Απαντήσεις στα σημαντικότερα ζητήματα δίνει ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Γιώργος Μαστοράκος
Να κρίνει τις διοικήσεις των κ.κ. Γεωργόπουλου και Βλασσόπουλου, οι οποίες πήραν τη σκυτάλη από τη δική του 16ετή θητεία ζητήθηκε από τον κ. Γιώργο Μαστοράκο, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε.
Ο κ. Μαστοράκος που είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής είπε: “Η πορεία μου στο Δήμο, ως Δημοτικός Σύμβουλος αρχικά και ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής μετέπειτα, -θέση στην οποία παρέμεινα για τέσσερις τετραετίες-, καθώς και η υποψηφιότητά μου ως Δήμαρχος, μου επιβάλλει την άσκηση κριτικής στις δύο διοικήσεις που με ακολούθησαν. Με λύπη μου διαπιστώνω πως οι διάδοχοί μου τουλάχιστον αδιαφόρησαν για τη συντήρηση και διατήρηση ενός σημαντικού έργου που επιτελέστηκε, αναφέροντας ενδεικτικά τα παραδείγματα της κατάργησης της Δημοτικής Συγκοινωνίας, της υποβάθμισης της καθαριότητας στην πόλη μας, του μαρασμού των Δημοτικών Ιατρείων (από 28.000 επισκέπτες ετησίως στη θητεία μας, 6.500 το 2013) και της διακοπής της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου στην οδό Ηρακλείου 400. Αν προσθέσω και το σημαντικό έλλειμμα προτάσεων για την κατασκευή έργων από τα διαθέσιμα χρήματα της Νομαρχίας και της Περιφέρειας (ΕΣΠΑ), τότε πραγματικά προκύπτει η εικόνα ενός κενού Δημοτικής Αρχής από το 2007 έως το 2014. Με άλλα λόγια, στο διάστημα αυτό, δεν υπήρξε διοίκηση που να φροντίσει την πόλη και τους δημότες. (…).”
Γιατί είναι ξανά υποψήφιος
Στο γιατί πήρε την απόφαση να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος σε αυτές τις εκλογές απάντησε ο κ. Μαστοράκος: “Φυσικά, λόγω όλων αυτών που σας ανέφερα νωρίτερα. Η απόφασή μου να είμαι και πάλι υποψήφιος αποτελεί προϊόν βαθιάς περίσκεψης και επεξεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης και της απαξίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών. Στόχος μου είναι να εγκαινιάσουμε μία νέα περίοδο για το Ηράκλειο, όπου ο πολίτης -παρά τις όποιες δυσκολίες- θα αισθάνεται τη Δημοτική Αρχή ως αρωγό και συμπαραστάτη του. Επιθυμούμε να δώσουμε νέα πνοή στο Δήμο μας, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες με κοινωνικό προσανατολισμό και αίσθημα ευθύνης για την πόλη και τους πολίτες.
Όσο για το αν ο… «κύκλος» του Μαστοράκου έχει κλείσει, σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι μόλις άνοιξε! Διότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι συνεργάτες μου -συνδημότες μας όλοι, με φρέσκες ιδέες και μεράκι για εργασία και κοινωνική προσφορά- είμαστε έτοιμοι να ξαναδώσουμε τη μάχη, ο καθένας από το δικό του «μετερίζι» για ένα νέο Ηράκλειο, καθαρό, λαμπερό και ανανεωμένο. Και δεν θα είναι υπερβολή να σας πω ότι έχω ακόμα τη διάθεση και το πείσμα που με διέκρινε και τότε, όταν άρχιζα αυτό το μακρύ, αλλά συναρπαστικό ταξίδι στο «τιμόνι» της πόλης. Και παρά τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ… υπερβολικός, ο κύκλος των ανθρώπων που έχουν μάθει από την παιδική τους ηλικία να μάχονται και να δημιουργούν δεν κλείνει ποτέ!”
Τι περιέχει το πρόγραμμα
Όσον αφορά στις πρώτες του κινήσεις, που θα κάνει στην περίπτωση που “πάρει” το δήμο, αυτές είναι: “Δώσαμε ήδη στη δημοσιότητα, και θα ακολουθήσει και σε ηλεκτρονική μορφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πρόγραμμα της παράταξής μας. Η έγκαιρη δημοσιοποίησή του είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς και της υπευθυνότητας, με την οποία αντιμετωπίζουμε τις επερχόμενες εκλογές. Και φυσικά, όπως και στο παρελθόν, δεν είμαστε από εκείνους που μαζεύουν τα προγράμματά τους την επομένη των εκλογών και τα βάζουν σε ένα συρτάρι. Στο πρόγραμμά μας περιέχονται δράσεις όπως η κατασκευή δεύτερου Δημοτικού Γυμναστηρίου, η δρομολογημένη κατασκευή παιδικού Σταθμού, η επανενεργοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων, η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, η βελτίωση της καθαριότητας και η αναζωογόνηση του πρασίνου στο Δήμο μας. Επίσης, η αξιοποίηση του προσωπικού, στο οποίο στηρίξαμε, στο παρελθόν, το έργο μας, η βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών στα ΚΑΠΗ μας, η κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και η ιδιαίτερη φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Η κατασκευή των έργων θα στηριχθεί σε βέβαιες πηγές χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, καθώς και από την αξιοποίηση νέων πηγών εσόδων, όπως η εγκατάσταση χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης με δωρεάν χρήση για τους δημότες. Η παράταξή μας θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κοινωνικό πρόσωπο και αποστολή του Δήμου. (…)”
Κτήμα Φιξ και Λ. Ηρακλείου
“Το κτήμα Φιξ αποτελεί μία υποχρέωση του κράτους προς το Δήμο μας, καθώς είχε χωροθετηθεί ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα μπορούμε και θα διεκδικήσουμε αυτόν τον “πνεύμονα” των 27 στρεμμάτων πρασίνου, αλλά και θα υποστηρίξουμε μαχητικά όποιον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεσμευθεί για την αγορά του από το αποθεματικό των 310 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας που ανακοίνωσε ο νυν Περιφερειάρχης. Είναι ένα έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης και διαδημοτικού χαρακτήρα, καθώς αφορά τόσο το Δήμο Ηρακλείου, όσο και τους όμορους Δήμους Πεύκης - Λυκόβρυσης και Μεταμόρφωσης. Όσο για το ζήτημα της Λεωφ. Ηρακλείου, σεβόμενοι την ισχύουσα οικιστική πραγματικότητα, μπορούμε και θα διεκδικήσουμε από την αρμόδια, για τον εξωραϊσμό και αναβάθμισή της, Περιφέρεια Αττικής την επισκευή της Λεωφόρου στα όρια του Δήμου μας, κυρίως με την κατασκευή πεζοδρομίων για την ασφαλή διέλευση των πεζών. (…).”
Οικονομική βιωσιμότητα
Για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου ανέφερε ο πρώην δήμαρχος: “Ο Δήμος έχει δύο βασικές πηγές χρηματοδότησης. Η πρώτη πηγή είναι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (κρατική επιχορήγηση) και η δεύτερη τα ίδια έσοδα (ανταποδοτικά τέλη, ΦΗΧ κλπ). Κατά την τρέχουσα τετραετία, οι κρατικοί πόροι μειώθηκαν κατά μέσο όρο 50%, ενώ τα ίδια έσοδα παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν οριακά. Παράλληλα, η μείωση των μισθών των εργαζομένων, η οποία αγγίζει το 40% των προ κρίσης μισθών, σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού του Δήμου λόγω συνταξιοδότησης και μη επιτρεπόμενης αντικατάστασής του, οδηγεί σε ένα οικονομικό ισοζύγιο, το οποίο δε μπορεί να αιτιολογήσει τη χρήση, από πλευράς διοίκησης, επιχειρημάτων εξορθολογισμού των οικονομικών του Δήμου. Πρέπει, επίσης, να προστεθεί η επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών με ποσό περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο Δήμος μας έχει τη δυνατότητα της οικονομικής αυτάρκειας, γεγονός που πιστοποιήθηκε και από τη λίστα που συνέταξε το ΥΠΕΣ, η οποία τον κατατάσσει στην 108η θέση οικονομικής αξιοπιστίας των Δήμων της χώρας, με τον πρώτο να είναι ο πλέον χρεωμένος και οικονομικά αναξιόπιστος. Αν προσθέσουμε και τη δυνατότητά μας για τη σύνταξη προτάσεων, με τις οποίες θα αντλήσουμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ, θεωρούμε ότι το Ηράκλειο είναι ένας Δήμος που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, χωρίς καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών και με ενδεχόμενη τη δυνατότητα μείωσής τους.”