ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Την περασμένη Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014, το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) έκοψε τη βασιλόπιτά του γιορτάζοντας ταυτόχρονα τα 10χρονά του, μέσα σε μια πραγματικά πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Παιδική Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν Δήμου Νέας Ιωνίας, η οποία ντυμένη με παραδοσιακές στολές έψαλε τα κάλαντα.
Μετά ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο κ. Λουκά Χριστοδούλου, ο οποίος παρουσίασε πρώτα ένα CD με φωτογραφικό υλικό των δράσεων της 10ετίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που επιτέλεσε το Κέντρο στα 10 χρόνια της λειτουργίας του, από τον Ιούνιο του 2003, όταν και ιδρύθηκε ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, έως σήμερα. Πρώτος πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. υπήρξε και ο εισηγητής της πρότασης ίδρυσης, τότε δήμαρχος, Γιάννης Χαραλάμπους, την όλη οργάνωση των στοιχείων του Κανονισμού Λειτουργίας και Διοίκησης, είχε ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης ως αποτέλεσμα σειράς διαβουλεύσεων με τους προσφυγικούς συλλόγους αλλά και προσωπικότητες, του Πολιτισμού της Ν. Ιωνίας, ώστε να καλύπτονται επαρκώς σκοποί και στόχοι, και τα μέσα επίτευξης των σκοπών για τη σπουδή κι ανάδειξη των στοιχείων Ιστορίας και Πολιτισμού των πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Βασική προτεραιότητα στο ξεκίνημά του, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. είχε τη στέγασή του. Έτσι, καθώς άρχισε να συγκεντρώνεται πλούσιο λαογραφικό υλικό, παραχωρήθηκε αρχικά μια μεγάλη αίθουσα των κτηρίων του Ο.Τ. 150 για τη στέγαση του μουσείου Υφαντουργίας-Ταπητουργίας, για ν’ ακολουθήσει η παραχώρηση άλλων δύο αιθουσών για τη στέγαση του Λαογραφικού και του Ιστορικού Μουσείου και του Ιστορικού Αρχείου Ν. Ιωνίας.
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στις δράσεις στους τομείς: Οργάνωση Συμποσίων και ημερίδων, επιμορφωτικών εκδηλώσεων για μαθητές, εκδόσεων βιβλίων, έκδοσης του περιοδικού, συγκέντρωσης υλικού από συνεντεύξεις, συμμετοχής σε εκθέσεις κλπ. επισημαίνοντας τη μεγάλη πανελλαδικά απήχηση ιδιαίτερα στους τομείς της λειτουργίας των τριών Μουσείων και της οργάνωσης Συμποσίων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μικρασίας, πράγμα που αποδεικνύεται από τη μεγάλη επισκεψιμότητα στα μουσεία (1.500 επισκέψεις το χρόνο) και την παρουσία 70 και πλέον εισηγητών εκ των πλέον ειδικών στο πανελλήνιο, στα 6 Συμπόσιά του.
Ο κ. Χριστοδούλου στάθηκε στη συγκινητική ανταπόκριση προσώπων και φορέων για τη συγκέντρωση υλικού ώστε τα μουσεία να οργανωθούν με βάση τις μουσειολογικές απαιτήσεις και ευχαρίστησε τους περίπου 200 δωρητές αντικειμένων.
Υπολογίζονται σε περισσότερα των 1.500 τα μουσειακά εκθέματα, που περιλαβαίνουν πέραν των αργαλειών ύφανσης και χαλιού, στολές, εικόνες, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, σκεύη και έπιπλα, διάφορα έγγραφα και λοιπά ντοκουμέντα.
Δεν παρέλειψε ακόμη να κατονομάσει και τα μέλη των Επιτροπών που εργάστηκαν με μεράκι και όρεξη, αλλά και τους πρώτους δωρητές αντικειμένων, που άνοιξαν τρόπον τινά το δρόμο για τη συγκέντρωση όλου του υλικού. Τα ονόματα των δωρητών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα εντοιχισμένο στο Λαογραφικό Mουσείο.
Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί επαινετικά στα μέλη των διοικήσεων, στη διάρκεια της 10/ετίας που έφθασαν τα 80, τα οποία και προσέφεραν ανιδιοτελώς πολύτιμες υπηρεσίες σ’ έναν οργανισμό που τους εξέφραζε και τον αγάπησαν.
Θεώρησε ως βασικούς σταθμούς της πορείας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ αφενός μεν την ίδρυσή του, το 2003, από τον τότε δήμαρχο Γ. Χαραλάμπους, αφετέρου δε τη διατήρηση της αυτονομίας και τη μη συγχώνευσή του, το 2011, επί δημαρχίας Ηρακλή Γκότση. Σε όλο αυτό το διάστημα οι αποφάσεις, είτε στις συνεδριάσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ είτε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνονταν είτε ομοφώνως, είτε με συντριπτική πλειοψηφία, δείγμα της γενικότερης αποδοχής του Κέντρου.
Ακολούθησε η απονομή του επαίνου στο 2ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό μυθιστορήματος, στον οποίο μετείχαν 9 συγγραφείς.
Η κα. Καλλιόπη Στεριάδου, εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης, εξέθεσε αναλυτικά το σκεπτικό της απονομής επαίνου στο έργο: «Ερειπωμένη πόλη σε ξαναχτίζω» στην κα. Ελισάβετ Ιακωβίδου, ενώ αποσπάσματα του έργου διάβασε ένα άλλο μέλος της Επιτροπής, η κα. Μυρτώ Τσαούση. Επ΄ ολίγον αναφέρθηκε στο έργο της και η κα Ελισάβετ Ιακωβίδου που ευχαρίστησε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. για το έργο που επιτελεί.
Ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο πολυπληθές κοινό, ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στο Δημ. Συμβούλιο, ο κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του Π.Α.Κ. κ. Αρ. Χατζησαβίδης, ο αντ/δρος της Ο.Π.Σ.Ε κ. Σπύρος Ισόπουλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής κ. Κ. Αναγνωστάκης, η πρόεδρος του συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κα. Χρυσ. Αθηνάκη κι ο πρώην πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Χάρης Σαπουντζάκης.
Με την είσοδο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ στον 11ο χρόνο λειτουργίας του, παρά την οικονομική κρίση και τα άλλα προβλήματα εκφράστηκε απ’ όλους η ελπίδα ότι η επιτυχημένη ως τώρα πορεία του θα συνεχιστεί.
Ο κατάλογος των μελών των διοικήσεων της 10ετίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΙ
1) Γιάννης Χαραλάμπους (Δήμαρχος): Από Ιουν. – Δεκ. 2003
2) Χάρης Σαπουντζάκης: Από Ιαν. 2004 – Σεπ. 2011
3) Ηρακλής Γκότσης (Δήμαρχος): Από Σεπ. 2011- Δεκ. 2012
4) Λουκάς Χριστοδούλου: Από Ιαν. 2013 – σήμερα.
ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ 10/ΕΤΙΑΣ
1) Αθηνάκη Χρυσούλα
2) Ακιανίδης Όμηρος
3) Αλεξιάδου Ευσεβία
4) Αμανατίδης Σπύρος
5) Αναμουρλόγλου Χρήστος
6) Ανθρακίδου Έλσα
7) Απέργης Νίκος
8) Αποστολίδης Ηλίας
9) Αρχάγγελος Γαβριήλ
10) Αφεντούλη Κλαίρη
11) Βάρβογλης Σωτήριος
12) Βογιατζόγλου Λεωνίδας
13) Βουλγαρέλης Νίκος
14) Βουδούρογλου-Λάνγκενφανς Φραντζέσκα
15) Γαβριηλίδου Κυριακούλα
16) Γεωργούδης Δημήτρης
17) Γιοβάνη Τζία
18) Γριμπαβιώτου Ευαγγελία
19) Δερμετζόγλου Αγγέλα
20) Δημητσάνου Αναστασία
21) Δουρμούσογλου Πηνελόπη
22) Ιωαννίδης Ιωάννης
23) Ιωάννου Κοσμάς
24) Καζδαγλής Γιώργος
25) Καλαμάρης Σάββας
26) Καλανταρίδου Ειρήνη
27) Καλλινικίδου Πουλχερία
28) Καναβός Μιλτιάδης
29) Καντσέβα Λουτσία-Μαρία
30) Καραβά Ζαχαρούλα
31) Καραγιαννίδης Ιωάννης
32) Καραμάνης Ηλίας
33) Κατιμερτζόγλου Ιωάννης
34) Κατιμερτζόγλου Κων/νος
35) Κατσάνη Βασιλεία
36) Καφετζής Ανδρέας
37) Κοντίτσης Ιωάννης
38) Κορίδης Γιάννης
39) Κουκουλάρης Νίκος
40) Κυριαζής Δημήτριος
41) Κουλούρης Κωνσταντίνος
42) Κωστιδάκης Τάκης
43) Λυκούδης Μάκης
44) Μαγιόπουλος Νίκος
45) Μαλαγάρη Δήμητρα
46) Μανιατόπουλος Δημήτριος
47) Μανιάτης Πολυκράτης
48) Μελεμενής Άγγελος
49) Μποτζιόλη Ελένη
50) Μωραλόγλου Ηλίας
51) Μωϋσίδου Ευδοκία
52) Νουβέλογλου Γιώργος
53) Ουλκέρογλου Στάθης
54) Παναγιωτίδης Ισαάκ
55) Παπαδόπουλος Γεώργιος
56) Πασχάλη Αικατερίνη
57) Παραρά – Ευτυχίδου Νίτσα
58) Παρέσογλου Παναγιώτης
59) Πλαχούρης Γιάννης
60) Πολυκάρπου Πολύκαρπος
61) Σαββίδης Γιώργος
62) Σαββίδης Ιωσήφ
63) Σακαλόγλου Γκέλυ
64) Σακαλόγλου Δημήτρης
65) Σαπουντζάκης Χάρης
66) Σπανοπούλου Λαμπρινή
67) Στεριάδου Καλλιόπη
68) Τζαμτζής Σπύρος
69) Τσοπανάκης Γιώργος
70) Τσοπανάκης Κωνσταντίνος
71) Τσοπανίδης Γιώργος
72) Φραγκούλης Χαρίτων
73) Φτούλη Όλγα
74) Χαρισμίδης Αναστάσιος
75) Χατζηϊωάννου Χρήστος
76) Χατζησαββίδης Άρης
77) Χατζούδης Σταύρος
78) Χριστοδούλου Λουκάς