Συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη
Την ξεκάθαρη θέση της ΚΕΔΕ πως κεντρικός άξονας της δρομολογούμενης μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι μία ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων κι ευθυνών, από την Κεντρική Εξουσία προς τους Δήμους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.
Κατά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης συζητήθηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΚΕΔΕ επί της προωθούμενης μεταρρύθμισης αλλά και όλες οι θεσμικές και οικονομικές εκκρεμότητες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, οι οποίες δυσχεραίνουν την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
Ειδικότερα τόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όσο και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης επισήμαναν πως δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα των αιρετών αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη, τόνισαν την ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων και ανέδειξαν στα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Παραδοχή των δυσλειτουργιών που προκαλεί ο Νόμος Σπίρτζη
Παράλληλα εστίασαν στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί ο Νόμος 4412 (ν. Σπίρτζη) περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων στη λειτουργία των Δήμων. Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει και δεσμεύθηκε να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό για να συζητήσουν τις δυνατότητες αλλαγών που απαιτούνται.
Δέσμευση Σκουρλέτη για διυπουργική συνάντηση με θέμα την ένταξη παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση
Σε ότι αφορά το ζήτημα της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για το σύνολο των νηπίων, που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου και σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Πατούλης επισήμανε τον κίνδυνο να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύθηκε ότι θα προγραμματιστεί διυπουργική συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Με σημερινή απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα υπάρξει σχετική επιστολή προς τον κ. Σκουρλέτη στην οποία θα περιγράφονται σαφώς τα προβλήματα που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας.
Στην έκκληση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως η πρόθεση είναι να παραταθεί η παρούσα θητεία των αιρετών έως και το φθινόπωρο του 2019.
Αναφερόμενος στον τρόπο εκλογής των αιρετών επισήμανε ότι είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το νέο εκλογικό σύστημα, με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων .
Οι κόκκινες γραμμές της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση
Ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δίνει βάρος στην τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, προκειμένου όπως ανέφερε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους.
Σε αυτό το πλαίσιο συνόψισε τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΚΕΔΕ στις εξής:
Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
Ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.