερμηνεία του καλύμνικου «Μηχανικού», που απογείωσε χορευτές και κοινό!
Το χορευτικό οδοιπορικό στις μουσικές και στους χορούς του ελληνισμού, πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων και βιωματικών δράσεων που προάγουν την ανακαλυπτική μάθηση μέσα από τη μελέτη πρωτογενών πηγών, τη διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων και τη διαθεματικότητα. Το ενθουσιώδες μαθητικό «μελίσσι» είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το παλάτι του ομηρικού βασιλιά της Πύλου Νέστορα, το καλύτερα σωζόμενο μυκηναϊκό ανακτορικό συγκρότημα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Το δωμάτιο του λουτρού με τον πήλινο λουτήρα βοήθησε τους μαθητές-φιλολόγους να αναπλάσουν δημιουργικά την ομηρική σκηνή, όπου η Πολυκάστη, κόρη του βασιλιά Νέστορα, λούζει και περιποιείται τον γιό του Οδυσσέα, Τηλέμαχο, κατά την παραμονή του στην Πύλο. Και αφού θαύμασαν τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στον Άνω Εγκλιανό, περιηγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, που στεγάζει τα ευρήματα από τις ανασκαφές του ανακτόρου του Νέστορα.
Μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πλούτου των εναλίων αρχαιοτήτων της Χώρας μας, αλλά και του μοναδικού κόσμου της ενάλιας ανασκαφής, με τις εκπλήξεις και τις δυσκολίες που εμπεριέχει, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν οι μαθητές-αρχαιολόγοι στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πύλου, όπου αναπτύσσονται επτά ναυάγια διαφορετικών χρονικών περιόδων από τις θάλασσες της Πελοποννήσου. Τέλος, την Ελλάδα μιας άλλης εποχής ανακάλυψαν οι μαθητές-λαογράφοι στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, όπου περιηγήθηκαν στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια». Οι τοπικές φορεσιές τους «μίλησαν» για τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι Έλληνες από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας ως τον 20ο αι, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της κοινωνίας των Ελλήνων. Το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, εκεί όπου δεσπόζει ο Βυζαντινός Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός Υπαπαντής του Χριστού, κάτω από τη σκιά του Φράγκικου Κάστρου των Βιλλαρδουΐνων.
Το τρεχαντήρι του 7ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, με καπετάνισσα την Φυσικό του κ. Μαρία Κοκκινίδη, αποτραβιέται προσωρινά στο καρνάγιο για εργασίες συντήρησης! Το Σεπτέμβρη θα βγει και πάλι στ’ ανοιχτά για νέα συναρπαστικά ταξίδια στα ανεξερεύνητα νερά της ζώσας ελληνικής παράδοσης… εκεί που θα συναντήσει τον Μικρό Ναυτίλο του Ελύτη να του σιγομουρμουρίζει: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»
… Καλή αντάμωση, λοιπόν, στην κουπαστή του!