Μετρό στη Μεταμόρφωση: Αγώνας σε δύο μέτωπα από το δήμο
Το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης ενέκρινε ομόφωνα (στην αίθουσα είχαν παραμείνει η συμπολίτευση, η Συμμαχία Πολιτών, η ΛΑΪΚΉ Συσπείρωση και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Νίκος Ζυγούνας) στην πρόσφατη συνεδρίασή του την κατάθεση πρότασης στην Αττικό Μετρό ΑΕ για τον ορισμό και κατασκευή στάσης του ΜΕΤΡΟ στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Στράτος Σαραούδας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας από καρδιάς, δημόσια, για την πολύτιμη συμβολή του τον κάτοικο της περιοχής Μποφίλια και στελέχους του Υπουργείου Μεταφορών, κ. Αριστομένη Σκυλλάκο και στη συνέχεια ενημέρωσε για το πλάνο του δήμου για τη σύνδεση του Δήμου Μεταμόρφωσης με το Μετρό.
Μεταμόρφωση: Ο μόνος δήμος της περιοχής χωρίς στάση
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο Δήμος της Μεταμόρφωσης είναι ο μοναδικός Δήμος της ευρύτερης περιοχής του βορείου τμήματος των Αθηνών που δεν διαθέτει στάση τακτικού μεταφορικού μέσου σταθερής τροχιάς ΜΕΤΡΟ (ή ΗΣΑΠ).
Ωστόσο η γραμμή 4 δεν έχει μέχρι σήμερα κατασκευαστεί και η χάραξη της συνεχίζει να εκκρεμεί. Για του λόγου το αληθές πρόσφατα τροποποιήθηκε η χάραξη της για να συμπεριλάβει σταθμό ΜΕΤΡΟ στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφεια.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος θα γίνει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η συγκοινωνιακή απομόνωση του Δήμου Μεταμόρφωσης σε ακτίνα δύο περίπου χιλιομέτρων σε σχέση με γειτονικές στάσεις του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, σε αντίθεση με τους γειτονικούς Δήμους, όπου υπάρχει πληθώρα στάσεων.
Και μπορεί η γραμμή 4 να σχεδιάζεται -εδώ και αρκετά έτη- να γίνει τερματικός σταθμός ΜΕΤΡΟ στην Λυκόβρυση, σε κοντινή θέση με τον Δήμο Μεταμόρφωσης, όμως προφανώς και δεν είναι εντός της Μεταμόρφωσης και δεν εξυπηρετεί το σύνολο των μεγάλων αναγκών της περιοχής.
Ανάγκες που προκύπτουν από τους 60.000 κατοίκους σύμφωνα με τα στατιστικά των σχολείων τόσο της Μεταμόρφωσης όσο και της Λυκόβρυσης, καθώς και από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις, των οποίων οι εργαζόμενοι προέρχονται από όλη την Αττική και διευκολύνονται με την αλλαγή της χάραξης και τη μετακίνηση της στάσης προς τη Μεταμόρφωση.
“Αρκετά τα πλεονεκτήματα από την αλλαγή της χάραξης”
Στην εισήγηση του δήμου μεταμόρφωσης τονίζεται ότι αν -για παράδειγμα- συνεχιζόταν η χάραξη της γραμμής 4 για έως και δύο ακόμη χλμ προς την Μεταμόρφωση, θα μπορούσε κάλλιστα να τερματίζει σε πλατεία (πχ Σταυριανού) ή ακόμη και στην κεντρική πλατεία του Δήμου απέναντι από το Δημαρχείο. Και αν αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον η στάση να μεταφερθεί, προς την πλευρά την Μεταμόρφωσης, ώστε να εξυπηρετούνται και οι δύο πλευρές.
Επομένως η αλλαγή της χάραξης έχει αρκετά πλεονεκτήματα, ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί και τον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι διευκολύνεται στο βόρειο τμήμα του και από τον γειτνιάζοντα σταθμό του ΚΑΤ (ΗΣΑΠ), όσον αφορά στην επικοινωνία του με το κέντρο – νότια – ανατολικά της Αττικής, όπου άλλωστε διαπιστώνεται και ο μεγαλύτερος όγκος των καθημερινών μετακινήσεων.
Εν ολίγοις, πρωταρχικός στόχος είναι να ενταχθεί η Μεταμόρφωση στη Γραμμή 4, έστω και τώρα, και σε δεύτερη φάση εξετάζεται το ακριβές σημείο. Βέβαια, αντίπαλός είναι ο υπάρχων σχεδιασμός και σύμμαχός η μη ολοκληρωμένη χάραξη.
Γραμμή 5: Ιδανικό σημείο για στάση ο Προαστιακός
Παράλληλα, προκύπτει μία ακόμη επιλογή για την πόλη της Μεταμόρφωσης στην γραμμή 5 όπως έχει μέχρι σήμερα σχεδιαστεί.
Ειδικότερα για την Μεταμόρφωση, η χάραξη της γραμμή 5 του ΜΕΤΡΟ περνάει από τον Δήμο στο ύψος του προαστιακού σιδηροδρόμου. Και η προηγούμενη στάση της Ν. Φιλαδέλφειας είναι πολύ μακριά.
Τόσο μακριά που σε συνδυασμό με την γραμμή/στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Μεταμόρφωση, η δημιουργία στάσης εκεί αποτελεί ιδανικό σημείο για τους κατοίκους όλης της ευρύτερης περιοχής.
Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πόσο πολύ θα αναβαθμιζόταν η μετάβαση των κατοίκων και των εργαζομένων στη Μεταμόρφωση πχ προς το Σύνταγμα, όταν θα θέλει μόλις 15 λεπτά. Ή πόσο θα ευνοηθούν οι εκατοντάδες φοιτητές προς το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο.
Κάτι που δυστυχώς -αυτή τη στιγμή- δεν προβλέπεται. Για παράδειγμα ο σταθμός της Νεραντζιώτισας (γραμμή 1 του ΜΕΤΡΟ) έχει δύο στάσεις, μια για το ΜΕΤΡΟ και μια για τον Προαστιακό, γεγονός που σήμερα επιβεβαιώνεται στην πράξη.
Ο δήμος Μεταμόρφωσης υπογραμμίζει ότι “πρόκειται επομένως για μια ρεαλιστική και άρα εφικτή διεκδίκηση αν σκεφτούμε ότι μετά τη Ν. Φιλαδέλφεια και έως και το τέρμα στα Λιόσια δεν ορίζεται άλλη στάση, ενώ μια συνύπαρξη στο ίδιο σημείο ΜΕΤΡΟ και Προαστιακού πραγματικά θα οδηγούσε στην ανάπτυξη και συγκοινωνιακή εκτόνωση του Δήμου Μεταμόρφωσης.”
Προτάσεις – Εισηγήσεις
α) Να συνεχιστεί η χάραξη της γραμμής 4 από την Λυκόβρυση και να τερματίζει σε κεντρική πλατεία της Μεταμόρφωσης και όχι στην Λυκόβρυση.
β) Να γίνει στάση της γραμμής 5 στη σημερινή στάση του Προαστιακού στη Μεταμόρφωση.