Πανηγυρική βραδιά στην Ένωση Σπάρτης για την παρουσίαση του βιβλίου των Χάρη Σαπουντζάκη και Λουκά Χριστοδούλου
Την περασμένη Δευτέρα όλοι οι χώροι του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας είχαν κυριολεκτικά καταληφθεί από Ιωνιώτες και μη, προσωπικότητες και απλούς ανθρώπους, που είχαν προσέλθει να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου των Χάρη Σαπουντζάκη και Λουκά Χριστοδούλου: “Η Νέα Ιωνία από την Κατοχή στην Μεταπολίτευση: 1941 – 1976”.
Τίμησε την Ένωση Σπάρτης και τους συγγραφείς πρώτα – πρώτα η Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον μητροπολίτη Ανέων Μακάριο, τον επίσκοπο Θεσπιών Συμεών και βέβαια, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος άλλωστε ήταν και εκ των εισηγητών . Παρών και ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Επιφάνιος και άλλοι κληρικοί.
Παρών ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος στην αρχή απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Αναμουρλόγλου, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Χατζηιωάννου και Φιλίππα Αθυμαρίτου, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Παναγιώτης Μανούρης και Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν Σπύρος Αμανατίδης και βέβαια πολλοί πρόεδροι κι εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, οι οποίοι θα αναφερθούν στη συνέχεια.
Πολύ πριν από την έναρξη της εκδήλωσης η προσέλευση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη, που είχαν επιστρατευθεί όλα τα μέσα και οι τρόποι για την τακτοποίηση του. Από τα μεγάφωνα ακούονταν τραγούδια που είχαν γραφτεί για τη Νέα Ιωνία, ενώ προβαλλόταν ανάλογο εικονιστικό υλικό.
Αμέσως μετά την προσέλευση του μακαριοτάτου, η ειδική γραμματέας της Ένωσης Ιωάννα Σαπουντζάκη κάλεσε τον Πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη να καλωσορίσει τους προσκεκλημένους. Ο Πρόεδρος εμφανώς συγκινημένος μίλησε για πολύ λίγο. Προσφωνώντας τους επισήμους αναφέρθηκε στις δυο ιδέες που στήριξαν διαχρονικά τον Ελληνισμό της Μικρασίας όλα τα χρόνια της μακράς σκλαβιάς, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και ζήτησε εγρήγορση, πίστη κι αγωνιστικότητα.
Αμέσως μετά στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας αναφέρθηκε στη διαχρονική αγωνιστική διάθεση των Ιωνιωτών για την εξέλιξη και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και την πάλη για την κατίσχυση των ιδανικών της δημοκρατίας.
Ο λόγος κατόπιν δόθηκε στους εισηγητές. Πρώτος μίλησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος αφού επαίνεσε τους συγγραφείς για το έργο τους, όχι μόνο το παρουσιαζόμενο αλλά και τα προηγούμενα και την όλη προσφορά τους στον πολιτισμό της Νέας Ιωνίας, εστίασε το λόγο του στην ενότητα «Εκκλησία»για την οποία ετόνισε χαρακτηριστικά ότι το βιβλίο δίνει όλα τα στοιχεία για κάθε ναό της πόλης, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά.
Ακολούθως μίλησε ο πρώην υπουργός και δήμαρχος κ. Γιάννης Χαραλάμπους. Ο κ. Χαραλάμπους γέννημα και θρέμμα της Ν. Ιωνίας, αναφέρθηκε σε διάφορα περιστατικά της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Ν. Ιωνίας που εμπεριείχαν και λαογραφικές καταγραφές του ιδίου, που μέσα από το επάγγελμα του (δικηγόρος) αλλά και τη συνδικαλιστική δράση του πατέρα του, ως βιοτέχνη, μπόρεσε να έρθει σ’ επαφή με τον κόσμο.
Μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τότε, αλλά και την αλληλεγγύη που έδειχναν μεταξύ τους παρά τα μεγάλα τραύματα του εμφυλίου.
Η ομιλία του κ. Θωμόγλου μέλους της διοίκησης του Ε.Β.Ε.Α περιστράφηκε γύρω από τη βιομηχανία, τους βιομηχάνους, αλλά και τη βιοτεχνία και τους βιοτέχνες, που έδωσαν δουλειές και ζωή στην πολιτεία, αλλά και την αγωνιστικότητα των εργατών και των υπαλλήλων στις διεκδικήσεις τους, αλλά και στην Εθνική αντίσταση.
Αναφέρθηκε σε όλους τους βιομηχάνους της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, έναν προς έναν, κατά εργοστάσιο, εμμένοντας βέβαια στα μεγάλα συγκροτήματα (Μουταλάσκη, Ελληνίδα, Τρία Άλφα, Σινάνογλου, Εριουργία, Βαμβακουργία κ.λ.π.).
Αμέσως μετά πήραν τον λόγο και οι συγγραφείς.
Πρώτος μίλησε ο κ. Σαπουντζάκης, ο οποίος εστίασε στο δίλημμα που είχαν οι συγγραφείς ν’ αφηγηθούν γεγονότα σκληρά και επώδυνα που συνέβαιναν στην πολιτεία στην Κατοχή, στα Δεκεμβριανά, στον Εμφύλιο, ή να τα παρασιωπήσουν εντέχνως ή να μιλήσουν αόριστα και γενικά. Αποφάσισαν να μιλήσουν όσο πιο αντικειμενικά μπορούσαν, χωρίς πάθος αλλά και χωρίς φόβο. Μίλησε για το μεγάλο πλήθος των ονομάτων (υπερβαίνουν τις 2.500) Ιωνιωτών ή μη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν καταγραφεί να μετέχουν σε ενέργειες και δράσεις σε όλους τους τομείς (πολιτική , θρησκεία, παιδεία, πολιτισμός, βιομηχανία, αθλητισμός, κ.λ.π.) της περιόδου 1941 – 1976. Κατάλογος των ονομάτων αυτών θα μπορούσε να υπάρξει ως παράρτημα μιας τυχόν επανέκδοσης, όταν όμως θα έπρεπε να εξετασθεί και η τύχη του α΄ τόμου τους: «Η Νέα Ιωνία στον μεσοπόλεμο» που έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Τέλος μίλησε για την παρεμβολή μικρών κειμένων προσωπικών μαρτυριών Ιωνιωτών, εν είδει «ιντερμέτζων» και ξεχώρισε τη μαρτυρία του παρόντος στην εκδήλωση γιατρού Βασίλειου Βογιατζόγλου του Ελευθερίου, για τους αγώνες του στο Πολυτεχνείο. Διάβασε τέλος ένα δικό του μικρό κείμενο από την περιπέτεια της μητέρας του και του ίδιου, τον Γενάρη του 1943 αφιερώνοντας τη δουλειά στην «ιερά σκιά» των γονέων του: Δαμιανού και Κυριακής.
Ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Σαπουντζάκη για την εξαιρετική συνεργασία και συναντίληψη στις εκατοντάδες ώρες της συνεργασίας τους. Ευχαρίστησε την Ένωση Σπάρτης, τον εκδότη κ. Μπαλτά αλλά και την Ιωάννα Σαπουντζάκη που σχεδίασε και υλοποίησε την έκδοση. Στην συνέχεια παρέθεσε πίνακα μεγάλων προσωπικοτήτων (αρχιεπίσκοποι, μητροπολίτες, πρωθυπουργοί, υπουργοί, δήμαρχοι, αγωνιστές της Αντίστασης προσωπικότητες στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, Έλληνες και ξένοι) που συνέδεσαν τ’ όνομά τους με την Νέα Ιωνία.
“Προσπαθήσαμε” είπε “να μην αδικήσουμε κανέναν, επώνυμο ή ανώνυμο, ούτε να θίξουμε υπολείψεις οικογενειών. Παραθέσαμε με μιαν “ουδέτερη” ματιά αυτά που εντοπίσαμε”. Τελειώνοντας αφιέρωσε τον τόμο στον εγγονό του Λουκά!
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ειδικά οργανωμένο μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε τραγούδια εκείνης της εποχής, που ερμήνευσε με το δικό του περίτεχνο τρόπο ο Ζαχαρίας Καρούνης.
Προ της αποχώρησης του αρχιεπισκόπου η Ένωση δια της αντιπροέδρου Βασιλείας Ζαχαράκη και του Σταύρου Παπαγερασίμου Του προσέφεραν ένα αναμνηστικό κόσμημα και μιαν ανθοδέσμη.
Πέραν των όσων αναφέρθηκαν στην αρχή, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και οι εξής: Μιλτιάδης Καναβός, Όλγα Ακιανίδου, Σωτήριος Κρυωνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, Νίκος Βικέτος, πρ. γεν. γραμματέας Ενώσεως Σμυρναίων, Κυριάκος Χήνας, από την Α.Ε.Κωνσταντινουπόλεως, Θεόδωρος Κοντάρας, από το ΚΕ.ΜΕ Ν. Ερυθραίας, Χρυσούλα Αθηνάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας και ο Άγγελος Μελεμενής. Γιώργος Νουβέλογλου, πρόεδρος Συνδέσμου Αλαγιωτών και οι: Κώστας Τσοπανάκης και η Γκέλλυ Σακαλόγλου, Βέτα Γεωργιάδου, πρόεδρος παρ/τος Αντικαρκινικής Εταιρείας, Όμηρος Ακιανίδης, πρόεδρος Παλαιών Προσκόπων και Γιώργος Μεϊμάρογλου, Ιωάννης Δαρμογιάννης, πρόεδρος ΔΙΑΠΕ, Γεωργία Γιαγτζόγλου, πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας, Χατζηγεωργιάδου, αντ/δρος Συλλόγου Προκοπιέων, Κώστας Μακριδάκης, από το σύλλογο Κρητών, Μαρία Μουλαρά, από το Λύκειο Ελληνίδων Ν. Ιωνίας, Τελλίδου από το σύλλογο “Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών η Καππαδοκία”, Νίκος Χομπάς, επίτιμος πρόεδρος Φ.Ο.Ν.Ι, Μάριος Χαλβατζής, από τον Ο.Φ.Ν.Ι, Ιωάννης Βέλλης, γεικός γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Γιώργος Ουσταμπασίδης, πρόεδρος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών, Κώστας Τσαγκαράκης, από τον σύλλογο “Ανατολή”, Συμεών Χατζηαγγελής, πρόεδρος παρ/τος Ν. Δημοκρατίας, Λέλλα Μπανούση, από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος, Καλλιόπη Στεριάδου, Ζαχαρούλα Καραβά και Ουρανία Κουτούλα από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Επίσης ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Σακαλόγλου, ο εκπρόσωπος της «Σπαρτιάτικης Πολιτείας» Πιέρρος Πλαγιανάκος, ο εκδότης Βασίλης Μαγγαναδέλης.
Ακόμη ήταν παρόντες οι θυγατέρες των αειμνήστων δημάρχων Ν. Ιωνίας Κυριάκου Κιοφτερτζή και Γιάννη Δομνάκη: Κατερίνα και Νατάσσα, η Βαρβάρα Ρουμελιωτάκη, ο Νίκος Γαζέπης, ο Δαμιανός Κιρμιζάς, ο Χρήστος Αγιακλόγλου, ο Μάκης Τσαούσης, η Τατιάνα Στύλογλου, η Αγγελική Μπατζόγλου, ο Βασίλης Ελ. Βογιατζόγλου, ο Πάνος Κοκκινόπουλος, ο Χαρίλαος Ζάχος, ο Δημήτριος Βασιλειάδης και πολλοί ακόμη άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, της Εκπαίδευσης, του Εμπορίου, και των επιχειρήσεων και τριακόσιοι τουλάχιστον Ιωνιώτες ο καθένας με την ιστορία του στην πόλη.