Tη χορήγηση 282,6 εκατ. ευρώ για 225 νέα περιβαλλοντικά και κλιματικά προγράμματα στα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+. Στην Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν πέντε προγράμματα με 7,1 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα για τη χώρα στο πλαίσιο του LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν δύο έργα με 4,1 εκατ. ευρώ. Πρώτον, θα ενισχυθεί το LIFE BIODELEAR (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»). Όπως αναφέρει η Επιτροπή, το έργο αυτό έχει σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για μια ορθολογική, ολοκληρωμένη και, περιβαλλοντικά, αειφόρο διαχείριση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μύγας της Μεσογείου στις χώρες της μεσογειακής λεκάνης και έχει ως παράδειγμα την καλλιέργεια οπωροφόρων. Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει μια πρωτότυπη, φιλοπεριβαλλοντική και φθηνή τροφιμοπαγίδα (Βιοδέλεαρ), η οποία θεωρείται ευρεσιτεχνία για τον έλεγχο της μύγας της Μεσογείου σε μεγάλη κλίμακα. Πρόκειται για μια παγίδα μη τοξική για τον άνθρωπο, η οποία ελκύει επιλεκτικά τις θηλυκές μύγες χωρίς να επηρεάζει σχεδόν κανένα άλλο έντομο.
Το δεύτερο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί είναι το LIFE FOODPRINT (Γιώτης ΑΕ). Κύριος στόχος του έργου αυτού είναι η αξιολόγηση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα του κλάδου της ζαχαροπλαστικής και των προϊόντων αλευροποιίας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης ενός καινοτόμου λογισμικού. Το έργο θα υλοποιηθεί με μια επίδειξη μεγάλης κλίμακας, σε έξι εταιρείες ζαχαροπλαστικής και προϊόντων αλευροποιίας στην Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να αξιολογηθεί το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα ορισμένων προϊόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού, να εντοπιστούν οι παράγοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού που αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αναπτυχθούν προγράμματα μετριασμού για καθεμία από τις εταιρείες τροφίμων και τα προϊόντα τους με κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα.
Εξάλλου, στο πλαίσιο του LIFE+ Φύση, θα χρηματοδοτηθεί με 1,2 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα LIFE ElClimA (Πανεπιστήμιο Πατρών- Επιτροπή ερευνών). Tο έργο στοχεύει στο να διευκολύνει την προσαρμογή του μαυροπετρίτη, ενός αποδημητικού γερακιού της Μεσογείου, στην τρέχουσα και μελλοντική κλιματική αλλαγή. Σχεδιάζεται η υλοποίηση σειράς ενεργειών που στοχεύουν στη βελτίωση των επιδόσεων αναπαραγωγής του είδους καθώς και στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των περιοχών χορτονομής. Παράλληλα, στο πλαίσιο του LIFE+ Ενημέρωση και Επικοινωνία, θα χρηματοδοτηθούν με 1,8 εκατ. ευρώ δύο έργα.
Πρώτον, θα ενισχυθεί το LIFE- INFOCYCLE (Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ). Tο έργο αυτό έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μικρής ποσότητας αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στις περιφέρειες της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι ενέργειες θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας των διεργασιών των εταίρων που συμμετέχουν σε υπάρχον σύστημα συλλογικής ανακύκλωσης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, προβλέπονται διάφορες ενέργειες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του τοπικού κοινού ως προς τους κινδύνους από τη μη ορθή επεξεργασία των ΑΗΗΕ.
Δεύτερον, θα υποστηριχθεί από την ΕΕ το LIFE Natura2000ValueCrete (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης). Tο έργο έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη των προσπαθειών διατήρησης για ορισμένες τοποθεσίες που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 στην Κρήτη, την ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων και την ανάδειξη του κοινωνικοοικονομικού κόστους που απορρέει από την απώλεια της βιοποικιλότητας στην Κρήτη.