Ανακοίνωση για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από τη ΔΑΣ ΟΤΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στους ΟΤΑ, η παράταξη που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ, σχετικά με τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στην οποία αναφέρει: «Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, οι αιρετοί που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από τα Σωματεία μας, έδωσαν τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, ενημέρωσαν, αποκάλυψαν, υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, ενάντια στις αυθαιρεσίες και τις άδικες, αντεργατικές αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών.
Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι σε αρκετά Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αγώνες και παρέμβαση των σωματείων, ικανοποιήθηκαν δίκαια αιτήματα εργαζομένων.
Ζητάμε την ψήφο σου για την εκλογή αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Γνωρίζεις ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, ό, τι περνά από το χέρι μας. Γνωρίζεις επίσης ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στη Διοίκηση και ούτε λειτουργούμε ρουσφετολογικά, όμως, τα γενικότερα προβλήματα που μας βασανίζουν δεν κρίνονται ούτε στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ούτε θα λυθούν από εκεί. Η υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα καλά οργανωμένο, μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο κίνημα.
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ασχολούνται με τη διοίκηση και την οργάνωση των ΟΤΑ, με τις υπηρεσιακές μεταβολές των εργαζομένων του κλάδου.
Πρόκειται για κρατικά όργανα που αποτελούνται από τρία (3) «διορισμένα στελέχη» της Διοίκησης και από δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων.
Το θεσμικό-νομικό πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων κινείται στα προκαθορισμένα πλαίσια της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής, που κάθε φορά χαράζουν το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του.
Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι κανένας αιρετός από μόνος του, όσο σωστό και αγωνιστικό προσανατολισμό και αν έχει, στο πλαίσιο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, δεν μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση του αντιδραστικού, νομοθετικού πλαισίου.
Μόνο η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στον αγώνα, μόνο η μαζική, αποφασιστική, παρέμβαση των σωματείων, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Οι βάρβαρες ανατροπές στις εργασιακές μας σχέσεις, η κατάργηση της μονιμότητας, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, ο λεγόμενος επανέλεγχος των συμβάσεων των εργαζομένων ΙΔΑΧ, η απαγόρευση των προσλήψεων, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η προώθηση των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η απαξίωση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, τα ΣΔΙΤ και οι εκχωρήσεις, η τραγική μείωση των ΚΑΠ και η συνεχής αύξηση της ανταποδοτικότητας αποτελούν αναπόσπαστη πλευρά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, του σύγχρονου ρόλου των ΟΤΑ, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων στην Τοπική Διοίκηση.
Βασικό κριτήριο της ψήφου και για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να είναι ποιο κίνημα μπορεί σήμερα να τους σταματήσει, να τους εμποδίσει, να ανατρέψει αυτούς που μας παίρνουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα:
Κίνημα που αποδέχεται σαν δεδομένους τους αντιλαϊκούς νόμους ή κίνημα που παλεύει να τους ανατρέψει, μέσα και έξω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια;
Κίνημα που «αναθέτει» τάχα στους αιρετούς και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να λύσουν τα προβλήματα ή κίνημα που παλεύει για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, στις Γενικές Συνελεύσεις, στον αγώνα, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα;
Κίνημα που θα αποδέχεται τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ («κινείται σε θετική κατεύθυνση» δήλωνε η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ) , τον Ελεγκτή Νομιμότητας, το Οικονομικό Παρατηρητήριο και όλο το ισχύον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχει επιβληθεί στους Δήμους για την ενίσχυση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ή κίνημα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Κίνημα που να παλεύει κατά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο ή κίνημα που σπέρνει αυταπάτες για μια «άλλη, καλή» αξιολόγηση, στα πλαίσια του κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπως πρότεινε από κοινού η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Συνδικαλιστική Ανατροπή/ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ);
Κίνημα που θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, για καθολική κοινωνική ασφάλιση, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ή κίνημα που υπηρετεί τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει τσακισμένα μεροκάματα, απολύσεις, ανεργία, φοροληστεία, φτώχεια για το λαό και τεράστια κέρδη για τους τραπεζίτες και τα μονοπώλια;
Κίνημα που θα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για ανάπτυξη σε όφελος του λαού ή κίνημα που θα βάζει πλάτη στην κυβερνητική εναλλαγή, που θα καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν «φιλολαϊκές» λύσεις, χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την Ε.Ε.;
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Είμαστε η μόνη δύναμη που δεν καλλιεργούμε αυταπάτες για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η μόνη δύναμη που λέμε ότι χωρίς ισχυρό κίνημα που θα συγκρούεται αποφασιστικά με κάθε αντιδραστική-αντιλαϊκή πολιτική, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Όλες οι άλλες δυνάμεις θεωρούν δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική και τους νόμους που διέπουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, σπέρνουν αυταπάτες για το ρόλο τους. Γι’ αυτό εξάλλου στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων κατεβαίνουν μαζί, σε ενιαία ψηφοδέλτια. Οι αιρετοί όλων των άλλων δυνάμεων έχουν «αποδεχτεί» την αξιολόγηση και έχουν γίνει αξιολογητές αφού βάζουν κανονικά βαθμό στους υποψήφιους διευθυντές και προϊσταμένους που κρίνονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Έχουν εγκρίνει μαζί με τα διορισμένα μέλη όλους τους αντεργατικούς Οργανισμούς των Δήμων, που αποδέχονται την κατάργηση θέσεων και αρμοδιοτήτων, τις κουτσουρεμένες παροχές στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα.
Συνάδελφε, Συναδέλφισσα
Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο εκλογής των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πρόκειται για αντιδραστική εξέλιξη που καταργεί την απλή αναλογική, επιβάλλει το πλειοψηφικό σύστημα και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τους αγώνες και το λαϊκό κίνημα.
Πάρε κι εσύ θέση. Μπες στον Αγώνα. Έλα στο σωματείο σου, πάρε μέρος στη Γενική Συνέλευση, στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες. Δώσε ώθηση στην ανασύνταξη του κινήματος, δυνάμωσε το ΠΑΜΕ.»