100 χρόνια από τα εγκαίνια της πόλεως της Νέας Ιωνίας
Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε την επέτειο συμπληρώσεως 100 ετών από την ημέρα των ιστορικών εγκαινίων της ιδρύσεως της μεγάλης προσφυγούπολης Νέας Ιωνίας, τα οποία τελέσθηκαν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 1923 από τον αείμνηστο Πρωθιερέα Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, παρουσία του Νικολάου Πλαστήρα, του Δημάρχου Αθηναίων Σπυρίδωνος Πάτση, του Προέδρου της Επιτροπής Αποκαστάσεως Προσφύγων Χένρυ Μόργκενταου και πολλών επισήμων. Του τόπου εκείνου, που αποτέλεσε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο διωγμό τους από τίς πανάρχαιες πατρογονικές εστίες της μητέρας Ιωνικής γης και των άλλων περιοχών της Μ. Ασίας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέσθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας ευχαριστήριος Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Συλλήψεως της Αγίας ενδόξου Θεοπρομήτορος Άννης, ενώ την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου (Ι΄ Λουκά) Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. της Νέας Ιωνίας, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας και της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, φορείς της πόλεως, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος πιστών.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ, υπέρ αναπαύσεως των ιδρυτών της Νέας Ιωνίας.
Ακολούθως, εψάλη επίσημος Δοξολογία για την εκατονταετηρίδα της πόλεως.
Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορική επέτειο των 100 ετών της πόλεως, η οποία αποτελεί επέτειο μνήμης και στοχασμού, καθώς και στην σπουδαία συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα του «Μωυσή των Σπαρταλήδων» Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, ο οποίος με την ποιμαντική του διακονία και δράση, την αγωνιστική του ομολογία και το θαυμάσιο κοινωνικό έργο του άφησε ανεξίτηλα τα ιερά ίχνη του στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας.