Στον Δήμο Κηφισιάς
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Άννας Κορογιαννάκη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων των Τοπικών Κοινοτώτων, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Είχε προηγηθεί πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισιάς κ.κ. Κύριλλου. Μετά το τέλος της λειτουργίας οι επίσημοι μετέβησαν πεζή στην Πλατεία Πεσόντων, όπου τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Χορευτικά Συγκροτήματα των σχολείων του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και το επίλεκτο τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Νομικού Προσώπου «Δημήτρης Βικέλας» χόρεψαν ελληνικούς χορούς σε διδασκαλία Δ.Σκέρλου, μπροστά από τον χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων.
Την παρέλαση στη Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου, άνοιξε τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων με τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και ακολούθησαν οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, τα νήπια τα Δημοτικά σχολεία τα Γυμνάσια, και τα Λύκεια από τις Δημοτικές Ενότητες, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, αθλητικά σωματεία και η ομάδα εθελοντών, δασοπυροσβεστών- διασωστών με τα οχήματα τους.
Την παρέλαση έκλεισε η φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς υπό το μαέστρο και συνθέτη, Φίλιππο Χίου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Κηφισιάς ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα ιστορικής μνήμης, μία ημέρα εορτασμού και εθνικής υπερηφάνειας, για την πατρίδα και το λαό μας. Τα σημαντικότερα μηνύματα του ΟΧΙ που πρέπει με κάθε τρόπο να κρατάμε φυλαχτό στην καθημερινότητα μας, αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές είναι η εθνική ενότητα και η ομοψυχία, που είναι, ήταν τότε και παραμένουν μέχρι σήμερα τα βασικά συστατικά του πατριωτισμού μας. Είμαστε αναγκασμένοι οι Έλληνες σήμερα» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης «με τσακισμένη την εθνική μας υπερηφάνεια, να ζητάμε τη στήριξη των οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης και υποχρεωμένοι σε οικονομική υποταγή για τα επόμενα 10 χρόνια. Βλέπουμε δίπλα μας, απέναντι μας παιδιά με πρόσωπα σκυθρωπά. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Βιώνουμε στα σπίτια μας, την ανεργία και την υποαπασχόληση. Κατακτήσεις των εργαζομένων μετά από αγώνες χρόνων έχουν ισοπεδωθεί. Θεσμοί, πυλώνες της δημοκρατίας μας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ζούμε τραγικές στιγμές, που η δική μου γενιά δεν είχε γνωρίσει μέχρι σήμερα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη.
Πολίτες του Δήμου Κηφισιάς,
συμπληρώνονται σήμερα 71 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940. Την ημέρα που η ΕΛΛΑΣ είπε ΟΧΙ στην υποταγή στη φασιστική Ιταλία και σήμανε την είσοδο της στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο και σε μια ταραγμένη περίοδο που για την πατρίδα μας δυστυχώς κράτησε 10 χρόνια.
Συμπληρώνονται 71 χρόνια από τότε που ο πρέσβης της φασιστικής Ιταλίας επέδιδε στον κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε η ιταλική κυβέρνηση τα ελληνικά εδάφη για να ακούσει το υπερήφανο: «έχουμε πόλεμο λοιπόν», από τον ίδιο εκείνο άνθρωπο που είχε περιορίσει τις συνταγματικές ελευθερίες στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι,
στις τρεις παρά δέκα τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην οδό Δαγκλή 10 στην Κηφισιά, στη πόλη μας, γράφτηκε η πρώτη από τις ένδοξες σελίδες του παλλαϊκού ΟΧΙ του 1940 στη ξένη εισβολή και την ξένη κατοχή.
Φίλες και φίλοι,
Μας δίνει την ευκαιρία σήμερα η επέτειος του ΟΧΙ να ανατρέξουμε στην ιστορία και να θυμηθούμε τα γεγονότα που ζήσαμε, είτε με τη συμμετοχή σας οι βετεράνοι που βρίσκεστε εδώ, είτε από τις ζωντανές διηγήσεις των γονιών μας και των παππούδων μας.
Τις μάχες των φαντάρων στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, την αναχαίτιση της επίθεσης, την οπισθοχώρηση του φασιστικού στρατού, την απελευθέρωση των ελληνικών χωριών της Βορείου Ηπείρου.
Ελάχιστοι απέναντι σε πολλούς, σε έναν πόλεμο που ήταν άδικος και απρόκλητος για τους Έλληνες.
Όμως απέναντι στη βαρβαρότητα του επεκτατισμού, στην αλαζονεία και στο σκοταδισμό, ο Ελληνικός λαός θυσιάστηκε για το δίκαιο και την ελευθερία.
Η ελληνική νίκη του 1940 παγκοσμιοποιήθηκε με τη γερμανική επίθεση και έγινε η διαρκής και κινητοποιημένη άρνηση σε κάθε μορφή υποδούλωσης.
Η Ελλάδα έγραψε επικές σελίδες ηρωισμού στα πεδία των μαχών, επηρεάζοντας αποφασιστικά με την Αντίστασή της την τελική έκβαση του πολέμου.
Τα σημαντικότερα μηνύματα του ΟΧΙ που πρέπει με κάθε τρόπο να κρατάμε φυλαχτό στην καθημερινότητα μας, αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές είναι η εθνική ενότητα και η ομοψυχία, που είναι ήταν τότε και παραμένουν μέχρι σήμερα τα βασικά συστατικά του πατριωτισμού μας.
Η ενότητα του έθνους και η ομοψυχία του λαού μας, όποτε προκλήθηκαν από εχθρό, έδρασαν καταλυτικά στα πεδία των μαχών και χάρισαν λαμπρές σελίδες δόξας στην Ελληνική Ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.
Ο πατριωτισμός, όταν εκφράζεται ως η ανιδιοτελής έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα, είναι το αυτονόητο συναίσθημα – αντίδοτο στις απειλές για την υποβάθμιση της χώρας στο παγκόσμιο σκηνικό.
Παράλληλα όμως, πατριωτισμός είναι και ο σεβασμός του ατόμου και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην καθημερινή μας συμπεριφορά.
Πατριωτισμός για τους Έλληνες, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Χώρα, όπου ο πατριωτισμός χαλαρώνει, χάνει το συνεκτικό της ιστό η κοινωνία.
Δεν υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες.
Δεν υπάρχει σύνθεση, συναίνεση, συνεργασία. Οργιάζουν οι συντεχνίες και οι καιροσκόποι. Γίνονται ανίσχυροι οι θεσμοί του πολιτεύματος, και οδηγείται σε περιορισμό η δημοκρατία.
Πολίτες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας, της Εκάλης,
σε κάθε Εθνική επέτειο μας δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθούμε στο σημείο πού βρισκόμαστε σήμερα ως Έλληνες στο παγκόσμιο χωριό.
Ζούμε όλοι, σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μακριά από βεβαιότητες και εφησυχασμούς, που κανένας διαχειριστής αρχής δεν έχει εκ προοιμίου την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η Ελλάδα είναι από το 1981 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 2000 της ΟΝΕ.
Έτσι η οικονομική ζωή του τόπου μας ενισχύεται αλλά και επιτηρείται από τις Βρυξέλλες και τις άλλες χώρες του Ευρώ.
Βιώνουμε όλοι πλέον την δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα μας λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και του τεράστιου δημόσιου χρέους, θέση που οδηγήθηκε από την αναβλητικότητα, την έλλειψη αποφασιστικότητας και ίσως την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος.
Είμαστε αναγκασμένοι οι Έλληνες σήμερα, με τσακισμένη την εθνική μας υπερηφάνεια , να ζητάμε τη στήριξη των οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης και υποχρεωμένοι σε οικονομική υποταγή για τα επόμενα 10 χρόνια.
Βλέπουμε δίπλα μας, απέναντι μας παιδιά με πρόσωπα σκυθρωπά. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Βιώνουμε στα σπίτια μας, την ανεργία και την υποαπασχόληση.
Κατακτήσεις των εργαζομένων μετά από αγώνες χρόνων έχουν ισοπεδωθεί.
Θεσμοί, πυλώνες της δημοκρατίας μας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης .
Ο κοινωνικός ιστός κλυδωνίζεται και κινδυνεύει να διαρραγεί.
Ζούμε τραγικές στιγμές, που η δική μου γενιά δεν είχε γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Είναι κρίση οικονομική, κρίση αξιών, κρίση κοινωνική. Πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση, αυξάνεται η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια σε όλους τους τομείς της ζωής. Τα χρέη πνίγουν μισθωτούς και επαγγελματίες.
Πρέπει να υπάρξει αντίδραση με δράση. Οφείλουμε ως κοινωνία, κράτος, εκκλησία, αυτοδιοίκηση, ιδιωτική πρωτοβουλία, να εκδηλώσουμε τον πατριωτισμό μας και να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι σε όσους δοκιμάζονται, από το υστέρημά μας.
Η σημερινή μέρα είναι ευκαιρία να στείλουμε ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις .
Οι θυσίες του Ελληνικού λαού πρέπει να έχουν αντίκρισμα.
Πρέπει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μπορούμε να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και μόνο, χωρίς «τρόικα» και «επιτηρητές».
Δεν μπορεί ο περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας να επεκτείνεται για μία δεκαετία με αναμφίβολα αποτελέσματα.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ιστορικά, ότι όταν παραμερίζουμε τα λίγα και τα μικρά μας χωρίζουν, εμπνεόμενοι από τα εθνικά μας ιδανικά, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και συντονίζοντας τις προσπάθειές μας, μπορούμε να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους όσο υψηλοί κι αν είναι.
Αυτά μας τα χαρακτηριστικά, μας δίνουν την ελπίδα και τη προοπτική για την διαφυγή προς την ανάπτυξη και τη πρόοδο.
Οι Έλληνες το μπορούμε, να μείνουμε ελεύθεροι αρκεί να το θελήσουμε.
Φίλες και φίλοι,
Η ιστορία μας, καταγράφεται στους αιώνες ως μια αδιάκοπη περιπέτεια μέσα από την οποία βγαίνουμε ως έθνος νικητές.
Αν αυτό το ξεχάσουμε, επειδή στον 21ο αιώνα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, οι ευθύνες μας απέναντι στο αύριο θα είναι τεράστιες.
Τα παιδιά, οι νέες και οι νέοι μας, που θα παρελάσουν σε λίγο μπροστά μας έχουν την απαίτηση να ζήσουν σ’ ένα άλλο περιβάλλον, πιο ανθρώπινο, πιο πράσινο, ειρηνικό και με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Έχουμε την ευθύνη να είναι σημερινοί μαθητές αύριο στη θέση τη δική μας για να χειροκροτήσουν τις επόμενες γενιές.
ΟΧΙ στην κοινωνική εξαθλίωση, στην φτώχεια και την πείνα.
ΟΧΙ στον εξευτελισμό της εργασίας, της παιδείας και της αυτοδιοίκησης.
ΟΧΙ άλλες θυσίες σήμερα, χωρίς προοπτική για το αύριο.
Ζήτω η Ελευθερία
Ζήτω η Δημοκρατία
Ζήτω ο απανταχού Ελληνισμός
Ζήτω η Εθνική συμφιλίωση και συνεργασία