Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή από το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ», το ΠΕ.Α.Π. και το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 92 χρόνια (1922-2014) από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Mικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “Ιωνία” με το ΠΕ.Α.Π. του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό θέατρο Πεύκης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης, κ. Τάσος Μαυρίδης, o Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης και η Πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη, οι οποίοι απεύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Φορείς του Δήμου μας πολλοί κάτοικοι της περιοχής, φίλοι και μέλη του Συλλόγου.
Η Δρ. Ιστορίας και ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) κ. Ειρήνη Σαρίογλου έκανε την παρουσίαση του βιβλίου – μαρτυρία της Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη: «Το χρονικό των δέκα ημερών» και του βασισμένου σ’ αυτό ντοκιμαντέρ: «Γράμματα χωρίς παραλήπτη». Τέτοιες μαρτυρίες αξίζουν πράγματι να ανανεώνονται για να διατηρούνται ζωντανές στη μνήμη και των νέων ανθρώπων. Γιατί το μήνυμά τους είναι ότι και μέσα στις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας μπορεί να λάμπουν πράξεις ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης.
Μέσα στη δίνη αυτού του πολέμου, η Αγάπη Μολυβιάτη – Βενέζη γνώρισε έναν εξίσου σπάνιο άνθρωπο, τον Kemalettin, που διακινδύνευσε κι αυτός σοβαρά στην προσπάθειά του να σώσει τον Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου. Η σημαντική εκδοτική επιτυχία που είχε το Χρονικό και στην Τουρκία δείχνει ότι είναι πολλοί εκείνοι που, όπου και αν βρίσκονται, είναι έτοιμοι να δεχθούν αυτά τα μηνύματα της ανθρωπιάς, της αγάπης και της αλληλεγγύης.»
Τα Γράμματα χωρίς Παραλήπτη είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο Το Χρονικό των Δέκα Ημερών της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη. Το Χρονικό αυτό είναι το ελεγειακό έπος ενός ήρωα, του Kemalettin που δεν δίστασε να διακινδυνεύσει ζωή και καριέρα – παρά τα τραυματικά προσωπικά του βιώματα, κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού πολέμου, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει τον Ηλία Βενέζη, αδελφό της Αγάπης από τη «θανατηφόρο αποστολή». Από τους 3.000 άντρες στο Αϊβαλί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας στην ενδοχώρα της Τουρκίας μόνον 24 επέζησαν και επέστρεψαν. Μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Βενέζης. Η Αγάπη και ο Kemalettin απέδειξαν περίτρανα ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα και στη δίνη του πολέμου – όταν θέλουν – να φτιάξουν το δικό τους παράδεισο. Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου, Έρευνα – Σενάριο: Ειρήνη Σαριόγλου, Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παραγωγή: Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την Μικρά Ασία.