Όλο το παρασκήνιο της κράτησης Τζιτζικώστα στην Τουρκία – «Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας»
Για όσα έζησε στη Σμύρνη μίλησε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.Όπως είπε το πρωί της Δευτέρας, όταν έφτασε στην Σμύρνη και οι τουρκικές αρχές έψαξαν το όνομά του προέκυψε αναστάτωση. «Άρχισαν να μιλούν τουρκικά και να τηλεφωνούν», είπε και περιέγραψε πως οι ιθύνοντες της συνδιάσκεψης στην οποία είχε προσκληθεί επιχείρησαν να τον καθησυχάσουν.
«Έχει σημασία για να το καταλάβει ο κόσμος πως η εν λόγω συνδιάσκεψη είναι ευρωπαϊκός θεσμός», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε πως μόλις του ανακοινώθηκε πως υπάρχει απαγόρευση εισόδου στο πρόσωπό του οι αρχές τον οδήγησαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο τον ακολούθησε και η πρέσβης της Ελλάδας στη Σμύρνη.
Συνολικά όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πέρασαν 7 ώρες στο αεροδρόμιο της Σμύρνης μην έχοντας τρόπο να επιστρέψει μιας και το επόμενο πλοίο αναχωρούσε σε 24 ώρες ενώ και η αεροπορική διασύνδεση δεν βοηθούσε λόγω της χαμηλής κίνησης του αεροδρομίου της Σμύρνης.
«Τελικά μου είπαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου, ωστόσο μετά από όλα αυτά είχα λάβει τις αποφάσεις μου», είπε ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνοντας δε πως «δεν υπήρχε καμία απαγόρευση στο πρόσωπό μου, είναι αστείες αυτές οι δικαιολογίες και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας».
Κλείνοντας δε, σχολίασε τα τουρκικά δημοσιεύματα που τον στοχοποιούν λέγοντας πως μία χώρα όπως η Τουρκία η οποία έχει χρησιμοποιήσει την προβοκάτσια είναι αστείο να τον χαρακτηρίζει ως προβοκάτορα.
«Αστειότητες» οι ισχυρισμοί των Αρχών της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, αστειότητες χαρακτήρισε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση του ονόματός του με κάποιο άλλο όνομα ατόμου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα». Παράλληλα ανέφερε: «οι Τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες».
Κατά το χρονικό διάστημα των ωρών αυτών, όπως είπε, βρισκόταν σε ένα γραφείο του τελωνείου στο λιμάνι της Σμύρνης και στο πλοίο. Για τη στάση των τουρκικών αρχών σε όλη τη διάρκεια αυτού του συμβάντος επισήμανε ότι δεν ήταν προκλητική, όμως υπογράμμισε ότι «ήταν ξεκάθαρη καθώς απαγορευόταν η είσοδος ενός Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη και αξιωματούχου στη χώρα». Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι μόλις του ανακοίνωσαν οι Τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Τι συνέβη
Περιγράφοντας αναλυτικά με λεπτομέρειες το περιστατικό, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «χθες το πρωί, γύρω στις 10, έφτασα με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με το πλοίο, στο λιμάνι της Σμύρνης. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τις προξενικές και διπλωματικές αρχές, τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύοντας της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και μετά από την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, η τουρκική κυβέρνηση και οι αρχές που βρίσκονταν εκεί μου ανακοίνωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ όλα αυτά είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτή την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας θα αποχωρούσα και θα επέστρεφα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος τόνισε: «όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη». Παράλληλα ευχαρίστησε, για τη στήριξή τους, την ελληνική κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο επέστρεψε από τη Σμύρνη, τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ανέφερε: «αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες, ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Απαντώντας, άλλωστε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι επικοινώνησαν μαζί του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο δήμαρχος της Σμύρνης, κάτι που, όπως είπε, «πραγματικά δείχνει ότι στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο». Μάλιστα επισήμανε ότι οι άνθρωποι του δημάρχου της Σμύρνης που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή για να τον υποδεχθούν, καθότι ανταποκρίθηκε σε δική τους πρόσκληση, τον στήριξαν σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία αυτών των 6 – 7 ωρών που βρισκόταν μεταξύ ενός γραφείου στο τελωνείο της Σμύρνης και του πλοίου.
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας είπε: «και η Τουρκία η οποία προσπαθεί και προσπαθούμε όλοι να κρατηθεί κοντά στον δυτικό τρόπο ζωής πρέπει να καταλάβει ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται διαρκώς από αυτό που είχε θέσει ως στόχο». Επιπλέον γνωστοποίησε ότι «το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε». «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αποστείλει ερώτημα για τους λόγους για τους οποίους υπήρχε αυτή η απαγόρευση στο πρόσωπό μου για να εισέλθω στην Τουρκία και περιμένουμε τις επόμενες μέρες την Τουρκική κυβέρνηση να δούμε αν σκοπεύει να δώσει κάποια στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση γι αυτό το περιστατικό» πρόσθεσε.
Για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που του ανακοίνωσαν οι Τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία αποφάσισε να φύγει και αναζητούσε τρόπους για να αποχωρήσει.