Η Ελλάδα του σήμερα συντονίζεται με την Ελλάδα του 1821 και τιμά τον αγώνα για την ανεξαρτησία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη 200η επέτειο από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης θα κορυφωθούν την Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Εξαιτίας της πανδημίας, το αρχικό πρόγραμμα του εορτασμού οδηγήθηκε σε εκ βάθρων αναθεώρηση. Παρόλ’ αυτά, η μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στη μεγάλη επέτειο δεν θα λείψει τελείως.
Ήδη η πλατεία Συντάγματος έχει σημαιοστολιστεί με 200 γαλανόλευκες, σε μια εντυπωσιακή σύνθεση, πάνω σε ξεχωριστή εξέδρα. Με την φροντίδα του Δήμου Αθηναίων η κεντρική πλατεία της πόλης έχει διακοσμηθεί και φωταγωγηθεί ειδικά για την εξαιρετική περίσταση.
Από σήμερα, Τετάρτη 24 Μαρτίου, ξεκινούν εκδηλώσεις με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από χώρες του εξωτερικού οι οποίες συνέβαλαν, με κάποιο τρόπο, στην επιτυχία της εξέγερσης του 1821 και την ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Αντίστοιχα, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από ολόκληρο τον πλανήτη είναι έντονο και το μήνυμα του εορτασμού θα ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη χάρη στο μεγάλο ενδιαφέρον που ήδη καταγράφεται από ξένα μέσα ενημέρωσης αλλά και στην παρουσία υψηλών προσκεκλημένων που θα τιμήσουν τη χώρα μας.
Ως οικοδεσπότης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά 18.20 το απόγευμα της Τετάρτης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει σύντομο καλωσόρισμα και θα ακολουθήσει παρουσίαση για το νέο κτίριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Κατόπιν θα γίνει ξενάγηση, με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.
Γενικότερα, η νέα Πινακοθήκη αναδεικνύει την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και τις προσλαμβάνουσες των ελλήνων καλλιτεχνών στις δημιουργικές τους αναζητήσεις κατά τα 200 χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση. Γι’ αυτό και η Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών επελέγη από την κυβέρνηση ως σημείο έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για το 1821.
Μετά από τα «εγκαίνια» -αν και προς το παρόν μόνο για VIP προσκεκλημένους- του εκ βάθρων ανακαινισμένου κτιρίου της Πινακοθήκης, στις 20.30 το βράδυ της 24ης Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου σειρά έχει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.
Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό test για τον κορωνοϊό.
Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας Σοφία Κορμά.
Η εικόνα που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η μετάδοση της παρέλασης θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο, ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.
Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιδιάζουσας σημασίας της φετινής επετείου, ορισμένοι ουλαμοί θα φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.
Για πρώτη φορά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα λάβουν μέρος τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
To επίσημο πρόγραμμα της 24ης και 25ης Μαρτίου
Τετάρτη 24 Μαρτίου
11.45: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
14.00: Άφιξη του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
14.30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
17.35: Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
18.15: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ.
Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.
Μετά από τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.
19.05: Άφιξη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.
Πέμπτη, 25 Μαρτίου
08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.
08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.
12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.
11:30-15:30 Αναχωρήσεις επισήμων.