Δήμαρχοι της Αττικής που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ εξήγησαν γιατί διαφωνούν με την αξιολόγηση και την επανεξέταση των συμβάσεων
Τους λόγους της αντίθεσής τους με τo προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων και την επανεξέταση των συμβάσεων των εργαζoμένων ιδιωτικού δικαίου που μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου παρέθεσαν δήμαρχοι της Αττικής (στο σύνολο της χώρας είναι 19 δήμαρχοι) σε κοινή συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ.
Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι: Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, Καισαριανής Γιώργος Κοντόσταυλος, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος και Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος. Τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη που δεν μπόρεσαν να παραστούν, εκπροσώπησαν αντίστοιχα οι αντιδήμαρχοι Γιάννα Χριστόγλου και Γιάννης Σπανός. Στο πάνελ των ομιλητών, συμμετείχε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με τη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».
Την εισήγηση του θέματος προς τους εκπροσώπους του τύπου έκανε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος τόνισε ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων εργασίας που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου “είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις απολύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σε εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές που για μια ακόμα φορά έβαλαν στο στόχαστρο την τοπική αυτοδιοίκηση, Αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους με τους Δημάρχους να τονίζουν:
– “Ότι ο έλεγχος γίνεται σε νέα βάση και με αναδρομική αλλαγή των κριτηρίων που ίσχυαν βάσει του διατάγματος Παυλόπουλου, το οποίο ερμηνεύεται σήμερα διαφορετικά. Τα στοιχεία πλαστότητας μάλλον είναι πενιχρά, οπότε αλλάζοντας τα δεδομένα, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει τα νούμερα των απολύσεων για τα οποία έχει δεσμευτεί”.
– “Ότι η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και η κατάργηση των θέσεών τους, θα αφήσει τις υπηρεσίες των Δήμων πραγματικά διαλυμένες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι συμβασιούχοι αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στις πιο κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, οι παιδικοί σταθμοί κ.λπ.”.
– “Ότι μέσα σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της αυτοδιοίκησης όπου βρίσκει κανείς όλες τις μορφές εργασιακών σχέσεων (μόνιμους υπαλλήλους, συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους κλπ.) προέχει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με κύριο στόχο την αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες”.
– «Ότι κανείς δεν απορρίπτει την αξιολόγηση, όχι όμως αυτή που βασίζεται σε προκρούστειες ποσοστώσεις με σκοπό τις απολύσεις, αλλά την αξιολόγηση που θα γίνεται με άλλη αντίληψη και με σκοπό την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη”.
– “‘Ότι υπάρχει σαφές πολιτικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης για τη μετακίνηση από τον δημόσιο χώρο προς το κεφάλαιο και τους ιδιώτες, όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπηρεσίες που βάλλονται πρώτιστα, είναι οι παιδικοί σταθμοί και η καθαριότητα, τομείς που έχουν τεράστια ποσοστά κέρδους για τους ιδιώτες στους οποίους υπάρχει πρόθεση να εκχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους”.
– “Ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διαμορφωθούν άλλοι συσχετισμοί μέσα στην ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ, ώστε η μάχη ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τους περιορισμούς του «Καλλικράτη» να δοθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους με σκοπό να μείνουν όρθιοι οι Δήμοι και να στηρίξουν τους δημότες τους, που βιώνουν την κοινωνική καταστροφή μέσα στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που περνάει η κοινωνία μεταπολεμικά”.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι στους Δήμους που αποφάσισαν να μην στείλουν στοιχεία για τον έλεγχο των συμβάσεων, προστέθηκε ο Δήμος Νίκαιας –Ρέντη και ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης.