Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Το θέμα των διοδίων στην Αττική απασχόλησε το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την κατασκευή και λειτουργία των πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου και Μαλακάσας, καθώς επίσης και η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Κατασκευή και λειτουργία συνοδών έργων του ΠΑΘΕ – Τμήμα «Μεταμόρφωση – Υλίκη» και συγκεκριμένα του ανισόπεδου κόμβου Κηφισιάς και του ανισόπεδου κόμβου των πλευρικών διοδίων Βαρυμπόμπης και πλευρικών διοδίων Αγίου Στεφάνου και της Περιφέρειας Αττικής».
Για το συγκεκριμένο θέμα το Σώμα γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ και ζήτησε ειδικά για τον Κόμβο Καλυφτάκη να επιστραφεί η Μελέτη και να επανέλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με νέα Μελέτη, η οποία δεν θα είναι συνδεδεμένη με την εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων. Επίσης, το Συμβούλιο προχώρησε, κατά πλειοψηφία, σε σχετικό σχέδιο απόφασης, το οποίο εισηγήθηκε η αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Ιωάννα Στεργίου.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο συντάσσεται στο πλευρό των δημοτικών Αρχών, των κατοίκων και του κινήματος για την απομάκρυνση των διοδίων από την Αττική:
Λέμε ‘όχι’ στην τοποθέτηση νέων πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου, αλλά και σε κάθε προσπάθεια για νέα διόδια στο Εθνικό δίκτυο που είναι στην Περιφέρεια Αττικής
Ζητάμε την απομάκρυνση των ήδη εγκαταστημένων διοδίων εντός του Νομού Αττικής, καθώς η μη ύπαρξη ασφαλούς και ολοκληρωμένου δικτύου παραδρόμων καθιστά τη χρήση των Εθνικών Οδών υποχρεωτική για τις αστικές μετακινήσεις των κατοίκων και εργαζομένων της Αττικής
Απαιτούμε τη ριζική αναθεώρηση ή κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων, διότι και οι δρόμοι είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσιο κοινωνικό αγαθό χωρίς διόδια
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Κράτους Δικαίου ζητάμε να σταματήσουν όλες οι ποινικές και οικονομικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον πολιτών και αιρετών δημάρχων, δημοτικών συμβούλων κλπ, που συμμετέχουν στα κινήματα ενάντια στα διόδια και τασσόμαστε στο πλευρό τους
Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Παναττικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για να φύγουν τα διόδια από την Αττική. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, του αρμόδιου Υπουργείου με εκπροσώπους Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Αρχών της Βορειοανατολικής Αττικής
Υποστηρίζουμε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για τη μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων στις περιοχές που σχεδιάζεται η εγκατάσταση σταθμών διοδίων
Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις των Δήμων, των κατοίκων και των φορέων της Αττικής».
Οι παρατάξεις «Αττική», «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» και «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα. Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις «Αττική» και «180ο Μοίρες» κατέθεσαν κοινό κείμενο ψηφίσματος, ενώ το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψήφισαν οι παρατάξεις: «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ», «Ελληνική Αυγή» και «Αττική, Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης».
ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Η εισήγηση
Εισηγούμενη το θέμα η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ιωάννα Στεργίου παρουσίασε το ιστορικό των συμβάσεων παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου και στη συνέχεια αναφερόμενη στη Βορειοανατολική Αττική σημείωσε: «Ιδιαίτερα στη Β.Α. Αττική, που παραμένει κυριολεκτικά αποκλεισμένη, με το Δήμο Ωρωπού να έχει μέσα στα όρια του 8 σταθμούς διοδίων (!), οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι κι οι επισκέπτες, υποχρεώνονται για την καθημερινή τους μετακίνηση, είτε να πληρώνουν δυο μισθούς το χρόνο σε διόδια, είτε να ταλαιπωρούνται εξωφρενικά και να ρισκάρουν τις ζωές τους κυριολεκτικά στους επικίνδυνους καρόδρομους-παράδρομους. Στο τμήμα της Ε.Ο από Μεταμόρφωση μέχρι τα όρια του Νομού Αττικής η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει εκτός από τους ήδη εγκατεστημένους σε Αφίδνες, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Αυλώνα, την εγκατάσταση άλλων 8 σταθμών διοδίων σε Μεταμόρφωση, κόμβο Καλυφτάκη, Βαρυμπόμπη και Αγ. Στέφανο.
Είναι δε σήμερα μετά και τις τελευταίες κατά 60% αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, αφόρητη και άκρως επικίνδυνη με καθημερινά ατυχήματα, η κυκλοφορία στον ημιτελή και ακατάλληλο παράδρομο, όπου συνωστίζονται φορτηγά και νταλίκες για να αποφύγουν τα διόδια. Οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν μετατραπεί από δημόσιο κοινωνικό αγαθό στρατηγικής σημασίας σε εμπόρευμα-μέσο κερδοσκοπίας εργολάβων και τραπεζών.»
Δήμαρχος Κηφισιάς
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος ο οποίος σημείωσε: «Ήρθαμε να διατρανώσουμε και με την παρουσία μας την αντίθεσή μας στο προφανές, το άδικο, στο παράλογο, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οικονομικά για τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Αττικής. Σε ό,τι αφορά τη ΜΠΕ, έχουμε αποστείλει εγκαίρως το αποτέλεσμα μιας ομάδας εργασίας τεχνοκρατών που συγκροτήθηκε στο Δήμο Κηφισιάς, από μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους, ενεργούς πολίτες και εκπροσώπους συλλόγων», ενώ αναφερόμενος στη ΜΠΕ που έχει κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε: «Η συγκεκριμένη μελέτη που συζητάτε σήμερα αποτελεί κυριολεκτικά εμπαιγμό διότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις πραγματικές επιπτώσεις από την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στον οικιστικό ιστό των πόλεων, ειδικά της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης με απογεγραμμένο πληθυσμό 71.000 κατοίκους, αλλά πραγματικό κοντά στις 100.000».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των διοδίων επεσήμανε: «Θα σημάνει προφανή περιβαλλοντική υποβάθμιση, ταλαιπωρία των κατοίκων, αύξηση της κυκλοφορίας, προφανή κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Η προσπάθεια των συμπολιτών μας να αποφύγουν τα διόδια, θα οδηγήσει σε κυκλοφοριακή υπερφόρτωση του πυκνοκατοικημένου ιστού. Επίσης, είναι άγνωστο, αλλά σε εμάς πολύ γνωστό, πόσο θα επιβαρυνθεί η κυκλοφορία από ένα έργο που αφορά τον αποχετευτικό αγωγό της Εκάλης, ο οποίος θα δεσμεύσει τη Λ. Θησέως που είναι βασικός άξονας κυκλοφορίας. Πρακτικά από το Φεβρουάριο και για όλο το 2015 η Λ. Θησέως πρακτικά δεν θα υπάρχει. Άρα έχουμε υπερτοπική και βαριά κυκλοφορία με διέλευση βαρέων οχημάτων μέσω αστικού ιστού», ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε: «Συντασσόμαστε και στοιχιζόμαστε με την Επιτροπή Αγώνα και θέλουμε να τονίσουμε ότι θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος. Δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε τις κινητοποιήσεις και στο κέντρο εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις».
Εκπρόσωπος κινήματος Κηφισιάς
Ο κ. Δημήτρης Κυργιαζόπουλος, εκπρόσωπος των κατοίκων και κινημάτων Κηφισιάς, υπογράμμισε ότι «ασχολούμαι με το θέμα από το 2004 και δεν έχει βρεθεί λύση». Τέλος, προέτρεψε όλους να μην ενδώσουν σε υποβολιμαία συνένταξη. «Λέμε κατηγορηματικά ‘όχι’ στα διόδια. Η κατάσταση κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά είναι ανεπίτρεπτη, ενώ σημειώνεται σωρεία τροχαίων ατυχημάτων».
«Αττική»
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική», Χάρης Δαμάσκος, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι «Η τεράστια οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας, έχει αλλάξει τα πάντα στην καθημερινότητα μας. Έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο σκέψης μας, μας έχει κάνει να αναθεωρήσουμε συνολικά την στάση μας απέναντι σε πολλά πράγματα. Είναι μια κρίση που ταυτόχρονα μεταλλάσσεται σε κρίση κοινωνική, πολιτική, περιβαλλοντική, πολιτιστική, με οποίες δυσμενείς συνέπειες έχει αυτό για όλους μας. Είναι δυνατόν, το μόνο που δεν αλλάζει, να είναι αυτές οι περίφημες συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών;»
180ο – Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο»
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε άδικη επιβάρυνση των κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής», τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής του συνδυασμού «180ο – Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος στην παρέμβασή του εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα Δημοτικά Συμβούλια Ωρωπού, Διονύσου και Κηφισιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια των διεκδικήσεών τους, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος κατά τρόπο οριστικό και δίκαιο.
«Λαϊκή Συσπείρωση»
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσαν πως η κατασκευή διοδίων στις συγκεκριμένες περιοχές, είχε επιχειρηθεί να υλοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά προσέκρουσε στην καθολική αντίδραση του λαού που ζει και εργάζεται σε αυτές τις περιοχές. «Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν και είναι να μην υπάρχουν πουθενά διόδια, μέσα ή έξω από την Αττική» και τόνισαν πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ματώνουν από τη φοροληστεία και στο θέμα των μεταφορών προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, που είναι οι μόνοι που έχουν κερδίσει και κατά την κατασκευή και στη συνέχεια από την εκμετάλλευση των δρόμων μέσω των διοδίων.
«Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο»
Ο κ. Χριστόφορος Δανάκος από την «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο» επεσήμανε ότι η παράταξή του είναι κάθετα αντίθετη, με τα παράπλευρα διόδια «που θέλουν μέσω ανωνύμων εταιρειών να εφαρμόσουν» και πρόσθεσε «θέλουμε να σημειώσουμε ότι στα τέλη κυκλοφορίας συμπεριλαμβάνεται και η χρήση των αυτοκινητόδρομων και των εθνικών οδών». Παρουσιάζοντας τη διεθνή εμπειρία σημείωσε ότι στη Γερμανία δεν υπάρχουν διόδια, ενώ στην Ουγγαρία πληρώνουν οι πολίτες 8,5 ευρώ και μπορούν να διανύσουν όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας ανεξάρτητα από χιλιόμετρα. «Ο αγώνας για τη μη εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων πρέπει να κλιμακωθεί. Θα πρέπει όμως να δούμε και την άρση πολλών άλλων διοδίων», ενώ σχετικά με τις συμβάσεις εκμετάλλευσης ενημέρωσε το Σώμα ότι πολλές από αυτές έχουν λήξει σε όλη την επικράτεια. Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο να συμπαρασταθεί «στους συμπολίτες μας που έχουν σηκώσει τις μπάρες των διοδίων και έχουν υποστεί ποινικές διώξεις».
«Ανάσα για την Οικολογία»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία», κ. Αντώνης Γάκης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «Το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορών είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι ληστρικές παραχωρήσεις από το 2007 σε ιδιωτικές εταιρείες που δεν επενδύουν ούτε το 10% του συνολικού κόστους κατασκευής των νέων δρόμων πρέπει επιτέλους να τελειώσουν. Οι περιοχές της βορειοανατολικής αττικής είναι τουριστικές κατά το πλείστον. Ο αποκλεισμός από την ελεύθερη πρόσβαση σημαίνει και ένας οριστικός θάνατος της τοπικής οικονομίας. Οι εργαζόμενοι , οι φοιτητές και όλοι οι χρήστες του δικτύου δεν αντέχουν να πληρώνουν ετησίως 2 τουλάχιστον μισθούς για να πληρώνουν τα χαράτσια των διοδίων. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα προκύψει από την επιβάρυνση των ημιτελών παράπλευρων τοπικών οδών είναι ανυπολόγιστο.
«Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ»
Η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, στην τοποθέτησή της επεσήμανε ότι «Οι πολίτες πληρώνουν πλέον τριπλάσιους φόρους χωρίς να έχουν ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία, ούτε δρόμους! Οι εθνικοί εργολάβοι εισπράττουν διόδια ενώ το κόστος των δρόμων έχει ήδη πληρωθεί με τους φόρους των πολιτών. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ενεργοποίησαν ποτέ τις ρήτρες καθυστερήσεων από το 2011 που σταμάτησαν τα έργα στις εθνικές οδούς, αλλά το 2013 ψήφισαν το Νόμο 4219, με τον οποίο η συμμετοχή του δημοσίου αυξήθηκε στα 3,9 δις – εκ των οποίων το 1,2 δις αντλείται από τα ΕΣΠΑ. Μαζί με αυτό αύξησαν τα διόδια. Και τώρα ζητούν κι άλλους σταθμούς διοδίων. Συντασσόμαστε με τις κινητοποιήσεις των Δήμων και των κατοίκων. Να καταργηθούν τα διόδια, τόσο στις εθνικές οδούς όσο και στην Αττική Οδό.