Κάτω από το όριο φτώχειας βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, ενώ ακόμη 3,8 εκατομμύρια πολίτες είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει έκθεση του γραφείο οικονομικών θεμάτων της Βουλής.
Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται σ’ αυτή, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%). Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η χώρα μας βρίσκεται στην τετάρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται των Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
Την ίδια ώρα, οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.280.101, με πολλά νοικοκυριά να μη διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ ο ΣΕΒ αποκαλύπτει τη δικαστική ομηρία των επιχειρήσεων, με περισσότερες από 400.000 υποθέσεις να σέρνονται στα δικαστήρια ακόμα και για μια δεκαετία.
Στη μελέτη αναφέρεται ακόμα ότι η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα βασίζεται στη χορήγηση επιδομάτων με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες να υπερπροστατεύονται και κάποιες άλλες που ενδεχομένως χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης να βρίσκονται έξω από το δίκτυo κοινωνικής ασφάλισης.
Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει και προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής, τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά της, όσο και ως προς την αποδοτικότητα.
Πηγή: www.localit.gr