Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πάρθηκε η ομόφωνη απόφαση του Σώματος
“Ναι” στην απευθείας αγορά του οικοπέδου των σεισμοπαθών στο Οικοδομικό Τετράγωνο 445, επί της Λ. Ηρακλείου και της οδού Παπαναστασίου, είπε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Νέας Ιωνίας, έπειτα από σχετική εισήγηση της διοίκησης του Δήμου.
Το συγκεκριμένο ακίνητο των 10 στρεμμάτων είναι στην πρώτη γραμμή της δημοτικής επικαιρότητας στη Νέα Ιωνία εδώ και μήνες, από τότε που οι ιδιοκτήτες του (η Αγροτική Τράπεζα και η ΠΑΣΕΓΕΣ) ξεκίνησαν την προσπάθεια εκκένωσης του χώρου με στόχο να το πουλήσουν.
Θέλοντας να αποτρέψει τη πιθανή δημιουργία ενός νέου Mall ή ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών που θα επιβάρυναν περιβαλλοντικά την περιοχή αλλά και να δώσει μια λύση στο χρονίζον πρόβλημα της στέγασης του γκαράζ της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας αποφάσισε πριν λίγους μήνες να τροποποιήσει το Ρυμοτομικό Σχέδιο σε τμήμα του Ο.Τ. 445 το οποίο και χαρακτήρισε ως “χώρο στάθμευσης και συντήρησης οχημάτων του Δήμου και γηπέδου αποθήκευσης”.
Έκτοτε η διαδικασία τροποποίησης του Ρυμοτομικού είναι σε εξέλιξη με την ανάρτηση της σε εφημερίδες αλλά και την επίδοσή της στους ιδιοκτήτες που υπέβαλαν με τη σειρά τους ενστάσεις κατά της Πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου γνωστοποιώντας πως επιθυμούν να αξιοποιήσουν με πώληση το περιουσιακό τους στοιχείο. Μάλιστα η ΠΑΣΕΓΕΣ ενημέρωσε πως έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο αγοραπωλησίας με κυπριακών συμφερόντων εταιρεία.
Η πρόταση λοιπόν που κατέθεσε η διοίκηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να κριθεί το ακίνητο ως μοναδικό για τις ανάγκες της καθαριότητας και του πρασίνου και να προχωρήσει ο Δήμος στην απευθείας αγορά του. “Πάμε σε απευθείας αγορά γιατί η διαδικασία της Τροποποίησης του Ρυμοτομικού αλλά και της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης είναι χρονοβόρα, περίπου 4-5 έτη. Είναι μεγάλο αυτό το χρονικό διάστημα και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας και οικοδόμησης του χώρου” τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, εισηγούμενος το θέμα στο Σώμα. “Επειδή οι Δήμοι συχνά κατηγορούνται πως δεσμεύουν οικόπεδα χωρίς να προχωρούν μετά στην απόκτησή τους εμείς θέλουμε να δείξουμε την πολιτική μας βούληση για την απόκτηση του ακινήτου” συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Πέτρος Μπουρδούκος.
Ερωτηθείς από το Σύμβουλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλη Πατσάκο, για το οικόπεδο “Καλλιόπουλου” στο δημοτικό στάδιο ο Δήμαρχος απάντησε πως ολόκληρο εκείνο το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος αθλητισμού και η τροποποίηση των χρήσεων είναι χρονοβόρος. Βέβαια ο κ. Γκότσης δεν απέκλεισε και αυτό το ενδεχόμενο, αλλά περισσότερο σαν εναλλακτική λύση.
Σύμφωνη η Αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της “Ιωνία 21ος Αιώνας”, κ. Νίκος Κουκουλάρης ο οποίος θύμισε στους συναδέφλους του ότι η παράταξή του πρώτη είχε υπογραμμίσει πριν αρκετά χρόνια την αναγκαιότητα απόκτησης του οικοπέδου. Ο κ. Κουκουλάρης είπε πως η παράταξη είναι υπέρ της απόκτησης του ακινήτου, αλλά ζήτησε να γίνει μια μελέτη σκοπιμότητας για να διαπιστωθεί αν χρειάζεται ο χώρος στο Δήμο και πως μπορεί να αξιοποιηθεί. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην κάνουμε καμία λαθεμένη οικονομική κίνηση. Να δούμε πρώτα αν αντέχει ο Δήμος να πάρει αυτό το ακίνητο” σημείωσε.
Την προσοχή του Σώματος και της διοίκησης επέστησε και ο Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης, ο οποίος και είπε πως θα ήταν χρήσιμο να ήταν παρών η Νομική Σύμβουλος του Δήμου. Συνεχίζοντας είπε πως δεν χρειάζεται να γίνει χρησιμοποίηση του όρου “μοναδικός” για το χώρο, αλλά ούτε και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για τη σύγκληση εκτιμητικής επιτροπής εφ’ όσον αυτή υπάρχει. “Εμείς το πρώτο που βάζουμε είναι να αποκτηθεί ο χώρος άσχετα με το χαρακτηρισμό. Δεν χρειάζεται να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση σήμερα” είπε ο κ. Χαμαλίδης που ζήτησε να να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού και να γίνει εκτίμηση της αξίας πρώτα από την Επιτροπή μετά από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και έπειτα να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Πρέπει να αποκτηθεί αυτός ο χώρος για δημοτική χρήση και μετά να δούμε πως θα τον αξιοποιήσουμε” συμπλήρωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς.
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, θύμισε προηγούμενη τοποθέτησή του περί υπόγειου γκαράζ και υπέργειου πάρκου ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τους κατοίκους που έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για τα σχέδια του Δήμου.
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Παναγιώτης Μανούρης είπε πως το ζήτημα γκαράζ είναι ύψιστης προτεραιότητας και εξέφρασε τη βούληση της παράταξης να δοθεί λύση. Ο ίδιος είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της εισήγησης καθώς υπάρχει ανάγκη να βρεθεί χώρος για το γκαράζ, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός πως η δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου είναι καλή ώστε να λυθεί το θέμα με δάνειο. Αντίθετα πιο επιφυλακτικός παρουσιάστηκε ένας άλλος Σύμβουλος της ίδιας παράταξης, ο κ. Νίκος Μπράτιμος, που είπε πως δεν έχει πειστεί για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος και συμφώνησε με τις παρατηρήσεις αλλά και την πρόταση του κ. Χαμαλίδη. Να διερευνηθεί κατα πόσο ενοχλούνται οι κάτοικοι που είναι δημότες της Νέας Ιωνίας από τη στέγαση εκεί του γκαράζ ζήτησε ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης που δεν αμφισβήτησε, πάντως, ούτε αυτός ότι το οικόπεδο πρέπει να περάσει στο Δήμο.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου
Μετά τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της αντιπολίτευσης το λόγο πήρε από την πλευρά της διοίκησης πρώτα ο Αντιδήμαρχος κ. Τάκης Κωστάκης που τόνισε πως η προτεινόμενη χρήση είναι η καλύτερη δυνατή λύση για το οικόπεδο. “Θα πρέπει να αναλογιστούμε αν δεν προχωρήσει αυτό που προτείνουμε τι θα γίνει: είτε πολυκατοικίες, είτε Mall που θα επιβαρύνουν πολύ περισσότερο την περιοχή από 20 οχήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που θα μπαινοβγαίνουν” δήλωσε ο κ. Κωστάκης που χαρακτήρισε τους πολίτες που αντιδρούν ως “παραπληροφορημένους” και ζήτησε αν κάποιος έχει μια διαφορετική πρόταση, που να μπορεί βέβαια να υλοποιηθεί, να την καταθέσει.
Τη μοναδικότητα του χώρου υπερασπίστηκε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Όλγα Κατημερτζή: “Ακίνητο δέκα στρεμμάτων σε ΒΙΟΠΑ είναι πραγματικά μοναδικό και δεν υπάρχει άλλου στη Νέα Ιωνία”. Επίσης, είπε πως η διαδικασία της τροποποίησης του ρυμοτομικού δεν έχει καθυστερήσει και η συζήτηση επί των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. “Θέλουμε να αποκτηθούν χώροι στη Νέα Ιωνία….. Ο χώρος στο γήπεδο θα ήταν η τελευταία μας λύση γιατί είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός του για αυτή τη χρήση….θα τα βρούμε τα λεφτά είτε με δάνειο είτε με διεκδίκηση” κατέληξε.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος που είπε πως υπάρχει μεγάλη πίεση για να απομακρυνθεί το γκαράζ από το χώρο του γηπέδου για υγειονομικούς λόγους: “Έχει φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας το σφραγίσουν και πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα σε κάποιες λύσεις”. Για το ακίνητο στο Οικοδομικό Τετράγωνο 445 εξέφρασε την εκτίμηση, ασκώντας και αυτοκριτική, πως ο Δήμος διαχρονικά έχει δει το θέμα πολύ χαλαρά τα τελευταία 25 χρόνια. “Δεν το έχουμε αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε, αλλά τώρα πρέπει να το αγοράσουμε… δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν υπάρχει ανάλογο οικόπεδο που να μας μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα” είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναγνώρισε πως το κόστος για την απόκτηση του θα είναι δυσβάστακτο για το Δήμο, αλλά θεώρησε την απόκτησή του ως μονόδρομο.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να κριθεί ο χώρος μοναδικός, να εγκριθεί η απευθείας αγορά και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να κινήσει διαδικασίες εκτίμησης της αξίας του εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος με τους Συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και την κα Δέσποινα Θωμαίδου να δηλώνουν παρόντες.
Δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχαμε και μια μίνι πολιτική κόντρα μεταξύ πρώην και νυν διοίκησης. Αιτία στάθηκε η αιχμή της κας Κατημερτζή πως ο Δήμος τα τελευταία χρόνια δεν έκανε καμία απαλλοτρίωση. Απάντηση δόθηκε από τον κ. Μανούρη ο οποίος θύμισε πως η προηγούμενη διοίκηση έχει αφήσει προίκα στους νυν διοικούντες 2.600.000 ευρώ από τα χρήματα δανείου για απαλλοτριώσεις. Παράλληλα, υποστήριξε πως υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθυστερούν τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων.
Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο κ. Μπουρδούκος που θύμισε στο Σώμα πως τελευταία φορά που αγοράστηκε οικόπεδο στην πόλη ήταν το 1995 (επί της δικής του δημαρχίας), ενώ αν θέλει κανείς να ανατρέξει πότε ήταν η τελευταία φορά που αποκτήθηκε μεγάλο οικόπεδο στην πόλη πρέπει να πάει πίσω στην πρώτη Δημοτική Αρχή Γκότση (σ.σ. 1986-1990 και προφανώς εννοούσε το Ο.Τ. 150). “Από τότε όλο ακούμε μεγάλα λόγια και απο αποτέλεσμα μηδέν” ήταν το σχόλιο του. Παράλληλα ο Πρόεδρος θύμισε και την απόπειρα που είχε γίνει επί δημαρχίας του το 1995 για να γίνει σταθμός μεταφόρτωσης στην πόλη όταν δεν υπήρχαν πολεοδομικές δεσμεύσεις και είχαν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια. Ωστόσο, το θέμα τότε είχε απορριφτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και με ψήφους Συμβούλων της παράταξης του κ. Μπουρδούκου.