Η εφημερίδα “Guardian”, σε άρθρο της, συμβουλεύει όσους πρόκειται να δώσουν επαγγελματική συνέντευξη για αυτά που δεν πρέπει να πούνε ποτέ, αν θέλουν να πάρουν φυσικά τη δουλειά!
Ιδού λοιπόν, ποιες είναι οι 10 φράσεις που καλό θα ήταν να αποφύγετε να πείτε κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης:
1. “Συγνώμη που άργησα”. Είναι αυτονόητο πως η συνεπεία είναι η λέξη κλειδί!
2. “Ποια είναι η πολιτική της εταιρίας για την ετήσια άδεια και ασθένεια των υπαλλήλων;”. Δε φαίνεται ωραίο να σχεδιάζετε την απουσία σας πριν τη πρόσληψη σας…
3. “Πρέπει να σηκώσω το τηλέφωνο μου”. Δεν είναι σωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να διακόπτεις για να απαντήσεις στο τηλέφωνο σου!
4. Στην ερώτηση “Που βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;” ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ “Στη θέση σας”! Οι υποψήφιοι θα πρέπει να “χτίσουν” μία απάντηση γύρω από την εμπειρία που θα επιθυμούσαν να έχουν κερδίσει και το επίπεδο της ευθύνης που θα ήθελαν να έχουν, αντί να “απειλήσουν” τη δουλειά του… ανωτέρου τους!
5. “Ο προηγούμενος εργοδότης μου ήταν χάλια”… Δεν είναι μόνο αντιεπαγγελματικό να μιλήσετε άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σας, αλλά επίσης αντικατοπτρίζει και το χαρακτήρα σας.
6. “Νόμιζα πως φτιάχνετε ρόπαλα του κρίκετ”! Μην πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά, χωρίς προηγουμένως να έχετε πραγματοποιήσει έρευνα για την εταιρία. “Έχω ρίξει μία ματιά στην ιστοσελίδα σας…” είναι πολύ καλύτερο, αν και περιμένουν ότι έχετε κάνει μεγαλύτερη έρευνα γύρω από την εταιρία/επιχείρηση…
7. Δεν βρίζουμε, δεν χρησιμοποιούμε άσχημες και άκομψες εκφράσεις… παραμένουμε πάντα επαγγελματίες.
8. “Ήμουν πολύ καλός στη διαλογή… PBS και στην χρήση των ARC’s”. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε την ορολογία που χρησιμοποιούσατε στη προηγούμενη σας δουλειά. Δεν είναι αυτονόητο ότι ο νέος εργοδότης σας την γνωρίζει. Μιλήστε ξεκάθαρα για τις επιδεξιότητες και την εμπειρία σας για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση.
9. “Πρέπει να φοράω οπωσδήποτε αυτή τη στολή;”. Πιστεύετε ότι ο ερευνητής σας απολάμβανε να φοράει στολή όταν ήταν στη θέση που επρόκειτο να είστε;
10. Όταν ερωτηθείτε: “Τι περιμένετε να απολαύσετε περισσότερο σε αυτόν το ρόλο;” ΜΗΝ απαντήσετε τα εξής: τα προνόμια, την αμοιβή, τους συναδέλφους μου ή τις διακοπές…