Όταν έκλαψε η Αρβελέρ…
Μικρασιατικές νοσταλγικές ιστορίες με αφηγήτρια την γλυκύτατη και μοναδική στο είδος της Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ξεδιπλώθηκαν φέρνοντας στον νου μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού που έζησε και μεγαλούργησε στις αξέχαστες πατρίδες, πριν τον μεγάλο ξεριζωμό. Τίτλος της ομιλίας ” Ο ρόλος της Μικρασίας στην ιστορία του Ελληνισμού”.
Η 96χρονη έφηβη, μάγεψε όπως πάντα άλλωστε το ακροατήριό της στο αμφιθέατρο του κατάμεστου ιστορικού αλλοτινού ξενοδοχείου της Κηφισιάς, “Παλάς”, που χάρη στην αναπαλαίωσή του από την οικογένεια του αείμνηστου μεγαλοεπιχειρηματία, συνιδρυτή της ‘ΦΑΓΕ’, Κυριάκου Φιλίππου και της συζύγου του Δήμητρας, στολίζει αενάως την κορύφωση της οδού Κολοκοτρώνη στο Κεφαλάρι Κηφισιάς.
Και φυσικά τίποτα δεν ήταν τυχαίο σε ότι αφορά τη δίωρη αφήγηση της σπουδαίας κυρίας Αρβελέρ, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του (1976).
Οι επιστημονικοί της τίτλοι, αμέτρητοι!
Σταχυολογούμε:
• Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων
• Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία)
• Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας
• Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg
• Πρόεδρος του Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης
• Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στο Παρίσι
• Τιμητικό μέλος των Ακαδημιών Αθηνών, Βερολίνου, Βουλγαρίας, καθώς και της Βρετανικής Ακαδημίας
• Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα).
Η Πρόεδρος του Συλλόγου “Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών” (ΕΠΚΕΔ) κυρία Δήμητρα Κ. Φιλίππου και τα μέλη του Δ.Σ. ήταν οι διοργανωτές της ομιλίας στο “Παλάς”, το απόβραδο της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2023.
Πριν ακόμη ξεκινήσει η αφήγηση, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια της θεατρικής σκηνής Μιμή Ντενίση πήρε θέση δίπλα στην Ελένη Αρβελέρ ως “ιδανική για την περίπτωση” όπως τόνισε η ομιλήτρια. Και πως αλλιώς αφού η Μιμή Ντενίση, με τις sold out παραστάσεις της “Σμύρνη μου αγαπημένη” σε Ελλάδα και εξωτερικό, επανέφερε στη μνήμη του …όπου γης Ελληνισμού την πικρή ιστορία του χαμού της μεγαλόπρεπης μικρασιατικής Σμύρνης, μεταλαμπαδεύοντας και στη νέα γενιά την αγάπη και τη νοσταλγία προς τις χαμένες πατρίδες.
Ως ιδανική συντονίστρια λοιπόν, η Μιμή Ντενίση απήγγειλε τρία ποιήματα με την υπογραφή της κορυφαίας βυζαντινολόγου. Στίχοι που άγγιξαν τις καρδιές στην κατάμεστη αίθουσα.
Αμέσως μετά, συνομίλησαν μαζί της ο Καθηγητής Βυζαντινολόγος Θάνος Μαρκόπουλος και ο Ιστορικός Νίκος Α. Κούκης, υποβάλλοντάς της δύο καίριες ερωτήσεις, πλην όμως η κυρία Αρβελέρ, με το γνωστό χιούμορ της, υπέβαλλε και εκείνη ερωτήσεις προς τους ερωτώντας την, προκαλώντας τον θαυμασμό του κοινού για την ακάματη ευφυΐα της.
Ωστόσο, η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς που έκαναν τα μάτια της Ελένης Αρβελέρ να πλημμυρήσουν από διάφανα υγρά διαμαντάκια, ήταν όταν η Βασιλική Καρακώστα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και γνωστή ερμηνεύτρια παραδοσιακών μελωδιών, αφού ερμήνευσε μικρασιάτικα ακούσματα, κάλεσε στη σκηνή την Παιδική Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς. Οι λιλιπούτειοι μελωδοί με τη διεύθυνση του μαέστρου Θανάση Αρβανίτη πλαισίωσαν την 96χρονη “έφηβη” για να της τραγουδήσουν αγαπημένες της μελωδίες από την αξέχαστη πατρίδα, προσφέροντάς της ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.
“Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη μου στιγμή” ψιθύρισε δακρυσμένη η Ελένη Αρβελέρ. Αυτή ήταν και η τελική φράση του φινάλε της πολιτιστικής μέθεξης με αύρα μικρασιατικής μνήμης.