Κάλεσμα Δήμου Αμαρουσίου στην Κ.Ε.Δ.Ε για ανάληψη κοινών δράσεων, με στόχο τη διαφύλαξη των πόρων του “Πράσινου Ταμείου” προς όφελος της Αυτοδιοίκησης
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχο Καλλιθέας, κ. Κώστα Ασκούνη, ζήτησε να υπάρξει κοινή και συντονισμένη δράση όλων των ΟΤΑ της χώρας, προκειμένου να ακυρωθεί ο Ν. 4024/2011 με τον οποίο ουσιαστικά η Κυβέρνηση “κλέβει” τους πόρους του “Πράσινου Ταμείου” και αντί να τους διαθέσει για την επίτευξη των σκοπών που δημιουργήθηκε το Ταμείο, τους διαθέτει για την κάλυψη της “μαύρης τρύπας” του προϋπολογισμού.
Η δημιουργία του “Πράσινου Ταμείου” είχε ως σκοπό τη δημιουργία ενός “πράσινου κουμπαρά”, με τα χρήματα του οποίου θα χρηματοδοτούνταν έργα αστικών αναπλάσεων, δράσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των πόρων για την αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο με το Ν.4024/2011 ο σκοπός του Ταμείου ακυρώνεται στην πράξη και μάλιστα εκ των υστέρων. Γεγονός που δημιουργεί ζήτημα συνταγματικότητας του.
Επιπλέον επισημαίνουμε ότι στο “Πράσινο Ταμείο” προβλεπόταν ότι θα καταλήγουν τα έσοδα από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, τα οποία θα αξιοποιούνταν για την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων, έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να καμφθεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους, που προβαλλόταν από πολλές πλευρές.
Ειδικότερα στο Δήμο Αμαρουσίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών, τακτοποιήθηκαν περίπου 266.000 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων, ενώ τα έσοδα που θα εισπραχθούν και θα καταλήξουν στο “Πράσινο Ταμείο” από αυτή την τακτοποίηση θα ξεπεράσουν τα 46.000.000 ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις που θα επέτρεπαν στο Δήμο να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, κάτι όμως που πλέον δεν είναι δυνατόν αν εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Ν. 4024.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επισημαίνει: “Οφείλουμε όλοι οι Δήμοι της χώρας να αναλάβουμε κοινή και συντονισμένη δράση, προκειμένου ο Υπουργός Οικονομίας κ. Βενιζέλος να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του άρθρου του Νόμου που ψηφίστηκε πριν μερικές εβδομάδες, με το οποίο προβλέπεται ότι το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου (από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, την είσπραξη προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις) θα διατίθεται για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Ουσιαστικά δηλαδή για την κάλυψη της “μαύρης τρύπας”, για την οποία δεν ευθυνόμαστε οι Δήμοι , ούτε οι πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Σε περίπτωση που ο Υπουργός αρνηθεί, να προσφύγουμε μαζικά στο ΣτΕ , προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική η εφαρμοστική του Νόμου υπουργική απόφαση. Θεωρώ ότι δεν έχουμε δικαίωμα να δείξουμε καμία ανοχή απέναντι σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση. Ιδίως όταν θα έπρεπε η Κυβέρνηση να γνωρίζει ότι είχε υποχρέωση μέρος των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, να τα διαθέσει βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ, για αστικές αναπλάσεις και δράσεις διατήρησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Επίσης, η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφαιρεί από την Αυτοδιοίκηση δικά της έσοδα, όπως είναι τα έσοδα από την επιβολή προστίμων για ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κτιρίων, επιβολή διοικητικών ποινών προστίμων και κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις κ.λπ. για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους δανειστές μας. Χωρίς τα έσοδα αυτά κανένας Ο.Τ.Α. δεν θα μπορεί να δημιουργήσει νέους χώρους πρασίνου, να προχωρήσει σε αναπλάσεις και απαλλοτριώσεις οικοπέδων, να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό του ισοζύγιο.
Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που οι πόροι της Κεντρικής Εξουσίας προς τους ΟΤΑ μειώνονται διαρκώς, που οι ΚΑΠ μας αποδίδονται μειωμένοι ως και 40%, που δεν μας αποδίδονται οι πόροι που προβλέπει ο Καλλικράτης, που το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά “παγωμένα”, η Κυβέρνηση να μας στερεί και τα δικά μας μέχρι σήμερα έσοδα. Σε αυτή την επιδρομή πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος”.
Σχετική ανακοίνωση
Και ο Σύλλογος Δημάρχων Αττικής εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την πρόσφατη διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία το 95% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου από τις τακτοποιήσεις των ημιυπαίθριων και αυθαίρετων κατασκευών θα μεταφερθεί στα κρατικά ταμεία.
Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά καταργεί το νεοσυσταθέν ταμείο και βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των πολιτών και των δημοτικών αρχών για την διάσωση των ελάχιστων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων της Αττικής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάφερε με πολλές και επανειλημμένες πιέσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος τη θέσπιση του ταμείου αυτού, ώστε να καλύψει την παντελή αδυναμία της για την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις των δεσμευμένων κοινοχρήστων χώρων. Χώροι που με δικαστικές αποφάσεις χάνονται σταδιακά ο ένας μετά τον άλλο, εφόσον δεν καταβάλλονται τα ανάλογα ποσά για την περαίωση των απαλλοτριώσεων.
Οι πόροι του ταμείου αυτού προέρχονται από τα πρόστιμα για την νομιμοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων ως αντιστάθμισμα για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που επιφέρουν αυτές.
Επομένως πέραν από την ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης τίθεται και μείζον πολιτικό θέμα.
Η τακτική των ολέθριων πολιτικών που μας οδήγησαν στην τραγική κοινωνική και οικονομική κρίση δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σε βάρος της υγείας των πολιτών που επιφέρει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.