Χωρίς διακοπή για διακοπές
Εν μέσω θέρους και τα θέματα προς επίλυση πολλά, χωρίς διακοπή για διακοπές. Η πανδημία, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δ εξακολουθεί να φαίνεται απειλητική, με διάχυτη την αγωνία τον επιχειρηματιών για την πιθανότητα ενός ακόμα κλεισίματος των επιχειρήσεών τους. Επιχειρήσεις που έχουν συγκεντρώσει οφειλές, αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις που διογκώνουν την ανασφάλεια τους.
Η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει μία ανάσα στην αγορά, ενεργοποίησε τη δεύτερη φάση του μέτρου ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών, που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά την Α΄ φάση του μέτρου και πληρούν τις προϋποθέσεις. Το μέτρο αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020, σε σχέση με το 2019, και για τις υποκείμενες σε ΦΠΑ την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα. Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό 20% επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει κατά την περίοδο αναφοράς. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι. Προϋπόθεση των ανωτέρω είναι οι δικαιούχοι να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση να συγκρατήσει την ανεργία.
Πέρα από την προσπάθεια σταθεροποίησης και ενίσχυσης της οικονομίας, μέτρα λαμβάνονται και για την ασφάλεια των πολιτών ενισχύοντας το αίσθημα δικαίου με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιώντας αρκετές ποινές. Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφορούν γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας, όπως βιασμό, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, για τα οποία θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής. Επιπλέον, για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αυστηροποιείται η ποινή σε όλες τις περιπτώσεις και επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας. Τελευταία στη χώρα μας έχουν τελεσθεί αποτρόπαια εγκλήματα και δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθένας μας απαξιώνει την ποινή των ισοβίων αφού γνωρίζουμε πως μετά από μικρό διάστημα ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος. Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη, όχι σημαντική αλλαγή αφού αυξάνεται κατά 2 μόνο έτη, αλλά είναι ένα βήμα.
Όπως όλα δείχνουν τα θέματα προς επίλυση είναι πολλά, άλλα προϋπήρχαν και άλλα προέκυψαν από την πανδημία, χωρίς να ξεχνάμε και τους γείτονές μας που δεν χάνουν ευκαιρία ώστε να μας κρατούν σε εγρήγορση.
* Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πολιτευτής ΝΔ,
Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών