Τι είναι το ΤΟΠ ΕΚΟ που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης
Τη συμμετοχή του Δήμου Μεταμόρφωσης στο Πρόγραμμα Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ) αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που σε ότι αφορά στην Μεταμόρφωση αναμένεται να στηρίξει 100 ανθρώπους (άνεργους, ΑμεΑ κ.α.) προσφέροντας εκπαίδευση 150 ωρών (6 ευρώ/ώρα) και την δυνατότητα για εξεύρεση εργασίας στη συνέχεια.
Βελτιωμένη έκδοση των ΚΕΚ
Την εισήγηση του θέματος και μάλιστα αρκετά αναλυτικά έκανε ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος είπε: “Το όλο σχήμα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γινόταν παλιότερα μέσα από τα ΚΕΚ, η οποία όμως ολοκληρωνόταν με την απορρόφηση των κονδυλίων και δε γινόταν τίποτα παραπέρα. Δεν απέδιδε πρακτικό αποτέλεσμα στο να βελτιωθεί η απασχόληση. Εκτιμάτε ότι με αυτό το Πρόγραμμα μαζί και με το δίδυμό του Πρόγραμμα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), το οποίο δεν έχει προκηρυχτεί ακόμα αλλά θα γίνει στο επόμενο διάστημα, θα δοθεί αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.
Στόχος είναι να φτιαχτούν αναπτυξιακές συμπράξεις μέσα από τις οποίες θα υπάρξει εκπαίδευση εργαζομένων που δεν έχουν δουλειά είτε στην κατεύθυνση της επανένταξης στο εργασιακό περιβάλλον είτε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μίας νέας επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι Δήμοι θεωρούνται ότι είναι ο συνδετικός κρίκος ως εκφραστής της τοπικής κοινωνίας και θα συνεργαστεί με άλλους συμπράττοντες εταίρους, τους οποίους δεν τους ορίζει αλλά πρέπει να είναι κοινωνικές οργανώσεις, εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες διοίκησης επιχειρήσεων κ.α..
Εμείς κρίναμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με το Χατζηπατέρειο (είναι στην κορυφή των Κοινωνικών ευπαθών ομάδων), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αθηνών Πειραιώς (εκπροσωπεί την οικονομική δραστηριότητα που εδρεύει στον Δήμο μας), την εταιρεία PCM Σύμβουλοι Μεθόδων και Διαδικασιών ΕΠΕ (ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε και έχουμε πολύ καλές συστάσεις, συνεργάζεται με το Δήμο Αθηναίων και Καλλιθέας, μεταξύ άλλων. Ο επικεφαλής της είναι Πρόεδρος των Εταιρειών αυτού του αντικειμένου), την εταιρεία “Διάσταση” (θα ασχοληθεί με την κατάρτιση των εργαζομένων), την εταιρεία Μηδέν Πληροφορική (επίσης ασχολείται με την κατάρτιση και έχει έδρα την Μεταμόρφωση) και την εταιρεία που Προεδρεύεται του Καθηγητή της Παντείου, κ. Σακελαρόπουλου, κατοίκου Λυκόβρυσης. Αυτοί οι εταίροι θεωρούμε ότι είναι οι καλύτεροι για να πάρουμε το Πρόγραμμα.”
Τι προσφέρει το Πρόγραμμα
Στη συνέχεια ο κ. Καρπέτας αναφέρθηκε στο τι θα προσφέρει το Πρόγραμμα: “Κι αν πάρουμε το Πρόγραμμα τι έγινε θα πει κάποιος; Το Πρόγραμμα που είναι ύψους 800.000 ευρώ έχει στόχο να ωφελήσει ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Λογαριάζεται ότι οι ωφελούμενοι θα είναι 100, οι οποίοι θα καταρτιστούν είτε για να βρουν εργασία είτε για να ανοίξουν δική τους δουλειά. Αυτό είναι το έμμεσο όφελος, υπάρχει και ένα άμεσο, το οποίο για άλλους να είναι ασήμαντο αλλά για άλλους ιδιαίτερα κρίσιμο, οι ώρες τις εκπαίδευσης 150 στον αριθμό αμείβονται με 6 ευρώ την ώρα. Αυτό είναι το γενικό πλάνο, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο για να σας δώσω τις λεπτομέρειες. Επαναλαμβάνω ότι η ουσία είναι ότι αυτό που δεν κατάφεραν τα ΚΕΚ να γίνει μέσω αυτών των Προγραμμάτων.
Ο στόχος των ΤΟΠ ΕΚΟ είναι αφού οι συμμετέχοντες ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω είτε να ιδρύσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους, είτε να αποκτήσουν δεξιότητες οι οποίες θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τις προσλάβουν και τέλος είτε να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν από άλλα Προγράμματα.”
Γιατί καταψήφισε η ΛΑΣ
Πρώτος από την πλευρά της Αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο κ. Νίκος Καραντωνίου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης” Μεταμόρφωσης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που ελάσσονα μειοψηφία θα καταψηφίσει αυτό το θέμα.
Αναλυτικά, ο κ. Καραντωνίου τόνισε: “Πρέπει καταρχάς να κάνουμε την παρατήρηση ότι μας ήρθε πολύ καθυστερημένα η εισήγηση κι έτσι δεν μπορούσαμε να εισχωρήσουμε εις βάθος. Θα θέλαμε να έρχονται πιο γρήγορα οι εισηγήσεις. Από εκεί και πέρα το Σώμα καλείται να αποφασίσει τη συμμετοχή του σε συνεταιριστικού τύπου επιχείρηση που την βαφτίσατε “Συνέπεια για την Μεταμόρφωση”. Πίσω από τα ωραία λόγια που αναφέρονται στην εισήγηση κρύβεται ο βασικός στόχος που είναι ο αποπροσανατολισμός των κοινωνικών στρωμάτων από τις ανάγκες που υπάρχουν για θέματα όπως η Υγεία και η Πρόνοια. Η εταιρεία αυτή που θα δημιουργήσετε θα ελέγχει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Θα σας πω ένα παράδειγμα για να γίνω περισσότερο κατανοητός. Αυτοί θα βάζουν να δουλεύουν αυτές οι ομάδες των ανθρώπων με πολύ μικρό αντίτιμο και ταυτόχρονα οι ίδιες οι εταιρείες θα εισπράττουν μέσα από την δουλειά των εργαζόμενων τα χρήματά τους κανονικά. Δηλαδή, αυτή η επιχείρηση δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να προωθεί την κοινωνική οικονομία. Την κοινωνική επιχειρηματικότητα που έχει στόχο να εκμεταλλευτεί την ανεργία και την φτώχεια και παράλληλα να εκτονώνει και το κλίμα που δημιουργείται λόγω της εξαθλίωσης. Φυσικά και θα το καταψηφίσουμε γιατί τέτοιου είδους Προγράμματα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.”
Σ. Σαραούδας: “Είναι ένα Πρόγραμμα στα όρια της γελοιότητας”
Αυτά που είπε ο κ. Καραντωνίου είναι λογικά, δηλαδή είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται προσλάβουν κάποιον εργαζόμενο επειδή έχει κάποια δεξιότητα. Είναι Προγράμματα που φτιάχνονται για να πετάγονται τα χρήματα και να μη γίνεται καθόλου ανάπτυξη στη χώρα. Είναι δεδομένο ότι όλα τα προγράμματα αυτά είναι ντροπή για αυτούς που θα πάνε να ασχοληθούν. Πως να βρούμε εμείς στην Μεταμόρφωση τι επιδεξιότητες πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να πάει να πιάσει δουλειά στην πόλη μας. Είναι δεδομένο ότι θέλουν να μας εξαθλιώσουν και να μας ξεφτιλίσουν.
Φυσικά εσείς ως Διοίκηση θα πρέπει να το δεχτείτε γιατί θα πάρουν κάποια χρήματα ορισμένοι άνθρωποι που τα έχουν μεγάλη ανάγκη αλλά από εκεί και πέρα είναι ένα Πρόγραμμα στα όρια της γελοιότητας και δεν θα το ψηφίσω αφού δεν θα επηρεάσω στην τελική απόφαση αλλά θέλω να φαίνεται ότι δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν φέρνοντας τέτοια πράγματα που είναι ντροπή.”
Δήμαρχος: “Αν ήταν μόνο δικής μου επιλογής η απόφαση, μπορεί να μην το αποδεχόμουν”
Οι σκέψεις των δύο προλαλήσαντων ανάγκασαν τον Δήμαρχο να τοποθετηθεί ξανά και να πει: “Δεν είπαμε ότι θα είναι λύση αλλά θα δώσει μία ανακούφιση σε εκείνον που έχει ανάγκη τα 6 ευρώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα λύσει τα προβλήματα. Αν θέλετε να σας πω ακριβώς, αν ήταν μόνο δικής μου επιλογής η απόφαση, μπορεί να μην το αποδεχόμουν. Την στιγμή που υπάρχει όμως θα ήταν εντελώς άστοχο και αποτυχία να μην το επιδιώξουμε.”
Δ. Τζίτζιφας: “Όποιο Πρόγραμμα από την Ευρώπη μπορούμε να πάρουμε καλό είναι να τα πάρουμε”
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρη Τζίτζιφα. Ο πρώην Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ του Προγράμματος και δήλωσε: “Θα συμφωνήσω με τον Δήμαρχο γιατί είμαστε γνώστες όλοι το τι Κοινοτικά Προγράμματα δεν έχει απορροφήσει το Κράτος και οι φορείς του, όπως οι Δήμοι. Από την στιγμή που δεν υπάρχει η τεχνογνωσία ούτε στην Κεντρική Διοίκηση για να μπορούσαμε με αποτελεσματικότητα να παίρνουμε τα χρήματα από την Ευρώπη που δεσμεύονται ειδικά για εμάς κι εμείς δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Θα έλεγα πάνω σε αυτήν τη βάση ότι όποιο Πρόγραμμα από την Ευρώπη μπορούμε να πάρουμε καλό είναι να τα πάρουμε. Καταλαβαίνω τη συζήτηση που έγινε για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών, εγώ δεν είμαι κατά των εταιρειών και θα ήθελα να πω ότι πέρα από τα λίγα αυτά χρήματα, οι άνθρωποι που να μπουν στο Πρόγραμμα και θα εκπαιδευτούν και δουλειά να μην βρουν αμέσως τουλάχιστον κάτι θα έχουν μάθει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους.”
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ
Από το Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης μας απέστειλαν την εισήγηση που ετοιμάστηκε για αυτά τα Προγράμματα που παραπάνω διαβάσατε ότι ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης.
Αναλυτικά, στην εισήγηση μεταξύ άλλων αναφέρεται: “Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και στις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013, καθώς και τη συμμετοχή στην υπό ίδρυση για τον σκοπό αυτό Αναπτυξιακή Σύμπραξη σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου 4019/2011 (ΦΕΚ 216 Α΄ – 30.09.2011).
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Πάνω στο ___ θέμα τίθενται υπόψη του Δ.Σ. τα εξής:
Λαμβάνοντας υπόψη
την κρίσιμη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία με τις συνέπειες της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας να εκδηλώνονται κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,
την ανάγκη συνεργασίας όλων των δυνάμεων και των φορέων, με στόχο την προώθηση και εφαρμογή αποκεντρωμένων πολιτικών στήριξης της απασχόλησης και πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ένταξης,
τη δυνατότητα της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης, η οποία γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες σε τοπικό επίπεδο, να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους, εντάσσοντας τις προτάσεις που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει, σε ένα μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής,
Σας γνωρίζουμε ότι τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και οι Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ) έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ανέργων αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Βασικός στόχος των ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠ/ΕΚΟ είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της κινητοποίησης των τοπικών φορέων. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αρχικά με την προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περαιτέρω με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου θα είναι δύο χρόνια (2012 – 2014).
Η προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την εξασφάλιση και δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τις ενέργειες αυτές θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη, στην οποία συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
Ο σχεδιασμός διέπεται, μεταξύ άλλων, από τις παρακάτω βασικές αρχές:
Εταιρικότητα σε τοπικό επίπεδο, η οποία εξασφαλίζει ενεργοποίηση και συνεργασία για συνένωση των δυνάμεων των τοπικών αρχών, κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων.
Ενεργός συμμετοχή των ομάδων – στόχου προκειμένου οι παρεμβάσεις να είναι προσανατολισμένες στις πραγματικές ανάγκες τους.
Καινοτομία, ως προς τις προτεινόμενες διαδικασίες, μεθόδους, στόχους, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των δράσεων.
Προσέγγιση bottom-up τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς και τα ισχύοντα συστήματα επενδυτικών κινήτρων της κάθε περιοχής.
Ολοκληρωμένος χαρακτήρας αφενός μέσα από το συνδυασμό ποικίλων δράσεων για τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ωφελούμενου, και αφετέρου μέσα από τη διασύνδεση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην κάθε περιοχή παρέμβασης.
Η συμμετοχή του Δήμου περιλαμβάνει ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και δράσεις δικτύωσης των τοπικών φορέων με σκοπό την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αντιμετώπιση της ανεργίας των κατοίκων του Δήμου και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω εισηγούμαστε:
α) τη συμμετοχή στην υπό ίδρυση Αναπτυξιακή Σύμπραξη σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α) με εταίρους το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, την Asset Τεχνολογική και άλλους φορείς για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στα πλαίσια της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013» και της δράσης 7: «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση»
β) την αποδοχή των όρων της Πρόσκλησης της δράσης 3 «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1 «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», την υποβολή αίτησης-φακέλου για την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας και την ανάληψη δέσμευσης για απόφαση έγκρισης του Εγχειριδίου Διαδικασιών μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης.”