Πονοκέφαλο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκαλούν οι διαδοχικές ενστάσεις των νέων υπουργών για απολύσεις στο δικό τους τομέα ευθύνης. Τελευταίο «κρούσμα» ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος ο οποίος δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις από δήμους ή φορείς που αφορούν το υπουργείο του, αναφερόμενος όμως αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας και όχι στα «λουκέτα» που θα υπάρξουν σε ΝΠΙΔ των δήμων.
Ειδικότερα, αν και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμως διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην ανταπόκριση της χώρας μας απέναντι στα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ωστόσο διαμηνύουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον αριθμό εκείνων που θα απολυθούν από συγκεκριμένες «δεξαμενές» απαιτεί την εξεύρεση αντίστοιχου αριθμού προς απόλυση υπαλλήλων από άλλο υπουργείο, ή φορέα.
Ειδικότερα, βάσει των σχεδιασμών υπολείπονται 7 χιλιάδες απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 3600 την περσινή χρονιά, ενώ για άλλες 4500 οι διαδικασίες οδεύουν προς ολοκλήρωση (σχολικοί φύλακες, γιατροί του ΕΟΠΠΥΥ, επίορκοι κλπ)
Για το νέο κύμα απολύσεων μία από τις βασικότερες δεξαμενές παραμένουν οι διαθέσιμοι των οποίων το 8μηνο έληξε ή λήγει το επόμενο διάστημα. Ωστόσο όπως φαίνεται η κατηγορία αυτή αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» καθώς «σκοντάφτει» στην άρνηση των υπουργών να προχωρήσουν στην οριστική απόλυση των υπαλλήλων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και τις αντιρρήσεις του νέου υπουργού Παιδείας Αν. Λοβέρδου.
Καθυστερήσεις παρατηρούνται όμως και στο θέμα της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ, από τα οποία θα προκύψει η απόφαση για το ποια από αυτά μπορούν να βάλουν «λουκέτο» απολύοντας τους εργαζομένους τους.
Τη μερίδα του λέοντος σε ΝΠΙΔ που θα κλείσουν αναμένεται να έχουν τα υπουργεία Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, αλλά και το υπουργείο εσωτερικών μέσω φορέων των δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων.
Η εξέλιξη αυτή μάλιστα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους εργαζόμενους στους δήμους, καθώς μπορεί να μην απειλούνται όπως λέει ο κ. Ντινόπουλος μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας, η οποία δεν συνδέεται πλέον με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, ωστόσο κινδυνεύουν από το κλείσιμο φορέων ( όπως για παράδειγμα ΝΠΙΔ, δημοτικές επιχειρήσεις).
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι ο νέος έλεγχος της τρόικας είναι προγραμματισμένος για το Φθινόπωρο οι διαδικασίες εντός καλοκαιριού αναμένεται να ενταθούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ποιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν οριστικά την πόρτα της εξόδου.
Πηγή: www.localit.gr