ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σαράντα χρόνια κύλησαν από το Νοέμβρη του ’73 και το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ αφού πρέπει να παλέψουμε ξανά για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και το ψωμί μοιάζει είδος πολυτελείας στην μάχη της επιβίωσης και τους νέους να το ψάχνουν στην ξενιτιά. Η παιδεία συνεχώς υποβαθμίζεται, ενώ η υποχρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές διαλύει στην πράξη τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και προσθέτει επιπλέον βάρη στην εργαζόμενη οικογένεια. Το ολοήμερο σχολείο αποσαθρώνεται και ουσιαστικά λειτουργεί σαν παιδοφυλακτήριο ! Τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές δημιουργούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και τα σχολεία αφύλακτα με τους φύλακες απολυμένους. Όσο για την ελευθερία βιώνουμε καθημερινά την έλλειψη της σε διάφορες πτυχές της ζωής μας και αποδεικνύει, ότι ελάχιστα έχουμε μάθει από τα γεγονότα των ημερών εκείνων του Νοεμβρίου του 1973.
Η λαϊκή οργή φουντώνει με τους γονείς να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης επειδή σ’ αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας η εκπαίδευση των παιδιών μας μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον είναι το μοναδικό , ίσως, στήριγμα στο οποίο μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο και δεν την διαπραγματευόμαστε με κανένα.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, πέρασε στην Ιστορία ως κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας του και σαν τέτοιο σηματοδοτεί στη συνείδηση όλων την αντίσταση.
“Πάνω σ’ κείνη …τη πεσμένη πόρτα
δώσανε ξανά τον όρκο,
όρκο της νιότης
της ζωής, της λευτεριάς
όρκο του ονείρου και της πράξης.”
Οι παραπάνω στίχοι που εμπνεύστηκε ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος με αφορμή τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μας δείχνουν τον δρόμο αλλά για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα χρειάζονται πράξεις και αγώνας συνεχής, για να δικαιωθεί έστω και αργά… ο αγώνας του Πολυτεχνείου του 1973.
Με τιμή
Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βασίλης Γ. Στέφας
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Εμμανουήλ Ν. Χρυσός