syneidisi ONline
23.7 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    «Βυζάντιο: Φως εν τη σκοτία»

    Ημερίδα για τα 1100 χρόνια Βυζαντινής Ιστορίας, του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής, με την καθοριστική συμβολή άλλων πέντε φορέων

    Ημερίδα – πολιτιστική εκδήλωση με γενικότερο τίτλο «Βυζάντιο: Φως εν τη σκοτία» διοργανώθηκε στο πολιτιστικό πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής (Κουντουριώτου και Νεότητος) το πρωί της Κυριακής 15 Ιουνίου 2014 ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής «Ο Καραϊσκάκης» και με την αποφασιστική συνέργεια άλλων πέντε φορέων από τον όμορο δήμο της Νέας Ιωνίας και όχι μόνο.

     

    Στην όλη διοργάνωση καθοριστική συμβολή είχαν η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη», ο Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου Αττικής, ο Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλλίας.

    Στην κατάμεστη θεατρική σκηνή του Πολιτιστικού Πολύκεντρου, τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες επιχείρησαν μέσα από ένα σπάνιο έργο να ρίξουν φώς σε μια από τις πιο παρεξηγημένες (ιστορικά) περιόδους και να ξετυλίξουν το κουβάρι των εξελίξεων από την 11η Μαϊου του 330 μ.χ οπότε ο Κωνσταντίνος Ά εγκαινίασε τη νέα πρωτεύουσα του Ανατολικού τμήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τη Nova Roma ή Κωνσταντινούπολη, έως και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    1100 χρόνια ιστορίας ξεδιπλώθηκαν μέσα από τις εισηγήσεις του φιλόλογου/ ιστορικού και προέδρου του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής, Βαγγέλη Νικολάου, της ιστορικού και προέδρου του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλλίας, Μαρίας Λιακάκη, και του φιλόλογου, εκπαιδευτικού μέσης εκπαίδευσης Παντελή Αγριμάκη ο όποιος έχει γεννηθεί στον Κάτω Πόρο Ρεθύμνης και είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κρητών Ηρακλείου Αττικής.

    Το πάνελ των εισηγητών συμπλήρωνε ο πολιτικός επιστήμων/ διεθνολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής Γιάννης Μήτσιος, όμως εξαιτίας ιδιαίτερου κωλύματος του ιδίου, την εισήγηση του μετέφερε στο πολυπληθές ακροατήριο η αντιπρόεδρος του εν λόγω φορέα Μαρία Παλάσκα.

    Η ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της Νέας Αυτοκρατορίας, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων γεγονός που την έθεσε στο επίκεντρο των πολιτιστικών και πολιτικών επιδράσεων και την ανήγαγε σε ρυθμιστή των εξελίξεων στα Βαλκάνια και την Ανατολή αλλά και κάποια αλώβητα στοιχεία όπως η κοινή ελληνική γλώσσα η οποία επικράτησε και σε διοικητικές θέσεις, η αυτοκρατορική ρωμαϊκή παράδοση, ο χριστιανισμός, η δημιουργία του εθνοτικού στρατού αλλά και η διπλωματία ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχόλησαν κοινό και εισηγητές.

    Το μουσικοχορευτικό σκέλος του όλου εγχειρήματος καλύφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από τους ήχους της λύρας και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη» αλλά και από τους χορευτές του Συλλόγου Κρητών Ηρακλείου Αττικής οι οποίοι υπό ριζίτικους ήχους και τις εκτελέσεις του αλησμόνητου Νίκου Ξυλούρη απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, που επέδειξε μέγιστη προσοχή και συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

    Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι όσοι λαοί ήρθαν σε επαφή με το Βυζάντιο, δέχθηκαν και τις πολιτιστικές του επιρροές είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι Βυζαντινοί πρόγονοι μας αυτόν τον υψηλής στάθμης πολιτισμό δεν τον κράτησαν για τους ίδιους, αλλά τον μετέδωσαν σε Ανατολή και Δύση και αυτό συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντίου. Είναι επίσης παραδεκτό ότι από την αρχαιότητα έως σήμερα καμία αυτοκρατορία δε σημάδεψε την ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Βυζαντινή. Μετά την πτώση του Βυζαντίου θα περίμενε κανείς ότι η κληρονομιά του θα χανόταν. Παραδόξως όμως το πνεύμα του διατηρήθηκε διατηρώντας ζωντανή την κληρονομιά του στην κεντρική Ευρώπη, τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία αλλά και τη Μέση  Ανατολή.

    Το χορωδιακό σκέλος από τις μελωδίες των μελών του εργαστηρίου παραδοσιακού τραγουδιού της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας με τον πρόεδρο του συγκεκριμένου φορέα Θανάση Ραφτόπουλο να αναλαμβάνει χρέη οργανωτή της όλης προσπάθειας και να αποσπά το καθολικό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

    Η ημερίδα κορυφώθηκε με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο αυθεντικό αντίγραφο βυζαντινής πανοπλίας που επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης/ερευνητής Δημήτριος Κατσίκης.

    Το συντονισμό της ημερίδας ανέλαβαν από κοινού ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής, δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Τατούλης και η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Ιωνίας Δήμητρα Φιλίππα, ενώ την εικαστική επιμέλεια είχε η γραμματέας του Συλλόγου Ρουμελιωτών Κατερίνα Μπαμπαϊτη – Κουτσώνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από κοινή επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η εκδήλωση αφιερώθηκε στον αείμνηστο πρόεδρο του Συνδέσμου Κρητών Ηρακλείου Αττικής Χαρίλαο Περπιράκη, καθώς ο ίδιος ανήκε στους πρωτεργάτες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αλλά ο αιφνίδιος χαμός του, ανάγκασε τους διοργανωτές να αναβάλλουν την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ημερίδας για ένα σχεδόν χρόνο.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ηλίας Μοσχονάς, Ηλίας Χαλκής, Γιώργος Οικονομίδης, Μαίρη Αρώνη, Μαριάννα Ζούρου, Μαρία Παντερή, Δέσποινα Αϊβατζίδου, Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου, Βαρβάρα Τζιατζιά, Βιργινία Μακρυωνίτου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων όπως ο Δημήτριος Διοσκουρής από το Σώμα Εθελοντών, ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος από το Σύλλογο Απανταχού Πελεκαναδαίων Μεσσήνιας και ο Αποστόλης Αξαρλής από το Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου Αττικής.

    Το ΔΣ του Συλλόγου Ρουμελιωτών εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους εμπλεκόμενους για την πραγματοποίηση της ημερίδας και ιδιαίτερα προς τον Μανώλη Πλεμμένο ο οποίος εργάστηκε σθεναρά για την υλοποίηση των οπτικοακουστικών μέσων και τον Βασίλη Παυλή για την πολύωρη εργασία που προσέφερε.

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα