Το σκεπτικό της νέας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Οικοδομικό Τετράγωνο 445 για τον χαρακτηρισμό του σε χώρο κοινωφελών δημοτικών χρήσεων (πολιτιστικών – αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων).
Το συγκεκριμένο οικόπεδο των 10 στρεμμάτων, το οποίο πλέον έχει σχεδόν αδειάσει από τους σεισμοπαθείς που έμεναν εκεί από το σεισμό του 99, ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα και την ΠΑΣΕΓΕΣ που σχεδιάζουν να το πουλήσουν. Θέλοντας λοιπόν να αποτρέψει μια εμπορική αξιοποίηση του χώρου που θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την περιοχή η Δημοτική Αρχή προσπάθησε αρχικά να δεσμεύσει το χώρο για δημοτικό γκαράζ αλλά μετά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων υπαναχώρησε και άλλαξε το σχεδιασμό της. Έτσι λοιπόν έφερε πρόταση για τον χαρακτηρισμό του ακινήτου σε χώρο κοινωφελών δημοτικών χρήσεων με συντελεστή δόμησης 0,4 και κάλυψη 40%.
Θέλοντας να δικαιολογήσει την πρόταση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Τάκης Κωστάκης, στην εισήγησή του για το θέμα στο Σώμα, επεσήμανε ότι ο Δήμος είναι πυκνοδομημένος και η εξεύρεση χώρων για κοινωφελείς δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη. Πρόσθεσε δε ακόμα πως η σχεδιαζόμενη δημιουργία τερματικού σταθμού ΜΕΤΡΟ στην περιοχή και η σύνδεση του με το σταθμό του ΗΣΑΠ θα πολλαπλασιάσουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
Ναι μεν αλλά
Η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε υπέρ της απόκτησης του χώρου αλλά οι Σύμβουλοι της διατύπωσαν ενστάσεις σχετικά με την εισήγηση αλλά και τους χειρισμούς της διοίκησης. Αρχικά ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε η πρόταση να είναι καλύτερα τεκμηριωμένη. Έπειτα ο κ. Νίκος Δακουτρός έθεσε το ζήτημα των χρήσεων γης στο βασικό οδικό δίκτυο της πόλης θυμίζοντας πως η προηγούμενη διοίκηση είχε δρομολογήσει διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα για την τακτοποίηση του θέματος.
Ο επικεφαλής, κ. Παναγιώτης Μανούρης, είπε πως η παράταξη είχε επισημάνει από την αρχή οτι οι χειρισμοί της διοίκησης αναφορικά με την απόκτηση του οικοπέδου ήταν “ατυχείς” και ουσιαστικά δικαιώθηκε από το γεγονός πως η διοίκηση φέρνει μια εισήγηση προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. “Αυτό δείχνει ότι ψαχνόμαστε και δεν έχουμε άποψη” ήταν το σχόλιό του. Ο αρχηγός της μείζονος τόνισε πως είναι προφανές ότι η παράταξη επιθυμεί να δεσμευτεί ο χώρος αλλά συμπλήρωσε πως οι “χειρισμοί του Δήμου μέχρι σήμερα ακολουθούν τις εξελίξεις”. Αν και σημείωσε πως η παράταξη είναι καλοπροαίρετη και επιθυμεί να στηρίξει προτάσεις που κινούνται προς θετική κατεύθυνση ο κ. Μανούρης ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει λευκό εξαιτίας των ενστάσεων που ανέφερε. “Στηρίζουμε την ιστορία της απαλλοτρίωσης αλλά το θέμα έρχεται απροετοίμαστο” τόνισε χαρακτηριστικά.
Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης υποστήριξε αρχικά πως ο Δήμος έχει καθυστερήσει διαχρονικά να κινηθεί για αυτό το οικόπεδο. Ο ίδιος έθεσε ως κύριο ζητούμενο τον χαρακτηρισμό του ακινήτου για να μην χαθεί ο χώρος και ζήτησε να είναι συμμέτοχοι οι κάτοικοι σε αυτήν την προσπάθεια και για αυτό το λόγο υπογράμμισε την ανάγκη σωστής πληροφόρησης τους. “Πρέπει να διατηρήσουμε κάποια σημεία της πόλης ελεύθερα” δήλωσε ο κ. Χαμαλίδης που στάθηκε και αυτό στο ζήτημα των χρήσεων γης επισημαίνοντας πως πρέπει ο Δήμος να δώσει το χαρακτήρα που επιθυμεί στην πόλη πριν ξεκινήσει η…. προεκλογική δραστηριότητα.
Σύμφωνος με την πρόταση της διοίκησης παρουσιάστηκε και ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης που ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για την υλοποίησή της και να μην μείνει στα χαρτιά. Παρέμβαση για το θέμα των συντελεστών δόμησης και κάλυψης έκανε και ο κ. Νίκος Μπράτιμος διατυπώνοντας ερωτηματικά για την επιλογή των συγκεκριμένων συντελεστών και κατά πόσο αυτοί θα επιτρέψουν στο Δήμο μελλοντικά να εκμεταλλευτεί επαρκώς το χώρο.
Απαντήσεις
Από την πλευρά της συμπολίτευσης ο Σύμβουλος, κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης, συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Χαμαλίδη σημειώνοντας παράλληλα πως βάσει της πρόσφατης απογραφής ο Δήμος είναι ο 5ος πιο πυκνοκατοικημένος δήμος της χώρας και γι’ αυτό έχει μεγάλη ανάγκη από ελεύθερους χώρους. Απαντήσεις σε κάποιες ενστάσεις της αντιπολίτευσης έδωσε αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρος Μπουρδούκος (σ.σ. παίρνοντας το λόγο από τον Αντιπρόεδρο, κ. Βλασσά). Αρχικά ενημέρωσε το Σώμα πως αυτός ο χώρος αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης για το Δήμο επί δεκαετίες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις και την προσπάθεια να αποκτηθεί ο χώρος για να μεταφερθούν εκεί τα απορριμματοφόρα και δικαιολόγησε την αλλαγή πλεύσης της διοίκησης ως εξής: “Επειδή δυστυχώς σήμερα οι πάντες αμφισβητούν τα πάντα, οι κάτοικοι δεν πείστηκαν ενώ υπήρχαν αντιδράσεις και από πολλούς φορείς και η υπόθεση θα τραβούσε σε μάκρος χωρίς αποτέλεσμα συν το γεγονός της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής”. O κ. Μπουρδούκος υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες η διοίκηση οι αποφάσεις της οποίας, σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν πρόχειρες αλλά “σαφείς και συγκεκριμένες”.
Το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή κινήθηκε κάτω από μεγάλη πίεση στο συγκεκριμένο ζήτημα έθιξε και ο κ. Κωστάκης στη δευτερολογία του. Μάλιστα δεν δίστασε να κάνει λόγο για δυνάμεις που “πολέμησαν” την προσπάθεια μεταφοράς του γκαράζ στο οικόπεδο. “Θα μπορούσε εκεί να στεγαστεί η καθαριότητα αλλά όλοι φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος… αντιμετωπίσαμε ένα συντηρητικό κατεστημένο” υποστήριξε ο κ. Κωστάκης αφήνοντας αιχμές για τη στάση όλων των πλευρών. Για το συντελεστή του 0,4 είπε πως μπήκε συνειδητά στην προσπάθεια της διοίησης για έναν πολύ ήπιο χαρακτηρισμό του χώρου.
Στη ψηφοφορία επί του θέματος η πλειοψηφία του Σώματος ενέκρινε την πρόταση. Λευκό ψήφισαν οι Σύμβουλοι της μείζονος όπως και ο κ. Δημήτρης Κουκουλάρης από την “Ιωνία 21ος Αιώνας”. Ο κ. Μπράτιμος ψήφισε υπέρ της τροποποίησης αλλά εξέφρασε την αντίθεση του για τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης.
Τραγική κατάσταση
Σήμερα στο οικόπεδο δεν υπάρχουν πλέον τα λυόμενα, τα τελευταία εκ των οποίων μεταφέρθηκε με αστυνομική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο πριν δεκαπέντε ημέρες περίπου. Ωστόσο στο οικόπεδο διαβιούν, σε άθλια κατάσταση και εν μέσω σκουπιδιών, ακόμα περίπου 10 άτομα που στην κυριολεξία έμειναν επί ξύλου κρεμάμενα μετά την απομάκρυνση των containers. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνεργοι, όπως ο Ηλίας Παπαγεωργίου που πάσχει από διαβήτη και μένει μαζί με τη μητέρα του σε μια σκηνή. Το αίτημα τους είναι να ληφθεί μέριμνα από κάποιον φορέα ώστε να βρεθεί κάποιος χώρος και για αυτούς ακόμα και αν είναι ο καταυλισμός της Μεταμόρφωσης και να βρουν δουλειά, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.