ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία
Όλα τα είχαμε στον κόσμο των εμπορικών καταστημάτων, στον κόσμο των λουσάτων βιτρινών, που πίσω τους κρύβεται -πλέον όχι και τόσο επιμελώς- ένα από τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα όπου η εκμετάλλευση και η καταπίεση των εργαζομένων ολοένα και οξύνεται: απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις, μαύρες μέρες, λευκές νύχτες και πλέον… και λευκά απογεύματα.
Και εξηγούμαστε: Τα καταστήματα στη Νέα Ιωνία κάθε Σάββατο κλείνουν στις 6μμ και αρκετά κλείνουν και νωρίτερα, όπως μας είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Νέας Ιωνίας (ΕΣΝΙ). Ο εμπορικός σύλλογος της περιοχής μας, σε συνεργασία με το δήμο, (όπως και πάλι μας είπε και ο πρόεδρός του αλλά γράφτηκε και στο facebook από γνωστό καταστηματάρχη στη Μικράς Ασίας) και με πρόσχημα τις εκδηλώσεις για το άναμμα του δένδρου στην πλ. Σημηριώτη, αποφάσισε να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι τις 8μμ το Σάββατο 13/12. Και μάλιστα ποιο Σάββατο; Αυτό πριν από την 1η από τις 3 (πιθανότατα) σερί Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Στην περίοδο του απάνθρωπου για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρέμπορους “εορταστικού” ωραρίου.
Ίσως κάποιοι “σχετικοί” στον ΕΣΝΙ να φαντάζονταν ότι δεν θα μπορούσες να κυκλοφορήσεις από τις χιλιάδες καταναλωτών, που έχοντας άλλωστε τόσο χρήμα στην τσέπη, από τις αυξήσεις μισθών και τη μείωση φόρων, θα έτρεχαν να ψωνίσουν και για αυτό έσπευσαν να ξεχειλώσουν το ωράριο.
Αρκούσε μια βόλτα στην Ηρακλείου μετά τις 6μμ για να δει την κατάσταση που επικρατούσε. Στην πραγματικότητα αυτό που έβλεπες ήταν άδεια καταστήματα, εξουθενωμένους υπαλλήλους που σιχτίριζαν επειδή ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν και άλλο, που θα έφευγαν μετά τις 8.00-8.30 το βράδυ και θα ήταν και την άλλη μέρα το πρωί εκεί, μανάδες που δεν θα προλάβαιναν να δουν τα παιδιά τους, μικρέμπορους που τα έβαζαν με την τύχη τους γιατί ήταν αναγκασμένοι να κρατήσουν τα μαγαζιά ανοιχτά, για να μην τους ισοπεδώσουν οι αλυσίδες. Ποιον εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο; Κυρίως τις εμπορικές αλυσίδες και τις πολυεθνικές, σε αυτές κάνει πλάτες ο ΕΣΝΙ. Ποιον άλλον εξυπηρετεί άλλωστε το σχέδιο διάλυσης των ωραρίων στο εμπόριο στην αρχή και αύριο σε όλο τον ιδιωτικό τομέα;
Και μπορεί οι άνθρωποι του ΕΣΝΙ να έχουν το “δικαίωμα” να ορίζουν το ωράριο κατά το δοκούν, σύμφωνα και με την κατ’ ευφημισμό εργατική νομοθεσία, αλλά θα θέλαμε κάποιες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
Γιατί τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να στηρίζονται και από την Δημοτική Αρχή; Δεν θα μπορούσαν οι εκδηλώσεις για το άναμμα/στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου να γίνουν νωρίτερα που και το φως της ημέρας θα ευνοούσε την παρουσία περισσότερων μικρών και μεγάλων και τα μαγαζιά θα έκλειναν στις 6μμ όπως κάθε Σάββατο;
Η Δημοτική αρχή πιστεύει ότι η μειωμένη αγοραστική κίνηση οφείλεται στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ή στο ότι η αγοραστική δύναμη των δημοτών έχει πάει δεκαετίες πίσω; Μήπως συντάσσεται με την άποψη του Σαμαρά που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος δεν ψωνίζει για «ψυχολογικούς λόγους»;
Και κάτι τελευταίο. Είναι προφανές ότι με τον ΕΣΝΙ είμαστε σε άλλες πλευρές. Εμείς όμως, επειδή είμαστε εργαζόμενοι μπορούμε να καταλάβουμε τους εργαζόμενους στον εμπόριο και θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι σε αυτούς. Εσείς είστε αλληλέγγυοι στους επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους. Εμείς δεν κάνουμε συζήτηση περί νομιμότητας. Με τα δικά σας κριτήρια, νόμιμες είναι οι «λευκές» νύχτες σε μια σειρά περιοχές της Αθήνας. Νόμιμες είναι οι 7 Κυριακές ανοιχτά καταστήματα το χρόνο (που μπορεί να γίνουν 8). Νόμιμες ήταν και οι 52 Κυριακές ανοιχτά καταστήματα το χρόνο στο κέντρο της Αθήνας (και σε άλλες περιοχές) που έπειτα από κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Για κάποιους, άλλωστε μπορεί και να ισχύει η φράση, «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»… Για εμάς, νόμος είναι το δικαίωμα των εργαζόμενων στη ζωή και την αξιοπρέπεια.