1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου: Διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, πέρασε στον Τελικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2024-2025.
Πιο συγκεκριμένα, το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου συμμετείχε στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Αττικής για την
πρόκριση στον Τελικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2024-2025, με το project “Gemma Robot Halandri” και θέμα: ”Can we Survive on Mars”, και πήρε το μεγάλο εισιτήριο για τον Τελικό.
Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ο Τελικός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2024-2025. Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου με το project “Gemma Robot Halandri” συμμετείχε στην κατηγορία OPEN Γ-ΣΤ ADVANCED 2025
και κατάφερε να κερδίσει Χάλκινο Μετάλλιο ανάμεσα σε 1400 μαθητές, πάνω από 250 ομάδες και 56 ομάδες της OPEN Κατηγορίας.
Οι μαθητές με πολύ κόπο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να φτιάξουν τη μακέτα, να δημιουργήσουν τους αυτοματισμούς, να δημιουργήσουν το σενάριο του project και να αντιμετωπίσουν τις επιστημονικές ομάδες των κριτών που ήταν
πολλές και πολύ απαιτητικές. Να τονιστεί εδώ ότι οι μαθητές αντιμετώπισαν τους κριτές και παρουσίασαν το project αποκλειστικά μόνοι
τους μιας και η συμμετοχή ή παρέμβαση του προπονητή δεν επιτρέπεται.
Με άψογη παρουσίαση της μακέτας και των 9 συνολικά αυτοματισμών, καθώς και των απαιτούμενων αυτοματισμών E1( Ενεργοποιητές μέτρηση φυσικού μεγέθους – επεξεργαστής κινητήρες – γραφική παράσταση) και E2 (Ενεργοποιητές – μέτρηση φυσικού μεγέθους – επεξεργαστής – γρανάζια – κινητήρες γραφική παράσταση, των Α1 (Animation) και Α2 (Video Sensing) κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους κριτές με τη διασύνδεση όλων των εκπαιδευτικών ρομποτικών πακέτων S1, R2, R3, GIGO, MICROBIT, LEGO WEDO 2 σε μια μακέτα και σε ένα project!
Η μεγάλη αυτή επιτυχία των μαθητών και η διάκριση του σχολείου σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό, οφείλεται στην επιμονή τους και τον ενθουσιασμό τους, την υποστήριξη του συλλόγου διδασκόντων και φυσικά στους γονείς των μαθητών που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, ταξίδεψαν μαζί μας στη Λάρισα, συμπαραστάθηκαν σε όλες τις διαδικασίες της ομάδας, συνέδραμαν οικονομικά στα έξοδα που χρειάστηκαν για την υλοποίηση του project, και έγιναν πολύτιμοι συνοδοιπόροι στο ωραίο ταξίδι για την Ιθάκη…
Ο Διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου και Προπονητής των ομάδων Ρομποτικής του σχολείου δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος και περήφανος για την επιτυχία της ομάδας και το Χάλκινο Μετάλλιο στο Πανελλήνιο.
Δυστυχώς το σχολείο δεν πήρε, λόγω βαθμολογικής κατάταξης, το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, μιας και πέρασαν οι 7 καλύτερες ομάδες και το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου ήταν 8ο.