Από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου Νέας Ιωνίας
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να βοηθήσει στην κατανόηση του απολογισμού του 2011 που αφορά την συγκεκριμένη υπηρεσία, σας παραδίδει ξεχωριστούς πίνακες.
Στους πίνακες αυτούς παρουσιάζονται τα απολογιστικά στοιχεία της υπηρεσίας για το 2010, ο αρχικός προϋπολογισμός του 2011 και αυτός που τελικά διαμορφώθηκε, τα ενταλθέντα και τα πληρωθέντα του 2011 .
Από τα οικονομικά αυτά στοιχεία λείπουν οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, θέρμανσης που πληρώνονται από άλλους κωδικούς του δήμου, καθώς βεβαία και εκείνες των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του δήμου που υποβοηθούν το έργο της υπηρεσίας (μισθοδοσίες, προσλήψεις, διαγωνισμοί, θέματα προσωπικού κτλ.)
Η κοινωνική υπηρεσία, μέχρι το και το 2010 απασχολούσε 9 άτομα και τα ΚΑΠΗ 19 άτομα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές του 2011, τα ΚΑΠΗ έπαψαν να λειτουργούν σαν ξεχωριστό νομικό πρόσωπο και εντάχθηκαν στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Από τα 19 άτομα των ΚΑΠΗ, το ένα μετατέθηκε στην Διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, δυο ανέλαβαν το νεοσυσταθέν τμήμα πρόνοιας και οι υπόλοιποι συνέχισαν να εργάζονται στις δομές των ΚΑΠΗ, υποβοηθώντας συγχρόνως και την Διεύθυνση της κοινωνικής υπηρεσίας.
Από το τέλος του 2011, που άρχισε η «βοήθεια στο σπίτι» ,προστέθηκαν άλλοι 4 οικιακοί βοηθοί.
Η ενέργεια της συγχώνευσης αποδείχτηκε σωστή, γιατί λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, το έργο της κοινωνικής υπηρεσίας έχει πολλαπλασιασθεί και απαιτείται η δημιουργία μιας ενιαίας και ευέλικτης κοινωνικής υπηρεσίας η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των ημερών.
ΚΑΠΗ
Στον Δήμο μας λειτουργούν 4 ΚΑΠΗ. Στα ΚΑΠΗ ήταν γραμμένα κατά το 2011, 2000 άτομα και το απασχολούμενο μόνιμο προσωπικό ήταν 16 άτομα, στα οποία προστέθηκαν και 4 συμβασιούχοι οικιακοί βοηθοί για την «βοήθεια στο σπίτι».
Τα ΚΑΠΗ είχαν μια πολυσχιδή δραστηριότητα η οποία περιλάμβανε μια ποικιλία δράσεων.
1. Παρεσχέθηκαν στα μέλη μια σημαντική γκάμα υπηρεσιών που είχαν σχέση με την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα . Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής.
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ενεσοθεραπεία 7000 περιπτώσεις το έτος.
Καρδιογραφήματα 900 περιπτώσεις το έτος .
Μέτρηση χοληστερόλης ζαχάρου 1500 περιπτώσεις το έτος .
Αντιγριπικός εμβολιασμός Οκτώβριο και Νοέμβριο .
Φυσιοθεραπευτική αγωγή 9300 περιπτώσεις το έτος .
2. Παρασχέθηκαν συμβουλές ατόμου και οικογένειας από τους κοινωνικούς λειτουργούς.
3.Εκτελέστηκαν προγράμματα ψυχαγωγίας όπως:
Εκδρομές
για 3500 άτομα το έτος.
Συνεστιάσεις
για 2500 άτομα το έτος.
Κατασκηνώσεις
για 100 άτομα το έτος.
Μπάνια
για 450 άτομα το έτος.
Εκδηλώσεις (χορωδία, πολυτεχνείο κτλ. )
για 600 άτομα το έτος.
Θεατρικές παραστάσεις
για 200 άτομα το έτος
4. Έγιναν μια σειρά από επιμορφωτικές δράσεις όπως:
Ομιλίες (θέματα διατροφής , Αλστχάιμερ κτλ )
για 200 άτομα το έτος
Ομάδα χορωδίας
για 20 άτομα τη βδομάδα
Ομάδα χορού
για 15 άτομα τη βδομάδα
Ομάδα γυμναστικής
για 60 άτομα τη βδομάδα
Επιμορφωτικοί περίπατοι
για 200 άτομα το έτος
5. Πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».
Το πρόγραμμα που λειτουργούσε και παλαιοτέρα στον Δήμο μας και είχε πάψει να λειτουργεί από το 2008, ξεκίνησε πάλι την λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2011, χρηματοδοτούμενο από τον προϋπολογισμό του Δήμου και ήδη εξυπηρετούνται 80 ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ. Οι ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες και η αδυναμία πλήρους υλοποίησης του βρίσκεται στην μη δυνατότητα πρόσληψης έμπειρου και μόνιμου προσωπικού, κυρίως σε ότι έχει σχέση με την ειδικότητα του οικιακού βοηθού. Ύστερα από ενέργειες το «πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου μας μπήκε πάλι στις Δομές που επιδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και υπάρχει η διαβεβαίωση συνέχισης της χρηματοδότησης μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
Ανέφερα τις παραπάνω δράσεις για να φανεί ότι το προσωπικό δεν ανοίγει μόνο τα ΚΑΠΗ και μεριμνά για την καλή καθημερινή λειτουργία τους σαν λέσχη , αλλά προσφέρει και πολλές άλλες υπηρεσίες που βοηθούν την τρίτη ηλικία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν κοστολογηθούν οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που παρέχουν οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ, με το τιμολόγιο του δημοσίου καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας τους.
Επιπρόσθετα το προσωπικό των ΚΑΠΗ επιφορτίστηκε με το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, συμμετέχει σε έρευνες με το τμήμα της κοινωνικής μέριμνας της κοινωνικής μας υπηρεσίας, βοηθά στο κοινωνικό παντοπωλείο και γενικά έχει συμβολή στο όλο έργο της κοινωνικής μας υπηρεσίας.
Ο οικονομικός απολογισμός του 2011 είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2010 και οφείλεται στην μεταφορά του διοικητικού προσωπικού του στον δήμο, στις μειώσεις μισθών του προσωπικού, στον μη υπολογισμό δαπανών θέρμανσης και δικτύων που πληρώνονται πια από άλλους κωδικούς, στις μειώσεις ενοικίων και δαπανών για εκδρομές και συνεστιάσεις και στη μη καταβολή πια εξόδων παραστάσεως σε πρόεδρο και αντιπρόεδρο.
Από τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι το μεγάλο ποσοστό των εξόδων αφορά ανελαστικά έξοδα που φθάνουν το 87%, ενώ οι αμοιβές προσωπικού είναι στο 75%.
Το κόστος για εκδρομές περιπάτους και συνεστιάσεις αφορά μόνο το 11% του προϋπολογισμού, είναι δηλαδή 56907 ευρώ, αναλογεί δηλαδή σε κάθε μέλος του ΚΑΠΗ 30 ευρώ το έτος.
Σημειωτέων σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχει συμμετοχή των ηλικιωμένων που στις συνεστιάσεις και στις εκδρομές είναι περίπου 50% .
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Το κόστος κατασκήνωσης κατά το 2011 , αν προστεθούν και οι προμήθειες κρεάτων, άρτου, χαρτικών και απολύμανσης ήταν περίπου 250000 ευρώ.
Η συμμετοχή του κάθε κατασκηνωτή μειώθηκε πέρυσι κατά 50% και από 100 ευρώ έγινε 50, οπότε οι εισπράξεις ήταν περίπου 25000 ευρώ
Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση των εγκαταστάσεων, η κατασκευή ενός νέου οικίσκου, οι αγορές ηλιακών θερμοσιφώνων, σκευών κτλ., το κόστος μισθοδοσίας, τα μεταφορικά και η αγορά των τροφίμων.
Η κατασκήνωση λειτούργησε τρεις περιόδους με παιδιά και μια με ηλικιωμένους.
Την πρώτη περίοδο είχαμε 218 παιδιά.
Την δεύτερη περίοδο 222 παιδιά.
Την τρίτη περίοδο 210 παιδιά
Και την τέταρτη περίοδο 100 ηλικιωμένους και περίπου άλλα 15 άτομα που ήταν παιδιά της στέγης ανηλίκων.
Σε όλους τις περιόδους είχαμε 25 περίπου άτομα προσωπικό και στις τρεις πρώτες 30 ομαδάρχες και κοινοτάρχες.
Η λειτουργία κάθε κατασκηνωτικης περιόδου διαρκούσε 13 ημέρες .
Το μέσο κόστος ανά κατασκηνωτή είναι 225000/765 = 295 ευρώ .
Το μέσο ημερήσιο κόστος ανά κατασκηνωτή είναι 295/13 = 22,7 ευρώ.
Αν αναλογιστούμε ότι οι ιδιωτικές κατασκηνώσεις χρεώνουν τους κατασκηνωτές 750 ευρώ για τρεις εβδομάδες, δηλαδή 500 για δυο εβδομάδες , τότε νομίζω ότι λειτουργούμε με κόστος ίσως και μικρότερο από αυτές. Επιπρόσθετα αυτές λειτουργούν με πολύ περισσοτέρους κατασκηνωτές με αποτέλεσμα τα έξοδα ανά κατασκηνωτή να είναι πολύ λιγότερα.
Στο κόστος βέβαια αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται, οι αμοιβές των γυμναστών, κάποιων καθαριστριών, καθώς και τεχνικών του δήμου που βοήθησαν σημαντικά στην λειτουργία της κατασκήνωσης, όπως και η σημαντική βοήθεια του τμήματος κοινωνικής μέριμνας της κοινωνικής υπηρεσίας , του τμήματος προμηθειών του δήμου και της διεύθυνσης καθαριότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Κατά το 2011 έγινε μια προσπάθεια ανασύνταξης της κοινωνικής υπηρεσίας . Έγινε αναμόρφωση και νέα διαρρύθμιση των χώρων της Κοινωνικής Υπηρεσίας, εντάχθηκαν τα ΚΑΠΗ σε αυτήν, δημιουργήθηκε το Τμήμα Πρόνοιας, άρχισε να λειτουργεί η «βοήθεια στο σπίτι» και το κοινωνικό παντοπωλείο.
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου αποτελείται από το τμήμα της κοινωνικής μέριμνας και από το τμήμα πολιτικής προστασίας – προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας.
Τμήμα πολιτικής μέριμνας
Το τμήμα παρείχε :
Α) Πληροφόρηση γύρω από όλο το φάσμα της Κοινωνικής Πολιτικής, που απασχολεί τον πολίτη (Συνταξιοδοτήσεις, επιδόματα, ενημέρωση για υπηρεσίες Πρόνοιας ).
Β) Ατομική Συμβουλευτική για την επίλυση ατομικών και οικογενειακών προβλημάτων.
Γ) Παραπομπές στα ανάλογα για κάθε περίσταση Κέντρα Πρόνοιας.
Δ) Κοινωνική επανένταξη, αποκατάσταση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), Αποφυλακισμένους, τοξικομανείς, Ψυχιατρικά περιστατικά κ.α.
Ε) Στήριξη ανέργων , αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών.
Στ΄) Στήριξη – ενίσχυση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού.
Στο τμήμα λειτούργησαν
Γραφείο Ψυχολόγου
Παρείχε τις παρακάτω υπηρεσίες:
α. Ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη
β. Οικογενειακή συμβουλευτική (θέματα σχέσεων-θέματα παιδιών)
γ. Θεραπεία διαταραχών άγχους και συμπεριφοράς (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία κτλ.)
δ. Συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής
Το γραφείο είχε στενή συνεργασία με τις κοινωνικές λειτουργούς της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση θεμάτων που προέκυπταν σε εξυπηρετούμενους/ες, ενώ στις περιπτώσεις που κρίθηκε σκόπιμο, πραγματοποιήθηκε συνεργασία και παραπομπή σε ψυχιατρικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και ιατρείων.
Σχολή Γονέων
Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Επιμόρφωσης Ενηλίκων.
Πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής σε Αλλοδαπούς
Εγινε πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς με τη συνεργασία του Ι.Δ.ΕΚ.Ε.
Συγκεκριμένα η Υπηρεσία μας, πραγματοποίησε τις εγγραφές των αλλοδαπών και συνεργάστηκε με το Γραφείο Παιδείας, για την ανεύρεση των σχολικών αιθουσώ , στις οποίες έγιναν τα μαθήματα.
Δημοτική Κατασκήνωση
Το Πρόγραμμα αυτό έγινε με την ευθύνη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών «Ίριδα».
Η λογική λειτουργίας που έχει επικρατήσει στην Κατασκήνωση είναι να εφαρμόζεται ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα από έμπειρο προσωπικό και να παρέχεται σωστή και υγιεινή διατροφή στα παιδιά της πόλης μας, ώστε να τους προσφέρουμε κάθε χρόνο αξέχαστες διακοπές.
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Το κοινωνικό παντοπωλείο άρχισε την λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2011 και παραδίδει στις αρχές κάθε μήνα δωρεάν πακέτα με τρόφιμα σε ανήμπορους συμπολίτες μας.
Ξεκινήσαμε με 277 οικογένειες οι οποίες απαριθμούσαν 586 μέλη και σήμερα μέσα σε διάστημα ένδεκα μηνών έχουμε φτάσει τις 550 οικογένειες που απαριθμούν 1300 μέλη.
Ο αριθμός των πακέτων που παραδίδουμε είναι γύρω στα 800, γιατί κάθε οικογένεια παίρνει αριθμό πακέτων ανάλογα με τα μέλη της. Το κάθε πακέτο αποτελείται από 18 τυποποιημένα βασικά προϊόντα, ζυμαρικά- όσπρια – λάδι – εβαπορέ γάλα – αλεύρι – ζάχαρη – πουρέ – μαρμέλαδα – κομπόστα – ντοματοπελτέ – φρυγανιές – ελληνικό καφέ και έχει κοστολογηθεί στα 23 ευρώ.
Η χρηματοδότηση του παντοπωλείου γίνεται κατά βάση με κονδύλια του Δημοτικού Προϋπολογισμού.
Το Δεκέμβριο του 2011 δόθηκαν 40.000 ευρώ για προμήθεια προϊόντων και για το 2012 άλλα 150.000 ευρώ για τις ανάγκες του τρέχοντος έτους. Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται με ανοιχτό διαγωνισμό από το Τμήμα προμηθειών του Δήμου.
Η όλη διακίνηση των προϊόντων καταγράφεται και ελέγχεται ηλεκτρονικά. Υπάρχει βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων τόσο για τα προϊόντα που αγοράζει ο Δήμος, όσο και για τα προϊόντα που προσφέρονται δωρεάν.
Η όλη διαδικασία παρακολουθείται από επιτροπή που έχει ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η επιλογή των οικογενειών γίνεται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, που έχουν θεσπιστεί από τον κανονισμό λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου και εγκρίνονται από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
Ο κατάλογος των οικογενειών επανεξετάζεται μια φορά το έτος, ώστε να επανελεγχθεί η αναγκαιότητα των δικαιούχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Έχει επιδιωχθεί το λειτουργικό κόστος του παντοπωλείου να είναι μηδενικό.
Το κτίριο που στεγάζεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 3 στη Ν. ΙΩΝΙΑ παραχωρήθηκε δωρεάν από το σύλλογο κλωστοϋφαντουργών. Η καθημερινή λειτουργία του βασίζεται σε εθελοντές. Αυτοί κρατούν ανοιχτό το παντοπωλείο, παραλαμβάνουν τα προϊόντα, τα τοποθετούν στις θέσεις τους, φτιάχνουν τις σακούλες με τα προς διανομή προϊόντα και κυρίως συμμετέχουν στην εξόρμηση που πραγματοποιούμε, μια φορά κάθε μήνα, μπροστά στα super markets της πόλης για να συλλέξουμε τρόφιμα από προσφορές συνδημοτών μας.
Ο αριθμός των εθελοντών που έχει γραφεί στην κοινωνική μας υπηρεσία, προς υποβοήθηση του έργου του κοινωνικού παντοπωλείου είναι μέχρι τώρα 118 άτομα και τα προϊόντα που συλλέγουμε στις μηνιαίες εξορμήσεις μας είναι περίπου τρεις τόνοι την φορά.
Πρόνοια
Από τον Ιούνιο του 2011 άρχισε η λειτουργία του γραφείου πρόνοιας στον δήμο. Εκδίδει βιβλιάρια υγείας σε ανασφάλιστους Έλληνες και ομογενείς που έχουν οικονομικό πρόβλημα και αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και σε αλλοδαπούς που πρόκειται να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία.
Κατά το 2011 εκδώσαμε 265 βιβλιάρια και μέχρι σήμερα έχουμε φθάσει τα 850.
Στο τμήμα απασχολούνται δυο υπάλληλοι που προέρχονται από τα ΚΑΠΗ.
Τμήμα πολιτικής προστασίας – προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας
Γραφείο πολιτικής προστασίας
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών έναντι των κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές καταστροφές και στοχεύουν στη μείωση των συνεπειών τους, συμπληρωματικά με τις εθνικές πολιτικές .
Αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών φαινόμενων (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λ.π.)
Τήρηση αλληλογραφίας με αρμόδιες Υπηρεσίες
Ετοιμότητα ανθρώπων και μηχανισμών αντιμετώπισης και αποκατάσταση καταστροφών.
Εφαρμογή Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας
Διατύπωση σχετικών Εισηγήσεων.
Πρόβλεψη κινδύνων και λήψη προληπτικών μέτρων.
Τήρηση Μητρώου Εθελοντών.
Εκπαίδευση προσωπικού – έγκαιρη εφαρμογή σχεδίων δράσης – συνεργασία με άλλους φορείς.
Συντονισμός όλων των Υπηρεσιών, ομάδων κ.λ.π.
Η υπηρεσία έχει έτοιμο πολυσέλιδο μνημόνιο ενεργειών σε περίπτωση διαφόρων κινδύνων , το οποίο συνοδεύεται από πλήθος επικαιροποιημένων παραρτημάτων τα οποία θα υποβοηθήσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής έναντι οιανδήποτε κινδύνου.
Ακόμη είναι σε φάση δημιουργίας μητρώου εθελοντών και εκπαίδευσης αυτών.
Το μνημόνιο θα παρουσιασθεί σύντομα σε ανοιχτή συγκέντρωση.
Γραφείο προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας
προληπτική ιατρική
Οργανώθηκαν προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής.
Οργανώθηκαν προγραμμάτων αγωγής υγείας για τους δημότες
Διοργανωθήκαν ομιλίες για Ιατρικά θέματα
Λειτούργησε Τράπεζα Αίματος με εθελοντικές Αιμοδοσίες.
Δημοτική τράπεζα αίματος
Διεξήχθησαν τέσσερις Εθελοντικές Αιμοληψίες με τη συνεργασία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς». στις οποίες κατά κύριο λόγιο συμμετείχαν Εθελοντές Υπάλληλοι του Δήμου Νέας Ιωνίας, αλλά και πολλοί Δημότες και κάτοικοι της πόλης μας.
Από την Τράπεζα Αίματος εξυπηρετήθηκαν Δημότες της Νέας Ιωνίας σε έκτακτες ανάγκες.
Διοργάνωση σεμιναρίων – ομιλιών ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που αφορούσαν στα παρακάτω Ιατρικά θέματα:
Αλκοολισμός, Οστεοπόρωση, Κάπνισμα, Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Καρκίνος του Προστάτη, Γυναικολογικός Καρκίνος – Εμβολιασμός – Καρδιαγγειακές Παθήσεις, Εθισμός στο Διαδίκτυο κ.α.
Συμμετοχή σε Δίκτυα
Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής. Σημαντική αναγνώριση για την πολυετή προσφορά του αποτελεί η πιστοποίησή του, τον Ιούνιο 2010, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα Εθνικής εμβέλειας Δίκτυο Πόλεων που ακολουθεί τα πρότυπα του Π.Ο.Υ. O Δήμος μας συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και συνεργάστηκε σε προγράμματα προληπτικής Ιατρικής και διαλέξεων που αφορούν Ιατρικά θέματα.
Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ¨ ΙΡΙΔΑ ¨
Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΙΡΙΔΑ» κατά το 2011 πραγματοποίησε με επιτυχία μια σειρά από δράσεις.
Συγκεκριμένα, λειτούργησε δύο (2) ομάδες γονέων με θεματική «Επικοινωνία στην Οικογένεια» στο 10Ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας.
Στο χώρο του Κέντρου ολοκληρώθηκε επίσης κύκλος συναντήσεων με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τους εισήγαγε σε νέες, σύγχρονες μεθόδους ψυχολογικής προσέγγισης.
Ακόμη στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την εκπαιδευτική κοινότητα υλοποιήθηκε παρέμβαση σε όλα τα Γυμνάσια της Νέας Ιωνίας με θέμα, «Αναζητώντας τα θέλω μας, μετατρέπουμε τη δυσκολία σε στόχο». Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα, βιωματικά, να εκφράσουν τις δυσκολίες τους στην τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και, όχι εμπόδιο, για την εξέλιξη τους.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ο καθιερωμένος κύκλος των συναντήσεων , ψυχοκοινωνικής στήριξης, στα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων Περισσού.
Στο πλαίσιο των δράσεων μας προς την ευρύτερη κοινότητα, κατόπιν σχετικών αιτημάτων, έγιναν παρεμβάσεις στους συλλόγους εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, Εσπερινού Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, 2ου ΕΠΑΛ Φιλαδέλφειας. Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις δυσκολίες τους, τους προβληματισμούς τους και πως βλέπουν το ρόλο του σύγχρονου εκπαιδευτικού στην Πρόληψη.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης παρεμβάσεις σε συλλόγους γονέων Δημοτικών και Γυμνασίων, για το μεγάλωμα των παιδιών σε περιόδους κρίσης.
Το Κέντρο Πρόληψης στο πλαίσιο ευρύτερης εμπλοκής με την τοπική κοινωνία της Νέας Ιωνίας, διοργάνωσε ομιλίες στο 8Ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, και στο χώρο του Συνεδριακού κέντρου του Δήμου για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο και το σχετικό ρόλο της Οικογένειας. Συμμετείχε ακόμη σε ομιλίες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου καθώς και σε ομιλία που διοργάνωσε η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας – Σύλλογος Φίλων Η Αλληλεγγύη όπου παρουσίασε τις δράσεις και τη φιλοσοφία του Κέντρου Πρόληψης.
Τέλος το Κέντρο Πρόληψης, πραγματοποιεί σταθερά συναντήσεις ψυχοκοικωνικής στήριξης, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο
Γραφείο ανταποκριτών ΟΓΑ
Εξυπηρετήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και όσοι έχουν τις προϋποθέσεις για ασφάλιση τους στον ΟΓΑ.
Είναι φανερό, ότι λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας είναι αποφασιστική στην αντιμετώπιση των οικονομικά ασθενέστερων.
Ήδη με την δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, με την λειτουργία του τμήματος πρόνοιας, με την για μεγάλο χρονικό διάστημα ενασχόληση με την κατασκήνωση, με την πολιτική προστασία, με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και με την καθημερινή μέριμνα με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες , οι υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας δίνουν καθημερινά ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών.
Στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ιατρείου – φαρμακείου, το οποίο βασικά θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, η δημιουργία ιματιοθήκης , η δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας αστέγων και μεταναστών καθώς και δράσεις που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την ζωή των ΑΜΕΑ.
Ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών
Γιάννης Κολμανιωτης