Όποιοι πάνε και θα πούνε και ένα …ποίημα
Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης προσκαλεί το κοινό την Κυριακή 31/03/2024, ώρα 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο (Κύμης και Λητούς. Κτήμα Δηλαβέρη), στην “Λογοτεχνική μας Συντροφιά”, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Στην εκδήλωση αντιπροσωπείες σχολείων της πόλης, δημότες ή/και επισκέπτες θα αναγνώσουν ένα σύντομο ποίημα ή λογοτεχνικό απόσπασμα επιλογής τους (δικό τους ή μη), ενώ επιλεγμένα μουσικά αποσπάσματα και αγαπημένα τραγούδια σχετικής θεματολογίας θα πλαισιώνουν τις αφηγήσεις από τους καθηγητές και σπουδαστές του Αριάδνειου Ωδείου Μεταμόρφωσης.
Για δηλώσεις συμμετοχών επικοινωνήστε στο 2132012997 ή στο politismos@metamorfossi.gov.gr, ώρες 9:00 – 14:30 έως και Παρασκευή 29/3. (Θα προηγηθούν στο πρόγραμμα οι αντιπροσωπείες των σχολείων και θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις συμμετοχής με βάση την ημερομηνία κατάθεσης).
Στην ενημερωτική ανακοίνωση – πρόσκληση του δήμου σημειώνεται: “Στη χώρα μας, την πατρίδα του Ομήρου, των μεγάλων τραγικών, του Σολωμού, του Καβάφη, του Σικελιανού, του Ελύτη και τόσων άλλων μεγάλων και σπουδαίων λογοτεχνών, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, να εκδίδονται σε υψηλή αναλογία ποιητικές συλλογές ανά κάτοικο κάθε χρονιά. Οι εποχές αλλάζουν, η αδυσώπητη καθημερινότητα, τα ήθη και οι συνήθειες της “σύγχρονης” ζωής έχουν κάνει πια εξαιρετικά δύσκολη τη συντροφιά για λογοτεχνικά θέματα, φέρνοντας αρκετές φορές αντιμέτωπους ακόμα και με “χλεύη” ή αποδοκιμασία όσους σκεπτόμενους ή/και ρομαντικούς εξακολουθούν να έχουν τέτοια ενδιαφέροντα. Όμως η ποίηση εξακολουθεί να αγγίζει με τον ίδιο συγκλονιστικό τρόπο, εκείνες τις πτυχές και τα συναισθήματα του λαού μας σαν να πρόκειται για ένα συστατικό κομμάτι του DNA μας και όχι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα.
Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας.”
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
“Φιλοσοφώτερον και σπουδαιότερον ποίησις ιστορίας εστίν: η μεν γαρ ποίησις μάλλον τα καθόλου, η δε ιστορία τα καθ’ έκαστον λέγει”.
(Η ποίηση είναι πιο φιλοσοφική και πιο σπουδαία από την ιστορία, επειδή η ποίηση μιλάει περισσότερο για το όλον ενώ η ιστορία για το συγκεκριμένο).
Αριστοτέλης.