Έκθεση φωτογραφίας Paul Wenham – Clarke “When Lives Collide” διοργανώνει η Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου “Εκτός των Τειχών”
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «Εκτός των Τειχών» στο Μαρούσι σε συνεργασία με την «YOU ARE WHAT U DO – Κώστας Κουβίδης», μη κερδοσκοπική εταιρία, οργανώνει την παρουσίαση της έκθεσης στο Δημαρχείο Αμαρουσίου από την Δευτέρα 28 μέχρι και την Κυριακή 6 Μαρτίου.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 9:00 – 20:00 καθημερινά στο ισόγειο του Δημαρχείου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 18:00. Θα γίνει ενημέρωση, παρουσίαση και θα επακολουθήσουν παρεμβάσεις των συντελεστών. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στην πρόσκληση που ετοίμασε η Δημοτική Κίνηση σημειώνει ακόμη: “Η έκθεση φωτογραφίας του Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham – Clarke με θέμα «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται» πρωτοπαρουσιάστηκε 20 – 28 Νοεμβρίου 2010 στο Μουσείο Μπενάκη . Πρόκειται για μια μοναδική δουλειά με φωτογραφίες και μικρές συνεντεύξεις οικογενειών θυμάτων τροχαίων, ατόμων με αναπηρία, διασωστών κλπ που αναφέρεται στις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης και υποστηρίζει την άποψη ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα όταν μιλάμε για τα τροχαία. Η έκθεση είχε συγκλονιστική απήχηση στην Αγγλία όπου έχει εμφανιστεί στις περισσότερες πόλεις. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο (24 Ιουνίου – 3 Ιουλίου, στη Βασιλική Αγίου Μάρκου) στα πλαίσια της 3ης Διεθνούς Τζαζ Συνάντησης Κώστας Κουβίδης. Στην συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση αυτή δεν είναι ευχάριστη. Υπάρχει μάλιστα ένα ιδιαίτερα σκληρό μέρος της με σκηνοθετημένες φωτογραφίες.
Γιατί λοιπόν αυτή η έκθεση; Δεν είναι προτιμότερο να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί;
Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αυτή την έκθεση γιατί η ζωή δεν είναι πάντα ευχάριστη, ή γιατί ξαφνικά παύει να είναι ευχάριστη.
Η Ελλάδα αν και από τις πρώτες χώρες της ΕΕ σε αριθμό νεκρών από τροχαία είναι από τις τελευταίες στις αντιδράσεις. Οδεύουμε κυριολεκτικά προς τον θάνατο χωρίς διαμαρτυρία. Αυτό κυρίως το γεγονός, πέρα από το προσωπικό μας βίωμα μας ώθησε στο να φέρουμε αυτή την έκθεση εδώ. Για να βοηθηθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους να μιλήσουν γι αυτό που συνέβη. Γι αυτούς που χάθηκαν η έμειναν ανάπηροι για το βαθύ αίσθημα αδικίας απέναντι στην πολιτεία, την δικαιοσύνη κλπ. Λέξεις όπως «ατύχημα», «αμέλεια», «μοίρα» δεν χρησιμοποιούνται στην έκθεση αυτή.
Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε αυτή την έκθεση για να ενισχύσουμε την προσπάθεια που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας να σπάσει η σιωπή γύρω από τα τροχαία. Δεν ξεχνάμε , δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Προϋπόθεση για να ανατραπεί η κατάσταση που υπάρχει στους δρόμους είναι να ακουστεί η φωνή των θυμάτων.
Ο Paul Wenham- Clarke είναι επαγγελματίας φωτογράφος, διδάσκει στο The Arts University College Bournesmouth και έχει βραβευτεί πολλές φορές. Φέτος πήρε το το χρυσό βραβείο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Φωτογράφων (AOP) για μια έκθεση που ετοιμάζει με θέμα τους άστεγους. Η Έκθεση «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται» πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της Road Peace, αγγλικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR).
1.300.000 θάνατοι από τροχαία το 2009
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο ενώ υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των βαριά τραυματιών. Κανένας πόλεμος, καμιά φυσική καταστροφή, καμιά επιδημία δεν είχε ποτέ αυτά τα αποτελέσματα. Και το χειρότερο είναι η πρόβλεψη πως αυτός ο αριθμός θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες. Τη δεκαετία 2001- 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σα στόχο την μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%. Χωρίς κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες μέλη ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο για στόχο αλλά για ευχή. Η μείωση ήταν 36% (αν πιστέψουμε τα στοιχεία που οι ίδιες οι χώρες καταθέτουν).Και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την μικρότερη μείωση. Σημαντικότερο όμως είναι ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων ,130, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69.
Αν και οι παράγοντες που οδηγούν σ αυτή την γενοκτονία είναι πάρα πολλοί, τα τροχαία δεν είναι ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτα. Μια διαφορετική αντίληψη για την κινητικότητα που περιλαμβάνει μια διαμετρικά αντίθετη ιεράρχηση της χρήσης των δρόμων απ αυτή που ισχύει σήμερα (που μπορεί να συνοψιστεί σαν δικτατορία του ΙΧ) όπου εφαρμόστηκε είχε σαν αποτέλεσμα την θεαματική μείωση των τροχαίων. Οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να ενώσουν ανθρώπους και πολιτισμούς από το επίπεδο της γειτονιάς μέχρι το επίπεδο της χώρας η της ηπείρου και όχι για να αποτελούν πίστες ταχύτητας για κομπλεξικούς, και τόπους ομαδικών εκτελέσεων. Ανήκουν στους ανθρώπους και όχι στις μηχανές. Πρέπει να ενισχύουν την ασφάλεια κατά την μετακίνηση και όχι να αποτελούν μέσα για την αποκόμιση κερδών. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτές τις απουσίες. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτό το διαρκές έγκλημα. Ας σταματήσουμε για λίγο για να θυμηθούμε αυτούς που έφυγαν. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει μνήμη.
Όποιοι μη κερδοσκοπικοί φορείς από άλλες πόλεις ενδιαφέρονται μπορούν σε συνδιοργάνωση με την «YOU ARE WHAT U DO- Κώστας Κουβίδης» και χωρίς επιβάρυνση να την παρουσιάσουν.
Περισσότερα για τονPaul: www.wenhamclarke.com www.whenlivescollide.co.uk
YOU ARE WHAT U DO- Κώστας Κουβίδης, μη κερδοσκοπική εταιρία
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ».”