Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου
Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης πραγματοποιήθηκε με μαζική εκπροσώπηση φορέων της περιοχής η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός τηρώντας τις αρχές διαφάνειας, ενημέρωσε αναλυτικά για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την προστασία των δασών, την κοινωνική πολιτική αλλά και για έργα μέσω ΕΣΠΑ ενώ έδωσε σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Πιο συγκεκριμένα, για τα οικονομικά εξήγησε ότι το χρέος του Δήμου ανέρχεται σε περίπου 17.000.000 ευρώ (12 εκατ. μακροπρόθεσμες και 5 εκατ. βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).Το 2011 μειώθηκαν οι δαπάνες του ενιαίου Δήμου σε σχέση με το 2010 κατά 3.300.000 ευρώ και υπήρξε οργανικό πλεόνασμα 1.212.000 ενώ το συνολικό χρέος μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 10%.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε, ότι τα έσοδα του 2012 που μειώθηκαν τόσο από πόρους της Κεντρικής Διοίκησης όσο και από τα Ανταποδοτικά Τέλη της ΔΕΗ δεν καλύπτουν πλέον τις λειτουργικές και δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου. Μάλιστα τόνισε ότι το προσωπικό του Δήμου ,είναι το λιγότερο σε σχέση με τον πληθυσμό, πανελλαδικά ενώ κατέστησε σαφές ότι έχουν κοπεί με το μαχαίρι όλες οι σπατάλες του παρελθόντος.
Στην εισηγητική του ομιλία ο Δημήτρης Φωκιανός στο θέμα της προστασίας των δασών έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ανακοίνωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα στον Οργανισμό της Αθήνας για να περιληφθούν τα Δάση στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής και επίσης ότι έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπ. Περιβάλλοντος προκειμένου να ενταχθούν τα δάση στους υπό ένταξη Δασικούς Χάρτες.
ΔΑΣΟΣ ΜΟΡΕΛΛΑ
Ειδικότερα για το δάσος Μορέλλα το πρόβλημα για το Δήμο είναι και παραμένει ο χαρακτηρισμός του νότιου τμήματος ως σχεδίου περιοχή, με το καθορισμό Οικοδομικών Τετραγώνων (Ο.Τ. 440, 441) το 1960.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), πρώην ΣΧΟΠ του ΥΠΕΚΑ, συνεδρίασε και εξέτασε την θετική εισήγηση της Γεν. Δ/σης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, για «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με κατάργησή του σε τμήμα του Δάσους Μορέλλα – Ο.Τ. 440,441».Η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ «συμφωνεί ομόφωνα με την εισήγηση της Δ/σης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με την παρατήρηση να αποσταλούν στην Δ/νση Προστασίας Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα υποβληθέντα υπομνήματα των αντιδίκων και φερομένων ως ιδιοκτητών, προκειμένου να επανεξεταστεί το περιεχόμενο εγγράφου του Υπ. Γεωργίας του 1982», που χαρακτηρίζει ως αγροτικό, τμήμα της αμφισβητουμένης περιοχής. Η Δ/νση Προστασίας Δασών απέστειλε το ερώτημα στο Δασαρχείο Πεντέλης απ΄ όπου αναμένεται η γνωμοδότηση.Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης ανάρτησε την γνωμοδότηση του ΔΕΣΥΠΟΘΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει ενστάσεις των αντιδίκων. Τέλος με τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν, θα γίνει νέα εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ για την οριστικής επίλυση του προβλήματος. Είναι βέβαιο ότι οι αντίδικοι σε περίπτωση κατάργησης των Ο.Τ. 440, 441, θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.
Όσο αφορά στο δάσος «Κάσδαγλη» έκτασης 133,5 στρεμμάτων εκτείνεται κυρίως στη Πεύκη και στη Λυκόβρυση (λιγότερο) αποτελώντας και τον πράσινο συνεκτικό ιστό των δύο πόλεων του Δήμου.
Με πράξη χαρακτηρισμού το 2002 το «Κάσδαγλη» διαχωρίστηκε σε δύο τμήματα: ε1 (19 στρέμματα) και το ε2 (114,5 στρέμματα). Το ε1 χαρακτηρίστηκε μη δασική έκταση και το ε2 χαρακτηρίστηκε δασική έκταση (Ν. 998/79).
Κατά της πράξης χαρακτηρισμού του 2002, ασκήθηκαν προσφυγές από φερόμενους ως ιδιοκτήτες, στην Α΄θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (ΕΕΔΑ). Η απόφαση της 2ης Α΄θμιας ΕΕΔΑ (6/2012) χαρακτήρισε 2 τμήματα της δασικής έκτασης ε2 (114,5 στρεμ.), τμήμα Α (4,36 στρεμ) και τμήμα Β (9,48 στρεμ.) ως μη δασικές περιοχές, αλλά ως καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις, επιφέροντας μεταρρύθμιση της πράξης του 2002.Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, προσέφυγε κατά της απόφασης της Α΄θμιας ΕΕΔΑ στην Β΄θμια ΕΕΔΑ με ισχυρά και βάσιμα επιχειρήματα, όπως τα άρθρα 24 , και 117 του Συντάγματος και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου προβλέπεται η «μη αποστέρηση του Δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης, από οποιαδήποτε παράνομη αποψίλωση, εκχέρσωση, καλλιέργεια, ανοικοδόμηση». Αναμένεται η απόφαση της Β΄θμιας ΕΕΔΑ.
Σχετικά με το δάσος Αργύρη το οποίο έχει έκταση 18 στρέμματα περίπου, εκτείνεται στη Λυκόβρυση, παραπλεύρως του Ηλιακού Χωριού και έχει ζητηθεί πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Πεντέλης, που αναμένεται.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, ο Δημήτρης Φωκιανός ανέλυσε ότι παρά τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ δίχτυ προστασίας και βοήθειας των κατοίκων, το οποίο σχεδιάζεται να διευρυνθεί και με νέες δράσεις. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι λειτουργούν Δημοτικά Πολυιατρεία με εθελοντές γιατρούς, ενώ δρομολογείται η δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου(έχει υπογραφεί ήδη το σχετικό Φ.Ε.Κ. από τρεις υπουργούς).Η μέριμνα για την Τρίτη ηλικία είναι αδιάκοπη. Κατασκευάζεται νέο ΚΑΠΗ στη Λυκόβρυση, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα εκδίδεται οικοδομική άδεια για το ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη. Στο ΚΑΠΗ της Άνω Πεύκης παραχωρούνται γεύματα ,ενώ έχει δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλεγγύης για τη βοήθεια όσων συμπολιτών μας έχουν ανάγκη. Συνεχίζεται απρόσκοπτα η Βοήθεια στο Σπίτι με μόνιμους υπαλλήλους και «προίκα» 100.000 ευρώ, ενώ διοργανώνονται αιμοδοσίες και δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας. Έχουν τεθεί σε λειτουργία το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φροντιστήριο ενώ προγραμματίζεται και η δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου. Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα δημιουργηθεί στα πλαίσια διαδημοτικής συνεργασίας, χορηγούνται προνοιακά επιδόματα και 31 άνεργοι της περιοχής μας δουλεύουν σε κοινωφελής εργασίες του Δήμου.
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες οι Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν χωρίς εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες με 187 οικογένειες να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τροφεία μετά την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ.
ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός παρουσίασε ένα σύνολο ολοκληρωμένων προτάσεων και μελετών που έχουν ενταχθεί ή εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, όπως η βιοκλιματική ανάπλαση της Πεύκης και της Λυκόβρυσης,η προμελέτη για την κατασκευή Κεντρικής Πλατείας και υπόγειου Parking (οικ. «Πέρρου»),η ολοκλήρωση της μελέτης για την ανάπλαση του Άλσους Βαρβαρέσσου και η κατασκευή σχολικών κτιρίων σε συνεργασία με τον ΟΣΚ για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στην περιοχή.
Η «πράσινη ζωή στην πόλη» ολοκληρώθηκε στη Λυκόβρυση, ενώ στην Πεύκη βρίσκονται στην τελική τους φάση οι εργασίες Ανάπλασης περιοχών και βελτίωσης οδικών υποδομών. Κατά 80% έχει κατασκευασθεί το δίκτυο όμβριων υδάτων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα «Εξοικονομώ 1 και 2» που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των δημοτικών και των σχολικών κτιρίων. Από το Πράσινο Ταμείο έγινε αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων και ο Δήμος μας διεκδικεί ενεργειακό ISO 5000-1.
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης είναι 1ος στην Ελλάδα και ο 8ος Δήμος στην Ευρώπη που διεκδικεί ISO με φιλικές δραστηριότητες προς το περιβάλλον αφού θα ελέγχεται ετησίως η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί με όλες τις καταναλώσεις (καύσιμα,ηλεκτρική ενέργεια, κλπ.) Ο Δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός εξήγησε ότι τα οφέλη για το Δήμο, δεν θα είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά καθώς θα μειωθούν σημαντικά όλες οι καταναλώσεις οι οποίες θα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο. Η παραπάνω ενέργεια θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και την εταιρεία συμβούλων Q-PLAN.
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης πήραν μέρος, εκπρόσωποι , του Ερυθρού Σταυρού, του Συλλόγου «ΑΝΩ ΠΕΥΚΗ», του Συλλόγου Κρητών «Ο ΤΑΛΛΩΣ»,του Συλλόγου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»,της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, της Συσπείρωσης Πολιτών, της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, του 1ου Συστήματος Αεροπροσκόπων, του 2ου Συστήματος Αεροπροσκόπων, της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών, της Κινηματογραφικής Λέσχης, του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης καθώς και οι δημότες Α. Καμπαδάκης,Γ. Παπαδογεωργόπουλος και Ι. Βελής .
Μετά την ομιλία του Δημάρχου Δ. Φωκιανού ακολούθησε μία πλούσια και δημιουργική συζήτηση με τους δημότες και τους εκπροσώπους των φορέων και των Συλλόγων.