Πλήρης απαλλαγή ή μείωση κατά 50% από την καταβολή δημοτικών τελών για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία όσον αφορά τόσο στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, όσο και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ο Δήμος Αμαρουσίου αποφάσισε να μειώσει κατά 7% το ύψος των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για το 2013.
Παράλληλα και την επόμενη χρονιά θα ισχύσει η απαλλαγή ή η μείωση κατά 50% από την καταβολή δημοτικών τελών, που αφορά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της πόλης.
Στην σχετική ανακοίνωση του δήμου παρουσιάζονται οι στόχοι της νέας δημοτικής πολιτικής ανταποδοτικών τελών, οι οποίοι είναι οι εξής: “Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διασφάλιση ομαλής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.
Η πολιτική τελών για την επόμενη χρονιά υπηρετεί τρεις στόχους:
Ο πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών δηλ. τα χρήματα που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προς το Δήμο, να τους επιστρέφονται πίσω με την μορφή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό προβλέφθηκε και η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος που αφορά στην ενίσχυση του εξοπλισμού της υπηρεσίας, ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά που οι αντοχές τους δοκιμάζονται από την κρίση. Αλλά παράλληλα και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέσω του χαμηλότερου ύψους των δημοτικών τελών είτε να εξακολουθήσουν να λειτουργούν στο Μαρούσι είτε να επιλέξουν την πόλη μας προκειμένου να δραστηριοποιηθούν.
Ο τρίτος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου μας και συνακόλουθα των υπηρεσιών που σήμερα προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρος της τοπικής φορολόγησης από τα μικρά νοικοκυριά, στις μεγάλες ιδιοκτησίες.
Περισσότερα έσοδα από τους οικονομικά ισχυρότερους
Ο Δήμος Αμαρουσίου θέτει ως στόχο την επόμενη χρονιά από τη μια να εισπράττει περισσότερα έσοδα, μέσω του ΤΑΠ, από τους ιδιοκτήτες μεγάλων επαγγελματικών ακινήτων, που δεν καταβάλλουν ούτε ευρώ σε δημοτικά τέλη, επειδή τα ακίνητά τους είναι κλειστά. Και έχουμε πολλά τέτοια μεγάλα και πολυώροφα ακίνητα στο Μαρούσι, που ανήκουν κυρίως σε τράπεζες, τα οποία σήμερα δεν καταβάλλουν ούτε ευρώ δημοτικά τέλη, αλλά παρόλα αυτά επιβαρύνουν πολεοδομικά αλλά και αισθητικά τη φυσιογνωμία του προαστίου μας. Και από την άλλη επιδιώκει ο Δήμος να εισπράττει λιγότερα χρήματα μέσω των ανταποδοτικών τελών, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Μαρούσι.
Με τη νέα πολιτική τελών του 2013 επιχειρούμε τη μετατόπιση του βάρους προς τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Ενώ παράλληλα, διασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους που θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του Δήμου.
Η νέα πολιτική με παραδείγματα
Η οριζόντια μείωση κατά 7% για το 2013 των ανταποδοτικών τελών, γενικής και οικιακής χρήσης, που αφορούν στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό, σημαίνει πως:
μειώνεται από 1,85 σε 1,72 ευρώ ανά τ.μ. ο ενιαίος συντελεστής είσπραξης για τις οικίες
Και από 9,25 σε 8,60 το τ.μ. αντίστοιχα, για τις γενικές χρήσεις
Οι απαλλαγές και μειώσεις για τις ευπαθείς ομάδες το 2013
Και το 2013 θα ισχύσουν οι παρακάτω απαλλαγές ή μειώσεις:
1. Απαλλαγή 100% για τους μακροχρόνια άνεργους, τους άπορους, τους πολίτες με αναπηρία άνω του 67%, όταν το μοναδικό τους εισόδημα είναι το επίδομα αναπηρίας.
2. Απαλλαγή 100% για τις πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 60.000. Και 50% αν τις υπερβαίνει.
3. Απαλλαγή 100% για τις τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 40.000. Πάνω από τις 40.000, απαλλαγή 50%.
4. Απαλλαγή 100% για τις μονογονεϊκές οικογένειες, (οικογένειες που αποτελούνται από ανύπαντρες μητέρες ή χήρες, που έχουν ανήλικο ή ανήλικα παιδιά με εισόδημα έως 20.000). Πάνω από τις 20.000, απαλλαγή 50%.
5. Απαλλαγή 100% για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έως 80 τ.μ. , με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το 2011 έως 12.000. Και 50% για εισόδημα έως 15.000.
6. Απαλλαγή 50% για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από 80 -140 τ.μ., με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000.
7. Απαλλαγή 100% για την πρώτη τριετία, για τους νέους επαγγελματίες δημότες μας, που κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος με έδρα το Μαρούσι. Για τα γραφεία εμπορικής χρήσης (ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία) η απαλλαγή ισχύει για ένα έτος.
Αναπροσαρμογή του Τ.Α.Π
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλει να συνεισφέρουν περισσότερα οι μεγάλες ιδιοκτησίες σε σχέση με τις μικρότερες, αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας σε 0,70/1000. Η αναπροσαρμογή αυτή επιφέρει ελάχιστη επιπλέον επιβάρυνση, της τάξης των 4 ευρώ το μήνα, σε ένα νοικοκυριό που ζει σε κατοικία 100 τ.μ. στο Μαρούσι, με τιμή ζώνης τα 1850 ευρώ.
Με αυτή την ελάχιστη αναπροσαρμογή, θα καταφέρει ο Δήμος να διασφαλίσει ότι και τον επόμενο χρόνο, παρά τις περικοπές κατά 70% της κρατικής χρηματοδότησης, μια σειρά από δημοτικές υπηρεσίες όπως η Δημοτική Συγκοινωνία, η λειτουργία των Παιδικών μας Σταθμών, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, το Δημοτικό Πολυιατρείο και το ΚΑΠΗ, θα εξακολουθήσουν να παρέχονται στους συμπολίτες μας.
Αναπροσαρμογή του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων
Στο ίδιο πλαίσιο, η αναπροσαρμογή του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων από 0,41 λεπτά το τ.μ. σε 0,44, θα δώσει στο Δήμο τη δυνατότητα να ενισχύσει με τα απαραίτητα κονδύλια, την προσπάθεια για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες συντήρησης των σχολείων της πόλης, για την επόμενη χρονιά.
Με μια συνεισφορά μόλις 3 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να μαθαίνουν γράμματα σε ασφαλή και λειτουργικά σχολικά κτίρια.
Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη
Η μείωση των δημοτικών τελών καθώς και η απαλλαγή από την καταβολή τελών μεγάλου αριθμού νοικοκυριών με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τη «φιλοσοφία» μας. Δίνει άλλη διάσταση στη δημοτική κοινωνική μας πολιτική. Δίνει κίνητρα για να κρατήσουμε ή και να προσελκύσουμε στην τοπική μας αγορά νέες επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν δουλειές και θα προσφέρουν εισοδήματα στην τοπική κοινωνία. Κατανέμει δίκαια τα βάρη της τοπικής φορολόγησης.”