Στο…στόχαστρο του Δημοτικού Συμβούλου Αμαρουσίου, κ. Πέτρου Κούκουζα
Η «Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης» είναι ένα νέο όργανο που θεσμοθετήθηκε από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», με συμβουλευτικό ρόλο και λόγο προς τη διοίκηση του Δήμου και απαρτίζεται από πενήντα περίπου πολίτες, είτε αντιπρόσωπους συλλόγων, είτε κληρωμένους από το σύνολο των δημοτών της πόλης.
Παρά το γεγονός ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την πάγια θέση της παράταξής μας για «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, η επιτροπή αυτή θα μπορούσε να έχει ένα ουσιαστικό ρόλο.
Οι απόψεις που εκφράζονται, οι θέσεις και τα αιτήματα των συλλόγων, οι παρατηρήσεις επί του τεχνικού προγράμματος του Δήμου και όχι μόνο, θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη διοίκηση του Δήμου αλλά και να αποτελούν ουσιαστικές δεσμεύσεις της προς τους πολίτες.
Αντιθέτως όμως η διοίκηση του Δήμου, αποφάσισε και υλοποιεί μια προσχηματική διαδικασία διαλόγου, με προειλημμένες αποφάσεις προκειμένου να τηρήσει απλά το γράμμα του Νόμου.
Η «Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης» κλήθηκε, για να εγκρίνει ένα προαποφασισμένο τεχνικό πρόγραμμα. Το ίδιο έγινε και πριν από ένα χρόνο, για το τεχνικό πρόγραμμα του 2011, όπου δεν ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων, ούτε οι διαμαρτυρίες τους για πλήρη, αναλυτική και έγκαιρη ενημέρωση.
Η «Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης», πριν από ένα χρόνο, «ενέκρινε» το αρχικό τεχνικό πρόγραμμα του 2011, όμως κανείς δεν είχε την ευαισθησία να την καλέσει να γνωμοδοτήσει, για τις τέσσερις αναθεωρήσεις που έκανε η διοίκηση, εντός του έτους, που το συρρίκνωσαν πάνω από 60%.
Η υποβάθμιση του ρόλου της επιτροπής είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία, γεγονός που ξεπεράστηκε με «συνδικαλιστικά» τερτίπια που υποβαθμίζουν εντελώς το ρόλο της επιτροπής.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων, μέλη της επιτροπής, ουσιαστικά ανενημέρωτοι, κλήθηκαν και πάλι να εγκρίνουν ένα άγνωστο, μέχρι την τελευταία στιγμή, τεχνικό πρόγραμμα για το 2012. Στη συνεδρίαση της επιτροπής υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες τόσο για τη διαδικασία της μη έγκαιρης και αναλυτικής πληροφόρησης, όσο και επί της ουσίας για έργα που αφορούν τις γειτονιές.
Η πρωτοτυπία όμως της διοίκησης ξεπέρασε κάθε όριο «δημοκρατικότητας». Αρχικά δήλωσε, μέσω του προέδρου της επιτροπής, πως η έγκριση του τεχνικού προγράμματος ήταν ομόφωνη ! Όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση έγινε μάρτυρας των ποικίλων διαμαρτυριών και αντιρρήσεων από μέλη – εκπροσώπους συλλόγων, που μόνο στη «ομόφωνη έγκριση» δε συνάδουν.
Η έκπληξη όμως έγινε μεγαλύτερη όταν μετά από λίγες ημέρες, στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάστηκε ένα άλλο τεχνικό πρόγραμμα για το 2012, μειωμένο κατά ενάμισι (1,5) περίπου εκατομμύριο ευρώ, στο σκέλος των νέων έργων.
Ειδικότερα στους κωδικούς που αφορούν τις διανοίξεις δρόμων και τις κατασκευές πεζοδρομίων ο προϋπολογισμός των νέων έργων μειώνεται στο μισό. Και να σκεφτεί κανείς πως οι εκπρόσωποι των συλλόγων, στην πλειοψηφία τους είχαν ζητήσει κατά προτεραιότητα έργα όμβριων, κατασκευής πεζοδρομίων, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Χαρακτηριστικό μάλιστα της λειτουργίας της διοίκησης είναι πως ούτε ο πρόεδρος της «Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης» και αντιδήμαρχος δεν γνώριζε αυτή την αλλαγή.
«Δημοκρατικότατα» λοιπόν η επιτροπή «ενέκρινε», κατά τα λεγόμενα του προέδρου της ένα τεχνικό πρόγραμμα για το 2012, ύψους περίπου 19,5 εκατομμυρίων ευρώ (τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ νέα έργα και τα 13 εκατομμύρια ευρώ συνεχιζόμενα) και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη της τη γνώμη της ενέκρινε ένα τεχνικό πρόγραμμα για το 2012 ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ (τα 5 εκ. € νέα έργα και τα 13 εκ. € συνεχιζόμενα).
Στο δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», κατέθεσε για ακόμα μια φορά την πρότασή της :
Με βάση το νόμο 1828 του 1989, άρθρο 25 παράγραφος 12(14), «το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να επιβάλλει τέλος για υπηρεσίες ή τεχνικά έργα συγκεκριμένων περιοχών που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Όταν το ύψος των τελών κλιμακώνονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα έκτασης ή κτίσματος η διαφορά του συντελεστή μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας κατηγορίας δε μπορεί να υπερβαίνει το εικοσαπλάσιο της πρώτης».
Προτείναμε λοιπόν, αφού μειωθούν σημαντικά όλα τα δημοτικά τέλη του Δήμου,να εφαρμοστεί ο παραπάνω νόμος μέσω μιας διαδικασίας ουσιαστικού συμμετοχικού προϋπολογισμού, όπου οι τοπικοί φορείς θα ιεραρχήσουν τις ανάγκες για νέα έργα και η διοίκηση θα δεσμευτεί για αυτά.
Με αυτόν τον τρόπο γειτονιές, όπως οι Εργατικές Πολυκατοικίες, το Ψαλίδι, η Νέα Φιλοθέη, ο Παράδεισος, ο Σωρός, η Κοκκινιά, τα Ανάβρυτα, το Νέο Τέρμα, ο Άγιος Θωμάς και άλλες, όπου η λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα θα μπορέσουν να ανακουφιστούν με νέα έργα, που θα πληρωθούν κατά βάση από αυτές.
Το “THE MALL”,το “GOLDEN HALL”, το «ΙΑΣΩ», το «ΜΗΤΕΡΑ», το «ΥΓΕΙΑ», το «ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η “BAYER”, και άλλες εταιρίες δεν πρόκειται να αλλάξουν έδρα, όπως επιχειρηματολογεί χωρίς να πείθει η δημοτική αρχή.
Η πρόταση της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» απορρίφθηκε και για τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου που εισηγήθηκε η διοίκηση.
Πέτρος Κούκουζας
Δημοτικός σύμβουλος
«ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»