Θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την υλοποίηση ειδικού προγράμματος
Την τιμή και την ευθύνη να αποτελέσει πυλώνα για την υλοποίηση του διακρατικού προγράμματος, ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, για την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού έχει το 3ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, υποδέχθηκε στο δημαρχείο τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των σχετικών δράσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για τους στόχους και τα μέσα, αλλά και να διερευνήσει πώς ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπορεί, από την δική του πλευρά, να συνεισφέρει στην προσπάθεια.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν: ο Γιάννης Ευθυμίου, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου, η Αντωνία Παπατριανταφύλλου, υπεύθυνη Καινοτόμων Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Θανάσης Ραυτόπουλος, υπεύθυνος Συμβουλευτικού Κέντρου Νέων, ο Απόστολος Κωνσταντίνου, ο συντονιστής καθηγητής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου και εκπαιδευτικοί από την Κύπρο.
Τόσο ο κ. Ευθυμίου, όσο η κ. Παπαντριανταφύλλου, υπεύθυνοι του προγράμματος για Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού πριν πάρει διαστάσεις μάστιγας. Όπως διεμήνυσαν, την ευθύνη για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων έχουν από τη μια η οικογένεια, από την άλλη οι καθηγητές των παιδιών.
Τη σημασία της πρωτοβουλίας αναγνώρισε και ο κ. Μπάμπαλος, σημειώνοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στο πρόβλημα, το οποίο δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη καμία οικογένεια. «Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής θα βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δράσεών σας», δεσμεύθηκε ο δήμαρχος.
Νωρίτερα, οι συντονιστές του προγράμματος φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης Επικοινωνία FM, όπου και μίλησαν στον αέρα για το περιεχόμενο και τον σκοπό του προγράμματος. Μαζί τους οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών του Δήμου, Μίνα Παναγιωτακοπούλου της Α’ και Νίκος Σπυρόπουλος της Β’, αλλά και η πρόεδρος του Ραδιοφώνου και μέλος των σχολικών επιτροπών Μαίρη Αρώνη.
Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Με τίτλο «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου», το εν λόγω αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος δια βίου Μάθηση / Comenius – Συμπράξεις Regio 2013.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας υπέβαλε σχετικά πρόταση προς τη Διεύθυνση Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών, στο τμήμα Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ι.Κ.Υ., η οποία αξιολογήθηκε ανάμεσα σε 34 προτάσεις και εγκρίθηκε με βαθμολογία 99,5%, τη μεγαλύτερη από όλες τις προτάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το πρόγραμμα με τίτλο “Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου” υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2015 σε συνεργασία με σχολεία και άλλους φορείς από την Ελλάδα και Κύπρο.
Στη σύμπραξη συμμετέχουν από την Ελλάδα: η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Π & Α Κυριακού του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Κύπρο: το Επαρχιακό Γραφείο Εκπαίδευσης Πάφου, το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου και το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου.
Η αύξηση των περιστατικών βίας και εκφοβισμού στο σχολικό χώρο αλλά και στο διαδίκτυο, που παρατηρείται παγκόσμια καθώς και στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθιστά απαραίτητη την υλοποίηση δράσεων για τη μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου του εφηβικού εκφοβισμού.
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να αναλυθούν τα φαινόμενα εκφοβισμού, να διερευνηθούν οι μέθοδοι και οι τρόποι προσέγγισης του φαινομένου και να διοργανωθούν δράσεις, ώστε να διασφαλίσουν την καλή επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα σε εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος θα γίνουν ερευνητικές μελέτες σε καθηγητές και μαθητές, θα διοργανωθούν κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας, διαλέξεις, ημερίδες και συνέδριο. Παράλληλα οι φορείς από Ελλάδα και Κύπρο θα αναπτύξουν δικτυακό τόπο στον οποίο θα παρουσιάζονται οι δράσεις και η πορεία του έργου, τα οφέλη και τα αποτελέσματα.
Τέλος μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο εκπαιδευτικών φορέων, που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές και ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για σχολικές μονάδες και άλλους φορείς. Το πρόγραμμα θα αποτελέσει σταθμό για τα σχολικά δεδομένα και θα σηματοδοτήσει νέους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.