Δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, από ό,τι φαίνεται, η συμφωνία δημάρχων, περιφερειαρχών και Υπουργείου Εσωτερικών πάνω στις διορθώσεις επί των… διορθώσεων του Καλλικράτη. Μπορεί η ηγεσία του ΥΠΕΣ να δέχθηκε την συντριπτική πλειοψηφία των ενστάσεων των αυτοδιοικητικών προκειμένου να ενσωματωθούν στο νέο νομοσχέδιο που θα βελτιώσει την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, όμως στο τέλος της ημέρας, μπορεί να μην υπάρχουν δήμοι και περιφέρειες διόλου, καθώς το νέο Μνημόνιο έρχεται να περικόψει ακόμα 250 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους των ΟΤΑ. Το μαχαίρι πέφτει, κυρίως, στα αναπτυξιακά προγράμματα, τους ΚΑΠ αλλά και τους συμβασιούχους.
Τα σενάρια που ακούγονταν τις περασμένες ημέρες – και μέχρι να περάσει από την Βουλή το Μνημόνιο – πολλά και εξίσου τρομακτικά. Τα περισσότερα ήθελαν τις περικοπές στην Αυτοδιοίκηση να κυμαίνονται από 200 έως και 400 εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ ουδείς γνώριζε να απαντήσει που τελικά θα κάτσει η μπίλια, πλην των άμεσα εμπλεκόμενων με τη νέα συμφωνία. Είναι ενδεικτικό, ότι στην συνάντηση ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Υπουργείο Εσωτερικών για τις διορθώσεις στον “Καλλικράτη”, ούτε ο ίδιος ο υπουργός, κ. Τάσος Γιαννίτσης ήξερε να απαντήσει για το ποσό της περικοπής.
Έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο Μνημόνιο, να δοθεί εντέλει στη δημοσιότητα για να μάθουν όλοι τι προβλέπει. Τι είναι αυτό;
Τελικά 250, περίπου, εκατ. ευρώ θα περικοπούν επιπλέον από δήμους και περιφέρειες σαν νέα συνεισφορά στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη της χώρας (μην ξεχνάμε ότι σε βάθος διετίας έχει κοπεί ήδη από 30 έως 50% στην χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτές οι επιπλέον περικοπές θα προκύψουν:
-140 εκατ. από την περικοπή της ΣΑΤΑ των δήμων για το 2012, του αναπτυξιακού πόρου των οργανισμού της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που θυσιάζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Να σημειωθεί, ότι την τελευταία διετία η ΣΑΤΑ δινόταν με το σταγονόμετρο, αρκετές δόσεις χρωστούνται από την κεντρική διοίκηση στους δήμους, ενώ πλέον κόβεται σχεδόν τελείως.
-50 εκατ. ευρώ από τα 600 περίπου εκατ. ευρώ των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των περιφερειών της χώρας, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να αφορούν λειτουργικές και όχι επενδυτικές δαπάνες.
-61 εκατ. ευρώ με την κατά 50% μείωση των 20.000 συμβασιούχων στους δήμους και τις περιφέρειες.
-4 εκατ. ευρώ θα “πληρώσουν” άμεσα και οι ίδιοι οι αιρετοί, από τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους για την συμμετοχή τους στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια και τις διάφορες επιτροπές.
Μπορεί λοιπόν, το χειρότερο σενάριο να απεφεύχθη, προς το παρόν τουλάχιστον, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πάντως σίγουρα δεν χαμογελούν από το μη χείρον, καθώς ήδη οι περισσότεροι ΟΤΑ στενάζουν οικονομικά.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα που έχουν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης από τις εξελίξεις επί της διαπραγμάτευσης για το νομοσχέδιο που θα διορθώσει τον Καλλικράτη. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες έφυγαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς υπήρξε συμφωνία σε βασικά θέματα του πολυνομοσχεδίου που θεωρούνταν αγκάθια.
Συγκεκριμένα, από το πολυνομοσχέδιο αποσύρεται η διάταξη για το Περιφερειακό Ταμείο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που ουσιαστικά γύριζε το ΕΣΠΑ πίσω στην διορισμένη Αποκεντρωμένοι Διοίκηση. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δε παραμένει στην δικαιοδοσία της αιρετής περιφέρειας. Επίσης, φεύγει η διάταξη για τις περιφερειακές επιτροπές
Όσον αφορά στους δήμους αποσύρεται η διάταξη για την μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων (σ.σ. αν και στο μνημόνιο υπάρχει όρος για μείωση των αντιδημάρχων) ενώ μελετάται και το θέμα της αργίας. Από την άλλη το Υπουργείο δεν δέχθηκε την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων.
Τέλος δε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ζήτησαν να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και γενικώς να μην συμπίπτουν με τις αντίστοιχες ευρωεκλογές, καθώς, όπως λένε, αυτό συνιστά υποβάθμιση του θεσμού.
Ως προς τη συνέχεια και κυρίως στα σημεία που δεν τα βρήκαν οι δύο πλευρές, αποφασίστηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία αυτές τις ημέρες θα προχωρήσει στις συμφωνημένες και απαραίτητες διορθώσεις, με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, και θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου. Ευχαριστημένος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης σχολίασε: “Η συζήτηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όταν ο διάλογος διεξάγεται με καλή διάθεση, τότε μπορούν να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις”. Ανάλογα και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός: “Εάν συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο ίδιο θετικό πνεύμα τότε θα γίνει πράξη αυτό που υποστηρίζω χρόνια, να μικρύνει δηλαδή η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες”.