Τι προβλέπει η απόφαση της δημοτικής αρχής που εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο
Στην ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά, από το Δήμο Πειραιά, στο οποίο θα του παραχωρηθεί η διαχείριση της χερσαίας ζώνης του επιβατικού λιμανιού, που αφορά στην ακτοπλοΐα και στην κρουαζιέρα προχωράει η δημοτική αρχή.
Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά κατά την πρόσφατή του συνεδρίασή ενέκρινε κατά πλειοψηφία – δεν ψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις το «Λιμάνι της Αγωνίας» (ΣΥΡΙΖΑ) και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) – την πρόταση του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, για τη διαχείριση και λειτουργία του λιμανιού στον Πειραιά.
Επίσης το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τη δημοτική αρχή να διαπραγματευτεί με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας καθώς και της πόλης, για την προώθηση και υλοποίηση της πρότασης.
Συνοπτικά, ο δήμαρχος Πειραιά διαχωρίζει το επιβατηγό από το εμπορικό λιμάνι και προτείνει να έχει ο δήμος την αρμοδιότητα λειτουργίας του επιβατικού μέρους του λιμανιού μέσω του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πειραιά, το οποίο θα έχει και οικονομική αυτοτέλεια.
Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος ανέφερε στην ομιλία του «Με την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά, από το Δήμο Πειραιά, ως δημοτικού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ειδικού σκοπού, θα καταστεί δυνατή η σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Λιμενικού Ταμείου Πειραιά.
Με τη νέα προτεινόμενη Σύμβαση Παραχώρησης θα παραχωρείται στο ΛΤΠ η διαχείριση της χερσαίας ζώνης του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά, η οποία αφορά την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα, και συνιστά την προβολή των ορίων του Δήμου στο λιμάνι. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται τόσο η ενίσχυση των υποδομών κρουαζιέρας όσο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.
Επίσης, το νέο Λιμενικό Ταμείο Πειραιά θα έχει δημοτικό και άρα δημόσιο χαρακτήρα. Με αυτόν τον χαρακτήρα θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διασφάλιση της άσκησης της εθνικής πολιτικής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε εθνικό επίπεδο και στη διατήρηση όλων των νησιών της χώρας διαρκώς διασυνδεδεμένων με την ηπειρωτική Ελλάδα και την πρωτεύουσα του κράτους.
Με τον τρόπο αυτόν ο Πειραιάς ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας θα αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό, όχι μόνον της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας, και άρα το επιβατηγό λιμάνι από την πλευρά αυτήν θα εξυπηρετήσει καλύτερα και το ευρύτερο εθνικό συμφέρον μέσω του ελεγχόμενου από τον Δήμο νέου Λιμενικού Ταμείου, αφού θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής τουριστικής πολιτικής της χώρας, που όπως κατέδειξε και η παρούσα χρονιά αποτελεί βασικό παράγοντα εισροής συναλλάγματος και άρα εξυπηρετεί και τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας εις το διηνεκές και όχι μόνον κατά την χρονική στιγμή της σύναψης της σύμβασης.
Στο πλαίσιο του νέου Λιμενικού Ταμείου μπορούν να αναπτυχθούν και δράσεις ευρύτερου τουριστικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού σκοπού με στόχο να αναπτυχθεί, με πυρήνα το Λιμενικό Ταμείο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Πειραιά, για το πώς θα γίνει ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό και τουριστικό κέντρο . Στόχος είναι η δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων μακράς απασχόλησης, για την μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας που πλήττει την πόλη του Πειραιά και την εθνική οικονομία.
Ιδίως το επιβατηγό λιμάνι, που αποτελεί την προβολή των ορίων του Δήμου του Πειραιά, κατά το μέρος που εξυπηρετεί την κρουαζιέρα συναρτάται με υπηρεσίες που έχουν έντονο ανθρωποκεντρικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα, οι υπηρεσίες κρουαζιέρας συνδέονται άμεσα και με τον πολιτισμό.
Από την άποψη αυτήν η οργάνωση του επιβατηγού λιμένος μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα ενισχύσει την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, αλλά και την εθνική οικονομία.
Η δημιουργία του θα καταστήσει ευχερέστερη την ανάπτυξη συνεργειών με την πόλη του Πειραιά προς όφελος όχι μόνον των πολιτών και επισκεπτών του Πειραιά, αλλά και όλων των επιβατών που χρησιμοποιούν το λιμάνι και των τουριστών προς όφελος του εθνικού τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον των ανωτέρω, το στρατηγικό πλεονέκτημα της δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι ότι χάρη σε αυτό εντάσσεται το Λιμάνι στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτονομίας του και τη βελτίωση της σχέσης Λιμένα – Πόλης και επανασυνδέεται το λιμάνι με την πόλη.
Επίσης, καθίσταται ευχερέστερη η διάκριση αρμοδιοτήτων, προωθείται η αρχή της διαφάνειας και τα λιμενικά έργα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εντασσόμενα στο ΕΣΠΑ.
Η διαδικασία της ίδρυσης του Λιμενικού Ταμείου Πειραιά αλλά και της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Λιμενικού Ταμείου Πειραιά μπορούν να γίνουν και πριν από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας στο στάδιο στο οποίο αυτή βρίσκεται σήμερα, πριν από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.»