Διοργανώνεται στο Κτήμα Φιξ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής οργανώνει την Γενέθλια Γιορτή Μπύρας 2011 από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, Λ. Ηρακλείου 524 (Κτήμα ΦΙΞ).
Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν μουσικά σύνολα από το Ηράκλειο και τη Νέα Ιωνία, ενώ ξεχωριστό στίγμα θα δώσουν επισκέπτες, αλλά και η ορχήστρα από τον αδελφοποιημένο Δήμο του Muhldorf. Επίσης, θα γίνει ξεχωριστό αφιέρωμα στην ημέρα της τρίτης ηλικίας.
Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ έχει ως εξής:
Παρασκευή 30/9
19.00 Μουσική από την Ορχήστρα του Δήμου Muhldorf
20.00 Παραδοσιακή μουσική και χοροί
21.00 Λαϊκή Ορχήστρα Πνευματικού κέντρου Ν.Ιωνίας
Σάββατο 1/10
18.00 Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
19.00 Μουσική από την Ορχήστρα του Δήμου Muhldorf
20.00 Θεατρικό δρώμενο για την ιστορία της Μπύρας ΦΙΞ
21.00 Λαϊκή Ορχήστρα του συνθέτη Νικήτα Βοστάνη με τους Κώστα Μάντζιο και Μαρίνα Μανωλάκου
Κυριακή 2/10
18.00 Μουσική από την Ορχήστρα του Δήμου Muhldorf
19.00 Παραδοσιακή μουσική και χοροί
20.00 Θεατρικό δρώμενο για την ιστορία της Μπύρας ΦΙΞ
21.00 Ορχήστρα Δήμου Ηρακλείου ΝΑΣΤΡΑ
Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου
«Ο δήμος οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να αναδείξουν τόσο την ιστορικότητα της περιοχής, σημαντική για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και να φέρουν σε επαφή τους πολίτες του Ηρακλείου με την πόλη Muhldorf της Βαυαρίας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, αλλά και δίνουν μια άλλη εικόνα για δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός των τροφίμων» σημειώνει ο δήμαρχος Ηρακλείου Παντελής Βλασσόπουλος με αφορμή τη Γενέθλια Γιορτή Μπύρας.
Συνοπτικό ιστορικό
Σημειώνεται ότι ο δήμος Ηρακλείου Αττικής, την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα ( 1833 – 1867 ), υπήρξε τόπος διαμονής πολλών Βαυαρών που ζούσαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο και έτσι εδώ δημιουργήθηκε και το πρώτο εργοστάσιο μπύρας του Φιξ.
Πιο συγκεκριμένα, το 1837 ο Βασιλιάς Όθωνας ίδρυσε τη Στρατιωτική Αποικία Ηρακλείου (Militar Colonie Arakly) στο χώρο του σημερινού Παλαιού Ηρακλείου (γύρω από την καθολική εκκλησία του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή) και εγκατέστησε εκεί τις πρώτες 18 Γερμανικές οικογένειες(Βαυαρούς). Το μέρος επιλέχθηκε γιατί θεωρήθηκε υγιεινότερο, αφού εδώ άργησε να πήξει το κρέας που είχαν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της Αττικής για να ελέγξουν το κλίμα και να επιλέξουν τον τόπο που θα εγκατασταθούν.
Τα στοιχεία που βρίσκουμε σε έγγραφα του 1848-49 μας δείχνουν τα ζώα που τους έχουν παραχωρηθεί και τις εκτάσεις που κατέχουν σε χωράφια, αμπελώνες, περιβόλια, ελαιόδεντρα και ακόμη τα σπιτάκια που τους έχουν παραχωρηθεί από το Ελληνικό δημόσιο. Τα χωράφια που μοιράστηκαν στις οικογένειες των Βαυαρών καλλιεργούνται με στάρι, κριθάρι και βρίζα(σίκαλη).
Από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους στο Ηράκλειο, μα κυρίως από τότε που ο συμπατριώτης τους Φιξ έβγαλε πρώτος τη μπύρα στην Ελλάδα, οι άποικοι
χρησιμοποιούν το κριθάρι για τη δική τους μπύρα, την οποία έφτιαχνε ο καθένας στο
σπίτι του.
Η παρασκευή της μπύρας στο σπίτι, όπως και το ψήσιμο του ψωμιού ήταν αρχικά
εργασία που αφορούσε τη γυναίκα.
Το 1858 ήρθε ο ζυθοποιός Fuchs από τοMuhldorf στον οικισμό που είχε σπουδάσει
ζυθοποιός στο Μόναχο και υπήρξε η σκέψη να μετατραπεί η αποικία (η οποία δεν
εξελισσόταν πληθυσμιακά) σε χωριό εξειδικευμένων εργατών μπύρας που θα δούλευαν για αυτόν.
Το 1863 εγκαταστάθηκε το σε δυο κτήματα στην Αθήνα. Το ένα γωνία Καρνεάδου και Ηροδότου και το δεύτερο επί της οδού Υψηλάντου (Τιμολέοντος τότε). Εκεί δημιουργήθηκαν δύο μικρά ζυθοποιεία αλλά έπειτα από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το ένα, ο Φιξ αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα στην περιοχή Μακρυγιάννη (Γαργαρέττα τότε) όπου έγινε, το 1863, η εγκατάσταση του ζυθοποιείου και των κατοικιών της οικογένειας.