Δελφικά Παραγγέλματα των Επτά Σοφών της αρχαιότητας, που χαράχτηκαν στους τοίχους του μαντείου των Δελφών προκειμένου να εντυπωθούν για πάντα στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, αναβιώνουν στην πλατεία πάνω από το Alsos Parking στον Δήμο Κηφισιάς.
Πρόκειται για μια πολύτιμη κληρονομιά γνώσης και σοφίας για τις επερχόμενες γενεές, που μπορούμε όλοι μας να την επισκεφτούμε καθώς βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο.
Τα αποκαλυπτήρια τριάντα έξι Δελφικών Παραγγελμάτων τα οποία έχουν γραφεί σε έξι μαρμάρινες στήλες πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, σε μια λιτή εκδήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Ζαπάντης και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολίτσα Λιαντίνη παρουσίασαν το πρωτότυπο έργο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – και Πολιτικής Προστασίας Ζέτη Κασιμάτη, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Επιχειρηματικότητας και Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Παντελεάκης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης Εμμανουήλ Μαρκεσίνης, οι άνθρωποι που εργάστηκαν για το έργο και εκπρόσωποι της εταιρίας Alsos Parking.
Γ. Θωμάκος: «Τα Δελφικά Παραγγέλματα συνδέουν τη σοφία των προγόνων μας»
«Λίγα μέτρα από τις περίφημες σαρκοφάγους που αποδίδονται στην οικογένεια του Ηρώδη του Αττικού και τα αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από το κέντρο της Κηφισιάς έρχονται τα Δελφικά Παραγγέλματα να συνδέσουν νοερά μέσα από τους αιώνες και τις χιλιετηρίδες τη σοφία των προγόνων μας και την ανάγκη να τιμούμε και να αναδεικνύουμε το έργο τους.
Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία κρύβει ευαισθησία και αγάπη για τον πολιτισμό μας, τα ελληνικά γράμματα και τα φώτα που έδωσε αυτός ο τόπος σε όλο τον κόσμο.
Η Κηφισιά είναι ένας από τους 12 Δήμους της αρχαίας Αθήνας που ήκμασε, την κλασική αρχαιότητα, την προκλασική αρχαιότητα και ακόμα πιο πίσω. Επιφανείς προσωπικότητες επέλεξαν τον έφορο και ελκυστικό αυτό τόπο για να ζήσουν. Ανάμεσα τους ο πατέρας της Αττικής Κωμωδίας, ο Μένανδρος ο Κηφισεύς και αργότερα ο Ηρώδης ο Αττικός.
Τα Δελφικά Παραγγέλματα κοσμούν πλέον το κέντρο της Κηφισιάς και κάνουν ακόμα πιο όμορφη την περικαλλή πόλη μας. Το έργο αυτό έχει πατέρα τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρο Ζαπάντη».
Χιλιάδες συμπολίτες μας το επόμενο διάστημα αλλά και τα επόμενα χρόνια θα θαυμάζουν αυτό το έργο και θα προσπαθούν να απομνημονεύσουν κάποια παραγγέλματα ή να τα υιοθετήσουν στην ζωή τους».
Σταύρος Ζαπάντης: «Συνδυάζουν Πολιτισμό, Τέχνη και Παιδεία»
«Η Κηφισιά είναι μια πόλη πολιτισμού. Μια πόλη των τεχνών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μια πόλη με πολύ υψηλό επίπεδο παιδείας.
Πριν από καιρό, είχα στο μυαλό μου, πως θα μπορούσα να συνδυάσω αυτά τα τρία. Πολιτισμό, Τέχνη και Παιδεία.
Πολλές φορές για να περάσουμε την Παιδεία στον κόσμο, την κάνουμε Τέχνη
Αυτό γίνεται όταν κάνουμε ένα ποίημα τραγούδι. Η Οδύσσεια και η Ιλιάδα, απαγγέλοντο σαν τραγούδι, για να εκπαιδεύσουν -μορφώσουν τους Έλληνες, με τα Ελληνικά ιδεώδη.
Έτσι και εμείς, τα Δελφικά παραγγέλματα, τα κάναμε στήλες που διακοσμούν αυτό το όμορφο πάρκο της πόλης μας. Τα κάναμε στήλες για να τα διαβάζουμε και να παιδευόμαστε (το παιδευόμαστε με την έννοια του εκπαιδευόμαστε).
Παράλληλα τα παραγγέλματα είναι γραμμένα και στα Αρχαία Ελληνικά, για να απολαμβάνουμε το μέλος (μελωδία) και την οικονομία της γλώσσας μας, στα Αρχαία χρόνια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Θωμάκο, που εμπιστεύτηκε την ιδέα μου, και την κάναμε έργο, τον μηχανικό Γιάννη Παπανικόλα, τον αρχιτέκτονα Θέμη Ζούζουλα, τον Γλύπτη, Βαλάντη Δημακοπουλο και την μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κα Μαίρη Αθανασούλη, που συνέβαλε σε αυτό το έργο».
Νικολίτσα Λιαντίνη: «Επιτομή της ζωής και εργαλείο της αυτοτελείωσής μας»
«Ένα πρωτότυπο και διδακτικό σχέδιο εκπόνησε ο Δήμος Κηφισιάς με έμπνευση και πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρου Ζαπάντη.
Δημιουργήθηκε και εγκαινιάσθηκε στην Πλατεία Κηφισιάς ο υπαίθριος χώρος πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ διακοσμημένος με στήλες με αναγεγραμμένα δελφικά αποφθέγματα, πανελλήνιες αξίες του Ελληνισμού, οδοδείχτες για επιστροφή στις ρίζες μας. Παραγγέλματα που ανυψώνουν το πνεύμα μας, μάς προφυλάσσουν από το χυδαίο και εξευγενίζουν το νου μας, όπως το «γνώθι σ’ αυτόν» και το «μηδέν άγαν», μια επιτομή της ζωής και εργαλείο της αυτοτελείωσής μας».