Τον υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Γιάννης Κολμανιώτης
Από τις αρχές του 2011 όταν η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε το Δήμο, έγινε μια προσπάθεια ανασύνταξης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής.
Έγινε αναμόρφωση και νέα διαρρύθμιση των χώρων της Διεύθυνσης, εντάχθηκαν τα ΚΑΠΗ σε αυτήν, δημιουργήθηκε το Γραφείο Πρόνοιας, άρχισε να λειτουργεί η «βοήθεια στο σπίτι» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Από τις αρχές του Νοεμβρίου 2012 άρχισαν να λειτουργούν οι δομές του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου καθώς και η Ιματιοθήκη.
Είναι φανερό, ότι λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η λειτουργία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής είναι αποφασιστική στην αντιμετώπιση των οικονομικά ασθενέστερων.
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου αποτελείται από το τμήμα της Κοινωνικής Μέριμνας , από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας – Προληπτικής ιατρικής και Αγωγής Υγείας και από τα ΚΑΠΗ.
Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας
Το τμήμα παρείχε:
Α) Πληροφόρηση γύρω από όλο το φάσμα της Κοινωνικής Πολιτικής, που απασχολεί τον πολίτη (Συνταξιοδοτήσεις, επιδόματα, ενημέρωση για υπηρεσίες Πρόνοιας ).
Β) Ατομική Συμβουλευτική για την επίλυση ατομικών και οικογενειακών προβλημάτων
Γ) Παραπομπές στα ανάλογα για κάθε περίσταση Κέντρα Πρόνοιας, σε συνεργασία με Φορείς και Υπηρεσίες.
Δ) Κοινωνική επανένταξη, αποκατάσταση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α., αποφυλακισμένους, τοξικομανείς, ψυχιατρικά περιστατικά κ.α.).
Ε) Στήριξη ανέργων και αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών.
Στ΄) Στήριξη – ενίσχυση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού.
Ζ ) Διενέργεια κοινωνικών ερευνών για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιήσεις- παραμελήσεις ανηλίκων και ενηλίκων.
Η ) Έρευνα συνθηκών διαβίωσης έπειτα από εντολή του εισαγγελέα ανηλίκων ή ακροάσεων.
Στο τμήμα λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν:
Δημοτική Κατασκήνωση
Η κατασκήνωση λειτούργησε εφέτος τρεις περιόδους με παιδιά και μια με ηλικιωμένους.
Σε κάθε μια από τις τρεις πρώτες περιόδους στην κατασκήνωση φιλοξενήθηκαν 220 παιδιά, ενώ την τέταρτη περίοδο 120 ηλικιωμένοι.
Για τη λειτουργία της κατασκήνωσης εργάσθηκαν 25 άτομα προσωπικό με σύμβαση δίμηνης διάρκειας (γιατρός, νοσοκόμος, εκπαιδευτικοί, γυμναστές, εργάτες καθαριότητας, γενικών καθηκόντων, μάγειροι, λαντζερησες κλπ.), καθώς και 30 κοινοτάρχες και ομαδάρχες, κυρίως Ιωνιώτες φοιτητές, για τις κάθε μια από τις τρεις πρώτες περιόδους.
Η κάθε περίοδος διαρκεί 13 ημέρες, ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας της είναι 250000 ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 300 ευρώ ανά κατασκηνωτή .
Η συμμετοχή του κάθε κατασκηνωτή μειώθηκε πέρυσι κατά 50% και από 100 ευρώ έγινε 50.
Στις κατασκηνώσεις του Δήμου μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που πηγαίνουν από την Γ΄ Δημοτικού μέχρι και την Α΄ Γυμνασίου και διαμένουν στην Ν. Ιωνία.
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Το κοινωνικό παντοπωλείο άρχισε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2011 και παραδίδει στις αρχές κάθε μήνα δωρεάν πακέτα με τρόφιμα σε ανήμπορους συμπολίτες μας.
Ξεκινήσαμε με 277 οικογένειες οι οποίες απαριθμούσαν 586 μέλη και σήμερα μέσα σε διάστημα ένδεκα μηνών έχουμε φτάσει τις 550 οικογένειες που απαριθμούν 1300 μέλη.
Ο αριθμός των πακέτων που παραδίδουμε είναι γύρω στα 800, γιατί κάθε οικογένεια παίρνει αριθμό πακέτων ανάλογα με τα μέλη της. Το κάθε πακέτο αποτελείται από 18 τυποποιημένα βασικά προϊόντα και έχει κοστολογηθεί στα 23 ευρώ.
Η χρηματοδότηση του παντοπωλείου γίνεται κατά βάση με κονδύλια του Δημοτικού Προϋπολογισμού.
Το Δεκέμβριο του 2011 δόθηκαν 40.000 ευρώ για προμήθεια προϊόντων και για το 2012 άλλα 150.000 ευρώ για τις ανάγκες του τρέχοντος έτους. Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται με ανοιχτό διαγωνισμό από το Τμήμα προμηθειών του Δήμου.
Η διακίνηση των προϊόντων καταγράφεται και ελέγχεται ηλεκτρονικά. Υπάρχει βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων τόσο για τα προϊόντα που αγοράζει ο Δήμος, όσο και για τα προϊόντα που προσφέρονται δωρεάν.
Η όλη διαδικασία παρακολουθείται από επιτροπή που έχει ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έχει επιδιωχθεί το λειτουργικό κόστος του παντοπωλείου να είναι μηδενικό.
Το κτίριο στεγάζεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 3 στη Ν. ΙΩΝΙΑ και έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το σύλλογο κλωστοϋφαντουργών. Η καθημερινή λειτουργία του βασίζεται σε εθελοντές. Αυτοί κρατούν ανοιχτό το παντοπωλείο, παραλαμβάνουν τα προϊόντα, τα τοποθετούν στις θέσεις τους, φτιάχνουν τις σακούλες με τα προς διανομή προϊόντα και κυρίως συμμετέχουν στις εξορμήσεις που πραγματοποιούμε, μια φορά κάθε μήνα, μπροστά στα super markets της πόλης για να συλλέξουμε τρόφιμα από προσφορές συνδημοτών μας .
Ο αριθμός των εθελοντών που έχει γραφεί στην κοινωνική μας υπηρεσία , προς υποβοήθηση του έργου του κοινωνικού παντοπωλείου είναι μέχρι τώρα 118 άτομα και τα προϊόντα που συλλέγουμε στις μηνιαίες εξορμήσεις μας είναι περίπου τρεις τόνοι την φορά.
Στο κοινωνικό παντοπωλείο μπορούν να εγγραφούν μέλη και να τους παρέχονται δωρεάν προϊόντα , Έλληνες και ομογενείς πολίτες καθώς και αλλοδαποί που διαθέτουν άδεια παραμονής και που διαμένουν στο δήμο μας.
Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται από την επιτροπή που έχει ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου και τα κριτήρια είναι οικονομικά .Για τα μοναχικά άτομα το εισόδημα τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 5500 ευρώ, ενώ για ζευγάρια ή οικογένειες το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται αθροιστικά κατά 1200 ευρώ για κάθε ένα από τα προστατευμένα μέλη , σύζυγο και τέκνα .
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67% και άνω πρέπει να έχουν εισόδημα που να μην υπερβαίνει τις 9000 ευρώ
Ο κατάλογος των οικογενειών επανεξετάζεται μια φορά το έτος, ώστε να επανελεγχθεί η αναγκαιότητα των δικαιούχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας
Από τον Ιούνιο του 2011 άρχισε η λειτουργία του γραφείου πρόνοιας στο δήμο. Εκδίδει βιβλιάρια υγείας σε ανασφάλιστους Έλληνες και ομογενείς που έχουν οικονομικό πρόβλημα και που αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη καθώς και σε αλλοδαπούς με νόμιμη άδεια παραμονής που πρόκειται να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία.
Κατά το 2011 εκδώσαμε 265 βιβλιάρια και μέχρι σήμερα έχουμε φθάσει τα 850.
Για να πάρει κάποιος βιβλιάριο υγείας, πρέπει να έχει εισόδημα έως 6000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1200 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του.
Η παραχώρηση βιβλιαρίων υγείας γίνεται μετά από εισήγηση επιτροπής που συμμετέχουν μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου και της Οικονομικής Εφορίας.
Ιματιοθήκη
Η Ιματιοθήκη λειτουργεί στα γραφεία της Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής. Δικαιούχοι είναι δημότες που προσέρχονται στην κοινωνική υπηρεσία με αυτό το αίτημα και κρίνεται ότι έχουν ανάγκη τέτοιας βοήθειας. Οι προσφορές δημοτών αφορούν σε ρούχα και υποδήματα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και παραδίδονται στα γραφεία και παραρτήματα της Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής.
Γραφείο Ψυχολόγου
Παρείχε τις παρακάτω υπηρεσίες:
α. Ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη
β. Οικογενειακή συμβουλευτική (θέματα σχέσεων-θέματα παιδιών)
γ. Θεραπεία διαταραχών άγχους και συμπεριφοράς (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία κτλ.)
δ. Συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής
Το γραφείο είχε στενή συνεργασία με τις κοινωνικές λειτουργούς της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση θεμάτων που προέκυπταν σε εξυπηρετούμενους/ες, ενώ στις περιπτώσεις που κρίθηκε σκόπιμο, πραγματοποιήθηκε συνεργασία και παραπομπή σε ψυχιατρικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και ιατρείων.
Σχολή Γονέων
Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Επιμόρφωσης Ενηλίκων.
Πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής σε Αλλοδαπούς
Έγινε πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς με τη συνεργασία του Ι.Δ.ΕΚ.Ε.
Τμήμα πολιτικής προστασίας – προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας
Στο τμήμα λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν
Γραφείο πολιτικής προστασίας
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών έναντι των κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές καταστροφές και στοχεύουν στη μείωση των συνεπειών τους, συμπληρωματικά με τις εθνικές πολιτικές .
Η υπηρεσία έχει έτοιμο πολυσέλιδο μνημόνιο ενεργειών σε περίπτωση διαφόρων κινδύνων, το οποίο συνοδεύεται από πλήθος επικαιροποιημενων παραρτημάτων τα οποία θα υποβοηθήσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής έναντι οιουδήποτε κινδύνου.
Ακόμη είναι σε φάση δημιουργίας μητρώου εθελοντών και εκπαίδευσης αυτών.
Το μνημόνιο θα παρουσιασθεί σύντομα σε ανοιχτή συγκέντρωση.
Γραφείο προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας
Προληπτική ιατρική
Οργανώθηκαν προγράμματα προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας για τους δημότες, διοργανώθηκαν ομιλίες για Ιατρικά θέματα και λειτούργησε Τράπεζα Αίματος με εθελοντικές Αιμοδοσίες.
Δημοτική τράπεζα αίματος
Τη διετία 2011-2012 πραγματοποιήθηκαν έξι Εθελοντικές Αιμοληψίες, με τη συνεργασία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», στις οποίες κατά κύριο λόγιο συμμετείχαν Εθελοντές Υπάλληλοι του Δήμου Νέας Ιωνίας, αλλά και πολλοί Δημότες και κάτοικοι της πόλης μας.
Από την Τράπεζα Αίματος εξυπηρετήθηκαν και εξυπηρετούνται Δημότες της Νέας Ιωνίας σε έκτακτες ανάγκες.
Διοργάνωση σεμιναρίων – ομιλιών ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου .
Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που αφορούσαν στα παρακάτω Ιατρικά θέματα:
Αλκοολισμός, Οστεοπόρωση, Κάπνισμα, Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Καρκίνος του Προστάτη, Γυναικολογικός Καρκίνος – Εμβολιασμός – Καρδιαγγειακές Παθήσεις, Εθισμός στο Διαδίκτυο κ.α.
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο ( ΚΙΦΑ )
Το κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο άρχισε τη δράση του στις αρχές Νοεμβρίου.
Κεντρικός άξονας προσανατολισμού των δραστηριοτήτων του Κ.Ι.Φ.Α. είναι η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι οποίοι στερούνται Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και οι οποίοι μετά από αίτηση τους στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχουν εφοδιασθεί με την ειδική κάρτα υγείας.
Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στεγάζεται στο ΚΑΠΗ της Ελευθερούπολης.
Οι Ιατρικές υπηρεσίες, θα παρέχονται δωρεάν στο χώρο του Κ.Ι.Φ.Α. από τον Εθελοντή Ιατρό, όταν αυτός υπάρχει και φυσικά εάν καλύπτει την αντίστοιχη ειδικότητα, άλλως οι ασθενείς θα παραπέμπονται σε εθελοντές Ιατρούς ανάλογης Ειδικότητας, που θα τους δέχονται και θα τους εξετάζουν δωρεάν στα Ιατρεία τους .
Η Φαρμακευτική κάλυψη, θα παρέχεται δωρεάν αποκλειστικά από το Φαρμακείο του Κ.Ι.Φ.Α. και μόνο από τους Εθελοντές Φαρμακοποιούς και εφόσον τα σκευάσματα υπάρχουν. Οι Συνταγές θα εκτελούνται με βάση τη δραστική ουσία, από τον Εθελοντή Φαρμακοποιό, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη και θα καταγράφονται στο Βιβλίο Εισερχομένων και Εξερχομένων Φαρμάκων που θα υπογράφεται και θα ενημερώνεται από τον ίδιο και τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.
Τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, που θα παρέχει το Κ.Ι.Φ.Α. θα προέρχονται από προσφορές των Δημοτών (Οικιακά υπόλοιπα) και από άλλους Φορείς εντός και εκτός του Δήμου μας.
ΚΑΠΗ
Στον Δήμο μας λειτουργούν 4 ΚΑΠΗ και έχουν 2000 μέλη.
Τα ΚΑΠΗ είχαν μια πολυσχιδή δραστηριότητα η οποία περιελάμβανε μια ποικιλία δράσεων.
1. Παρασχεθηκαν στα μέλη μια σημαντική γκάμα υπηρεσιών που είχαν σχέση με την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ενεσοθεραπεία, καρδιογραφήματα, μέτρηση σακχάρου, αντιγριπικός εμβολιασμός και φυσιοθεραπευτική αγωγή.
2. Παρασχέθηκαν συμβουλές ατόμου και οικογένειας από τους κοινωνικούς λειτουργούς.
3. Εκτελέστηκαν προγράμματα ψυχαγωγίας όπως εκδρομές, συνεστιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, κατασκηνώσεις, μπάνια κτλ.
4. Έγιναν μια σειρά από επιμορφωτικές δράσεις όπως ομιλίες (θέματα διατροφής, Αλτσχάιμερ κτλ ),
ομάδα χορωδίας , ομάδα χορού, ομάδα γυμναστικής και επιμορφωτικοί περίπατοι.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Το πρόγραμμα που λειτουργούσε και παλαιοτέρα στο Δήμο μας και είχε πάψει να λειτουργεί από το 2008, ξεκίνησε πάλι τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2011, χρηματοδοτούμενο από τον προϋπολογισμό του Δήμου και ήδη εξυπηρετούνται 80 ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ. Οι ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες και η αδυναμία πλήρους υλοποίησης του βρίσκεται στη μη δυνατότητα πρόσληψης έμπειρου και μόνιμου προσωπικού, κυρίως σε ότι έχει σχέση με την ειδικότητα του οικιακού βοηθού.
Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» λειτουργεί μέσω των μόνιμων υπαλλήλων των ΚΑΠΗ που είναι επιφορτισμένοι με την κοινωνική μέριμνα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων συμμετέχουν και από τέσσερις συμβασιούχες οικιακές βοηθούς.
Αφορά μοναχικά άτομα, τα οποία έχουν οικονομική αδυναμία και δεν έχουν στενό οικογενειακό περιβάλλον να τους συνδράμει
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ¨ ΙΡΙΔΑ ¨
Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΙΡΙΔΑ» πραγματοποίησε με επιτυχία μια σειρά από δράσεις .
Συγκεκριμένα, λειτούργησε δύο ομάδες γονέων με θεματική «Επικοινωνία στην Οικογένεια» και μια με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ,που τους εισήγαγε σε νέες, σύγχρονες μεθόδους ψυχολογικής προσέγγισης.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα υλοποίησε παρέμβαση σε όλα τα Γυμνάσια της Νέας Ιωνίας με θέμα, « Αναζητώντας τα θέλω μας, μετατρέπουμε τη δυσκολία σε στόχο». Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα, βιωματικά, να εκφράσουν τις δυσκολίες τους στην τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και, όχι εμπόδιο, για την εξέλιξη τους.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ο καθιερωμένος κύκλος των συναντήσεων, ψυχοκοινωνικής στήριξης, με τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων Περισσού.
Στο πλαίσιο των δράσεων προς την ευρύτερη κοινότητα, κατόπιν σχετικών αιτημάτων, έγιναν παρεμβάσεις στους συλλόγους εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, Εσπερινού Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, 2ου ΕΠΑΛ Φιλαδέλφειας ,παρεμβάσεις σε συλλόγους γονέων Δημοτικών και Γυμνασίων, για το μεγάλωμα των παιδιών σε περιόδους κρίσης, ομιλίες για τον εθισμό στο Διαδίκτυο και το σχετικό ρόλο της Οικογένειας.
Τέλος το Κέντρο Πρόληψης, πραγματοποιεί σταθερά συναντήσεις ψυχοκοικωνικής στήριξης, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μειώθηκαν και μειώνονται κατά 50% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι με 4 παιδιά και ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%) κατόπιν αιτήσεως στον Δήμο.
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:
1 . Για τους απόρους και μακροχρόνια άνεργους οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1200 ευρώ για την σύζυγο και για κάθε ανήλικο και προστατευμένο μέλος.
2 . Για τους πολυτέκνους απαιτείται συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ποσού των 25000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2500 ευρώ για κάθε παιδί.
3 . Για τους ανάπηρους συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ποσού των 20000 ευρώ.