Παρατείνεται ως το Δεκέμβριο του 2015 η συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», διασφαλίζεται η χρηματοδότηση ύψους 120 εκ. ευρώ και διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας μετά τη ψήφιση σχετικών διατάξεων στη Βουλή.
Παράλληλα, θεσμοθετείται και η διάδοχη μορφή του προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2016 με δύο επιμέρους προγράμματα. Πρόκειται για το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το «Κατ’ Οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για τους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους και άτομα με αναπηρία, με διαχειριστή και των δύο την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. και φορείς υλοποίησης τους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης , με δήλωσή τονίζει τα εξής:
«Ως κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης είχαμε από καιρό επιδοθεί σε έναν μεθοδικό, διακριτικό και επίμονο αγώνα κατάδειξης της κρισιμότητας συνέχισης του εξαιρετικά απαραίτητου για την ελληνική κοινωνία προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Του μεγαλύτερου, του καλύτερου και του πιο καταξιωμένου κοινωνικού προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο εδώ και 15 και πλέον χρόνια παρέχει υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες σε 100.000 ηλικιωμένους».
«Η άριστη και καθοριστική συνεργασία που έχουμε με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, τον οποίο για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε δημόσια για την ευαισθησία, την προσοχή και την αποτελεσματικότητά του, απέδωσε καρπούς. Ευχαριστούμε και τον υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Μανιάτη ο οποίος, παρόλο που το αντικείμενο της τροπολογίας δεν ήταν συναφές με το Σχέδιο Νόμο για το Ρυθμιστικό που ψηφίστηκε χθες από το θερινό τμήμα της Βουλής, την έκανε δεκτή και την προώθησε άμεσα» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την επιτυχία για την παράταση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας ως το Δεκέμβριο του 2015, πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι που αφορά τα δύο διάδοχα προγράμματα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016.
«Επεξεργαζόμαστε όλη αυτή την περίοδο τις λεπτομέρειες του νομοθετικού πλαισίου. Πρέπει εγκαίρως όλοι μας, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και η ΚΕΔΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Β.Κεγκέρογλου και οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, να προετοιμαστούμε σωστά προκειμένου πολύ πριν το Δεκέμβριο του 2015 να είμαστε πανέτοιμοι να περάσουμε ομαλά στη διάδοχη κατάσταση. Να προχωρήσουμε στο νέο πλαίσιο που θα αφορά την κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα συνταξιούχων, ανασφάλιστων, μεταναστών και ανάπηρων ηλικιωμένων, καθώς και την εξασφάλιση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (εξετάσεις, καρδιογραφήματα, θεραπείες, κ.ά.). Έτσι θα αναβαθμίσουμε και θα διευρύνουμε περισσότερο τις υπηρεσίες και όχι μόνο δεν θα χάσει κανείς εργαζόμενος τη θέση του αλλά θα χρειαστούμε κι άλλους χίλιους, χωρίς μάλιστα καμία επιβάρυνση του κρατικού ή δημοτικού προϋπολογισμού», καταλήγει ο κ. Δανιηλίδης.
Πηγή: www.localit.gr