Ο κ. Γιάννης Κολμανιώτης ανοίγει τη συζήτηση για το γήπεδο της ΑΕΚ και το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας
Μεγαλώσαμε με την ΑΕΚ εδώ στη Ν. Ιωνία. Πρόσφυγες, δεν μπορούσαμε να υποστηρίζουμε τίποτα άλλο. Ήταν και είναι η ομάδα της καρδιάς μας. «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη». Τα είπε όλα ο Μίμης όταν έγραψε το σύνθημα στον τοίχο του προσφυγικού στην Ελευθερούπολη. Και το γήπεδο της ήταν για μας τόπος αναφοράς. Ήταν ο τόπος συνάντησης όχι μόνο των οπαδών μιας ομάδας, αλλά η συνάντηση ανθρώπων μιας διαφορετικής κουλτούρας που έφερναν πάντα πάνω τους το στίγμα του αδικημένου. Τίποτα δεν χαρίστηκε σε αυτή την ομάδα και τις περισσότερες φορές αδικήθηκε κατάφωρα. Ίδια η μοίρα της με την μοίρα των προσφύγων.
Αλλά και το άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας είναι μέρος της ζωής μας . Οι πρώτες βόλτες μας σαν μωρά στις λιμνούλες με τις πάπιες, στον ζωολογικό κήπο ,και στις κούνιες, το ποδόσφαιρο αργότερα στις αλάνες και τα ξέφωτα του δάσους. Τα πρώτα μας ραντεβού με τα κορίτσια της γειτονιάς, οι καφέδες με τις συζητήσεις στον Κένταυρο. Αλλά και η αναγκαιότητα που έχει το πράσινο σε μια περιοχή όπου έχει πνιγεί από το τσιμέντο μας αναγκάζει να υποστηρίζουμε την ύπαρξη του με κάθε τρόπο.
Αυτές τις μέρες έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ και των ανθρώπων που υπερασπίζονται το Άλσος εν όψει της ψήφισης του ρυθμιστικού της Αθήνας.
Θα προσπαθήσω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις για το όλο θέμα.
1. θα πρέπει άμεσα να αποσυρθούν τα άρθρα 18 και 82 του νέου ρυθμιστικού.
Συγκεκριμένα το άρθρο 18 στην παράγραφο 4α αναφέρει
«4. Για την ανάδειξη σημαντικών βιοτόπων και τοπίων, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και τη σύνδεση των κατοίκων με το φυσικό περιβάλλον:
α) Προωθείται το πρόγραμμα οργάνωσης υπερτοπικών πόλων αναψυχής και περιαστικών Μητροπολιτικών Πάρκων πρασίνου όπως ενδεικτικά αναφέρονται στο Παράρτημα VII.»
Και το παράρτημα VII αναφέρει
«Μητροπολιτικό Πάρκο Ν. Φιλαδέλφειας. Προωθείται η ανάπτυξη του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής . Η ανάδειξη του άλσους Ν. Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αναψυχής Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην γύρω περιοχή.»
Είναι φανερό ότι με το άρθρο 18 απεμπολείται ο δασικός χαρακτήρας του Άλσους, και γίνεται παράρτημα του γηπέδου της ΑΕΚ . Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και δίνεται η δυνατότητα σε αυτόν που ελέγχει το γήπεδο της ΑΕΚ να προβεί σε παρεμβάσεις στο Άλσος μας επωφελεία του γηπέδου . Και οι παρεμβάσεις δεν σταματούν στο Άλσος, αλλά και στην αλλαγή των χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών χρήσεων που τάχα εξυπηρετούν το γήπεδο.
Και για να μην μας μένει καμία αμφιβολία για το τι επιδιώκεται να γίνει στο Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται το γήπεδο σας παραθέτω το άρθρο 82.
«Στο τέλος της περιπτώσεως 1στ της παραγράφου 1 του άρθρου 49 του ν. 998/1979 (Α΄ 289), όπως ισχύει,
προστίθενται νέα εδάφια ως εξής: Ϊα) Επιτρέπεται, επίσης, κατ΄ εξαίρεση, η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενα από αυτή νομικά πρόσωπα ή σε όσα έλκουν από αυτά δικαιώματα, καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου,το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφισταμένων ή για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, υπό τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:
αα) Το παραχωρούμενο τμήμα του άλσους ή του πάρκου δεν διασπά τη συνοχή και τη συνέχειά του, ως δασικού οικοσυστήματος και δεν αναιρεί τη λειτουργία του.
ββ) Οι εγκαταστάσεις ή τα κτίρια στο σύνολο της επιφάνειας του άλσους ή του πάρκου συμπεριλαμβανομένου και του παραχωρούμενου κατά χρήση τμήματος) δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το 5% της επιφανείας του άλσους ή του πάρκου.»
Το μέχρι 5% της επιφάνειας του Άλσους μεταφράζεται σε 22 ολόκληρα στρέμματα, αφού το Άλσος μας είναι 440 στρέμματα. Και στο άρθρο αυτό αναφέρεται ρητά η δυνατότητα αλλαγής χρήσης του και η δυνατότητα οικοπεδοποίησης του.
Μην μας κάνουν λοιπόν κάποιοι τους ανήξερους. Είναι φανερό ότι η ομάδα Μελισσανιδη κοιτάζει μακριά και επιβουλεύεται το δάσος μας.
2. Σχετικά τώρα με το άρθρο 81 που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ.
Η αναγκαία έκταση για την κατασκευή του γηπέδου που απαιτείται να παρθεί από το Άλσος είναι 6 στρέμματα, εκ των οποίων τρία στρέμματα για την κατασκευή αυτού καθεαυτού του γηπέδου και τρία στρέμματα για την κατασκευή πεζόδρομου.
Δεν είμαι αντίθετος σαν μια τελευταία παραχώρηση και αφού βέβαια αποσυρθούν τα δυο παραπάνω άρθρα 18 και 82 να δοθούν τα στρέμματα αυτά για την κατασκευή του γηπέδου. Όταν μάλιστα έχει εκδηλωθεί η πρόθεση να δοθούν αντισταθμιστικά άλλοι χώροι ίσου εμβαδού που θα φυτευτούν στην ευρύτερη περιοχή, και αφού καταβυθισθεί και το γήπεδο κατά μερικά μέτρα ώστε να μην δεσπόζει της γύρω περιοχής. Θα πρόσθετα και να δίδεται και ένα ποσό που θα καθορισθεί ρητά για την συντήρηση του Δάσους.
Να έχουμε όμως υπ όψιν εμείς οι φίλαθλοι της ΑΕΚ τα εξής.
Η ερασιτεχνική μάνα ΑΕΚ απεμπολεί για τα επόμενα 50 χρόνια τα δικαιώματα της από την έκταση που παραχωρεί ώστε να γίνει το γήπεδο. Ακόμη και από το 15% που δικαιούνται όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία από τα έσοδα των παντός είδους διαφημίσεων. τηλεοπτικών δικαιωμάτων κλπ από την χρήση του γηπέδου όπως ρητά αναφέρει το άρθρο 81. Και τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής τα βλέπουμε και σήμερα όπου τα τμήματα χάντμπολ, βόλεϊ σκάκι κλπ φυτοζωούν.
Η παραχώρηση δε στην όμιλο της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ του γηπέδου δεν εξασφαλίζει και την έδρα για την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία θα είναι άλλη εταιρεία. Θέλω να πω δηλαδή ότι όπως στην περίπτωση του Ολυμπιακού, που χωριστά πουλήθηκε η ΠΑΕ Ολυμπιακός και χωριστά το Καραϊσκάκη, αν αύριο πτωχεύσει το σχήμα της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ή αλλάξει χέρια υπάρχει η πιθανότητα να μην χρησιμοποιείται για έδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ ή να μπουν τέτοιοι όροι ενοικίασης που να στραγγαλίσουν την ομάδα.
Μην ξεχνάμε τα προπονητικά κέντρα του Βαρδινογιάννη, του Τσακίρη και του δικού μας Νοτιά, που με την αποχώρηση τους από τις ΠΑΕ πήραν και τα προπονητικά κέντρα, όπως και το γήπεδο που έφτιαξε ο Πηλαδάκης για την Λάρισα και που καμία σχέση δεν έχει με την ομάδα, τώρα που αυτός την εγκατέλειψε.
Είναι αλήθεια στην εποχή αυτή της κρίσης δεν υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες για να φτιαχτεί το γήπεδο. Η θέση του ΚΚΕ, αλλά ενδόμυχα και όλων εμάς που ζητάμε το γήπεδο να φτιαχτεί από το κράτος και να ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ προσκρούει στις ανάγκες της εποχής. Δεν μπορεί την εποχή των εκατομμυρίων ανέργων, των χιλιάδων αστέγων και πεινασμένων, την εποχή που κόβονται επιδόματα μισθοί και συντάξεις να ζητάς να δοθούν χρήματα για το γήπεδο. Άλλωστε είμαι σίγουρος ότι το ΚΚΕ πρώτο πρώτο θα καυτηρίαζε μια τέτοια απόφαση.
Η κατασκευή του γηπέδου με ιδιωτικά κεφάλαια είναι κατά την γνώμη μου μονόδρομος. Αρκεί βέβαια να μείνουν στα όρια της παραχωρούμενης έκτασης. Και να μπουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που να εξασφαλίζουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια στο γήπεδο θα παίζει αποκλειστικά η ΠΑΕ ΑΕΚ. Όπως επίσης ότι θα υπάρχουν και κάποια έσοδα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ από την παραχώρηση της έκτασης.
Άποψη μου είναι ότι το γήπεδο πρέπει να κατασκευασθεί. Τα οφέλη της περιοχής θα είναι πολλά. Θα αναπτυχθεί η εμπορική κίνηση, θα υπάρξει ένα κέντρο μνήμης του προσφυγικού πληθυσμού και μπορεί αργότερα με την ανάδειξη της Μπριτανεια, να γίνει και ένα κέντρο πολιτισμού. Ακόμη πιστεύω ότι εάν καταργήσουμε τα άρθρα 18 και 82, θα δοθεί η δυνατότητα καλύτερης προστασίας και συντήρησης του Άλσους. Άλλωστε η κατεδάφιση του γηπέδου, μην ξεχνάμε ότι υποβάθμισε την όλη περιοχή και έχει οδηγήσει και σε ένα ανεπανάληπτο μαρασμό το Άλσος.
Οι κοινωνίες προχωρούν με τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Δεν θα προσφέρω όλους τους Αεκτζηδες που αγωνίζονται για την κατασκευή του γηπέδου, ούτε στο στρατό του Μελισσανιδη, ούτε στα χέρια της Χρυσής Αυγής, ούτε στις ομάδες ακροδεξιών τραμπούκων. Απλώς θέλω να υπενθυμίσω σε αυτούς τους οπαδούς ότι πέραν της ιδιότητας του φιλάθλου, έχουν και την ιδιότητα του πολίτη. Και η ιδιότητα αυτή είναι κατά την γνώμη μου πολύ πιο σημαντική και προϋποθέτει ότι πέραν από την υπεράσπιση της κατασκευής του γηπέδου, προέχει και η υπεράσπιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Άλσους. Και επιχειρήματα ότι το Δάσος βρίσκεται σε κακή κατάσταση και ποιος νοιάζεται γι αυτό, δεν ισχύουν. Τους συμβουλεύω να σκεφτούν μου τι θα έκαναν αν κάποιος άγνωστος τους έπαιρνε μια ιδιοκτησία τους γιατί δεν θα μπορούσαν να την συντηρήσουν.
Ας ανοίξει λοιπόν ένας διάλογος. Ας συζητήσουμε ανοιχτά, δημόσια με επιχειρήματα και χωρίς προκαταλήψεις. Καμία γνώμη δεν περισσεύει σήμερα. Και το κείμενο αυτό φιλοδοξεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.
Γιάννης Κολμανιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας