Ο χαιρετισμός του Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, με χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας στην εκδήλωση για να μοιραστώ μαζί σας τα αποτελέσματα της 1ης πανελλαδικής έρευνας γνώσης για το αλκοόλ που αναδεικνύουν την πραγματική γνώση και σχέση των Ελλήνων κάθε ηλικίας με το αλκοόλ. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με πορίσματα, –και είμαι βέβαιος για αυτό- πολύ χρήσιμα προς επεξεργασία, αξιολόγηση και περαιτέρω αξιοποίηση.
Και αυτό γιατί το αλκοόλ δεν είναι, όπως νομίζουμε, μία κατάσταση που δεν μας αφορά. Είναι ένα φαινόμενο της κοινωνίας μας, υπάρχει ανάμεσά μας, είτε μέσα στο σπίτι μας είτε στο φιλικό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Δεν μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη στα πραγματικά δεδομένα αλλά και στις διεξόδους.
Για αυτό και θεωρώ ότι η συγκεκριμένη έρευνα, πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Νηφάλιοι» και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια στην κατεύθυνση του να δούμε ξεκάθαρα το πρόβλημα της κατάχρησης αλκοόλ και να συνειδητοποιήσουμε ότι μας αφορά όλους.
Κατά καιρούς ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τον αλκοολισμό έχουν ανακοινωθεί από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς τόσο για την χώρα μας όσο και σε επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, το κενό στην ενημέρωση και γενικότερα την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ παραμένει. Και είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας τα στοιχεία για το αλκοόλ και τη σχέση με αυτό προκύπτουν μέσα από τη γνώμη των ίδιων των Ελλήνων για τη σχέση τους με το ποτό.
Βάσει επίσημων στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί κατά τα τελευταία έτη, περισσότερα από διακόσιες χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το 30% των έφηβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ έχουν περάσει το κατώφλι του πότη χωρίς να το έχουν καν συνειδητοποιήσει, και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή τους σε όλες της τις εκφάνσεις, αλλά και για τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο.