Αναμένεται να σώσει πολλές ζωές
Μπροστά σε μία τεράστια ανακάλυψη – που σίγουρα θα σώσει πολλές ζωές – βρίσκεται μία επιστημονική ερευνητική ομάδα της Βρετανίας. Σύμφωνα με Τα Νέα προχώρησαν σε μία μεγάλη ανακάλυψη που μάλιστα αναμένεται να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της επάρκειας αίματος, αφού οι ειδικοί ανακάλυψαν μία τεχνική με την οποία μπορούν να δημιουργήσουν και μάλιστα να παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα τεχνητό αίμα. Οι πρώτες δοκιμές για μεταγγίσεις σε ανθρώπους θα γίνουν σε μόλις δύο χρόνια, το 2016.
Η νέα ανακάλυψη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, έγινε εφικτή με την εξέλιξη της τεχνολογίας που βοηθά στον ανασχεδιασμό οργάνων, μελών και ιστών του ανθρώπινου σώματος.
«Για πρώτη φορά καταφέραμε να δημιουργήσουμε ερυθρά αιμοσφαίρια που μπορούν να μεταγγιστούν χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στους ασθενείς. Και το σημαντικό είναι ότι ο τρόπος που γίνεται μπορεί να περάσει άμεσα σε βιομηχανική παραγωγή, δηλαδή να έχουμε όσο αίμα επιθυμούμε», εξηγεί ο Μάρκ Τέρνερ, υπεύθυνος της μελέτης του τεχνητού αίματος και καθηγητής Κυτταρικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Πως δημιουργείται το τεχνητό αίμα
Από δότες, που έχουν ομάδα αίματος 0 λαμβάνονται κύτταρα από το δέρμα ή το αίμα. Η ομάδα αυτή μπορεί να δώσει αίμα σε όλες τις υπόλοιπες.
Με ειδική διαδικασία τα κύτταρα αλλάζουν στάδιο και από ώριμα δερματικά ή αιμοποιητικά μετατρέπονται σε κύτταρα με ιδιότητες των βλαστοκυττάτων. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS)
Τα iPS κύτταρα τοποθετούνται για έναν μήνα σε ειδικό εργαστηριακό περιβάλλον και με κατάλληλα χημικά ωριμάζουν σε ερυθρά αιμοσφαίρια
Τα ώριμα πλέον ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των κυττάρων του αίματος, μέσω φυγοκέντρισης διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι έτοιμα για μετάγγιση σε ασθενείς.