Η παράταξη «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση» σχολιάζει τα αποτελέσματα της Έκθεσης των Ορκωτών Λογιστών για την οικονομική χρήση του δήμου το 2012
Στα αποτελέσματα της Έκθεσης Τακτικού Ελέγχου της οικονομικής χρήσης του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2012 αναφέρεται η δημοτική παράταξη “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” με επικεφαλής τον κ. Στράτο Σαραούδα, η οποία τονίζει τα εξής σε ανακοίνωσή της: “Την 29-12-2014 ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Έκθεση Τακτικού Ελέγχου χρήσεως 2012 από Ορκωτούς Λογιστές, η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τον ισολογισμό/απολογισμό Δήμων που έχουν κάνει χρήση ευεργετικών προς υπερχρεωμένους Δήμους παροχών που θεσπίστηκαν το 2011.
Μπορείτε κι εσείς, να διαβάσετε αυτούσια τα αποσπάσματα της έκθεσης, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω, από τα οποία προκύπτει ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Ανεπάρκεια!
Ποια άλλη λέξη θα μπορούσε να περιγράψει έναν Δήμο που δεν γνωρίζει πόσα χρήματα έχει στο ταμείο του στο τέλος της ημέρας, που δεν τηρεί αποθήκη, που δεν εφαρμόζει σύστημα εσωτερικού ελέγχου, δεν τηρεί αναλυτική λογιστική, δεν ξέρει πόσα υλικά έχει, δεν ξέρει εάν θα εισπράξει βεβαιωμένες οφειλές. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η προαναφερθείσα έκθεση δεν αποτελεί εξονυχιστικό έλεγχο. Τα στοιχεία για να συνταχθεί και αυτά που ελέγχθησαν δόθηκαν στους Ορκωτούς Ελεγκτές από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Γι’ αυτό και στο μόνο ερώτημα το οποίο νοιάστηκε να πάρει απάντηση η Διοίκηση από τον Ορκωτό Ελεγκτή που τίμησε με την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν εάν όλες οι καταχωρήσεις είναι νόμιμες!
Δηλαδή, θα μπορούσε να ήταν και παράνομες; Περαιτέρω: καμία ανησυχία, καμία έννοια, κανένα πρόβλημα εκ’ μέρους της Διοίκησης, σχετικά με το διαχειριστικό χάος που επικρατεί στο Δήμο και το οποίο επιβεβαιώθηκε πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο. Όλοι θυμόμαστε τις συνεντεύξεις του Δημάρχου όπου κόμπαζε για εξυγίανση, αναδιάρθρωση και συμμάζεμα. Πόσο όμορφα ακούγονται όλα αυτά και πόσο ευχάριστος γινόταν ο Δήμαρχος στους Δημότες.
Προχθές ήρθε επίσημα η απάντηση και ταυτόχρονα η Παράταξή μας η “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” και ο Επικεφαλής μας Στράτος Σαραούδας, αυτομάτως, εξιλεωθήκαμε αφού είχαμε χαρακτηριστεί οι “τρελοί του χωριού” που φωνάζουν για εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο, για μοντέλο διοίκησης βασισμένο σε επιστημονικές μεθόδους και απολογισμό ανά έτος βάσει της εξέλιξης του προγράμματος.
Η “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” αρνείται τη λογική ότι καλός πολιτικός είναι ο νόμιμος και κακός πολιτικός, ο παράνομος. Η πολιτική είναι ΜΙΑ και πρέπει να ασκείται με νομιμότητα και διαφάνεια. Με βάση τις Αρχές μας, ο διαχωρισμός σε καλό και κακό πολιτικό πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προσφορά του στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ανάπτυξη της πόλης μας.
Όσο για τον Τεχνικό τρόπο άσκησης της πολιτικής, υπάρχουν μέθοδοι και εργαλεία, τα οποία έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμά μας. Το πρώτο πράγμα που θα κάναμε εμείς εάν ήμασταν σήμερα Διοίκηση, αποτέλεσε και την πρόταση του κου Στράτου Σαραούδα στο παραπάνω Δημοτικό Συμβούλιο:
“Φέρτε τους ανθρώπους αυτούς (Oρκωτούς Ελεγκτές) ΕΔΩ. Δώστε τους εντολή να ξεσκονίσουν το Δήμο. Μην μας αποκαλύψετε τα αποτελέσματα του ελέγχου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά διορθώστε όλα τα λάθη άμεσα και αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις μεθόδους που θα σας υποδείξουν για την υποδειγματική λειτουργία του Δήμου”.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια, τα σχετικά αποσπάσματα από την ανωτέρω
έκθεση για όποιον επιθυμεί να διαβάσει.
α) “Από το έλεγχό μας προέκυψε ότι τα οικόπεδα και τα επ’ αυτών σχολικά κτίρια δεν έχουν εμφανιστεί στα βιβλία του Δήμου, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του Ν.1894/1990, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το άρθρο 274 του Κ.Δ.Δ”
β) Μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της παρούσης δε λάβαμε επαρκή αριθμό επιστολών από οφειλέτες, Τράπεζες και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
γ) Στο λογαριασμό “Τίτλοι πάγιας επένδυσης” περιλαμβάνεται ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο αφορά αξία κτήσης της συμμετοχής του Δήμου σε ποσοστό 100% στην Κοινωφελή Επιχείρηση. Η εν λόγω συμμετοχή έχει αποτιμηθεί σε αυτή την αξία σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ 315/1999. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προαναφερθήσα Κοινωφελής Επιχείρηση έχει αρνητικά Ιδια κεφάλαια. (Την 31-12-2012 ανέρχονταν σε -346.562,85 ευρώ)
δ) Η θέσπιση συστήματος εσωτερικού ελέγχου από το Δήμο αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στις λογιστικές και διαχειριστικές του ανάγκες. Θα πρέπει η Διοίκηση του Δήμου να αντιμετωπίσει το θέμα με μεγάλη επιμέλεια και αμεσότητα.
ε) Ο Δήμος δεν τηρεί αναλυτική λογιστική, ενώ υποχρεούται βάσει του άρθρου 3 του Π.Δ 315/1999.
στ) Η τήρηση του Μητρώου Παγίων παρουσιάζει ελλείψεις ώς προς την ακρίβεια της περιγραφής των παγίων, τη θέση τους, αν επιχορηγούνται, και αν ναι, σε τι ποσοστό και από ποιό φορέα.
ζ) Ο Δήμος δεν τηρεί αποθήκη, ενώ υποχρεούται βάσει του άρθρου 3 του Π.Δ 315/1999. Κατά δήλωση των αρμοδίων, ότι αναλώσιμο ή ανταλλακτικό αγοράζεται, χρησιμοποιείται αμέσως. Επομένως ότι αγορά διενεργείται εντός μιας χρήσης, βαρύνει τα αποτελέσματα αυτής. Ο έλεγχος προχώρησε στις απαραίτητες συστάσεις προς τους αρμοδίους του Δήμου για την έναρξη τήρησης αποθήκης. Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην ανάλωση αποθεμάτων κατά την ελεγχόμενη χρήση του 2012 σε σχέση με την προηγούμενη ανερχόμενη σε 81%.
ι) Σημειώνεται ότι στις οικονομικές καταστάσεις δεν έχει γίνει διαχωρισμός ενώ θα έπρεπε , μεταξύ επισφαλών-επιδίκων και λοιπών απαιτήσεων. Επίσης υπάρχει διαφορά μεταξύ του υπολοίπου των πελατών στη Γενική Λογιστική και του αντίστοιχου υπολοίπου στο πρόγραμμα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου.
ια) Από τον Έλεγχό μας προέκυψε ότι ο λογαριασμός του ταμείου σε πολλές ημερομηνίες εντός της ελεγχόμενης χρήσης του 2012 καταλήγει αρνητικός στο τέλος της ημέρας. Το υπόλοιπο του ταμείου δε συμφωνείται αρκετά τατκικά με το υπόλοιπο της γενικής λογιστικής. Σύμφωνα με επεξηγήσεις αρμοδίων υπαλλήλων, η συμφωνία γίνεται πλέον μια φορά το μήνα τηλεφωνικά. Αυτό δεν εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Επίσης η Ταμειακή Υπηρεσία δεν προχωρεί σε καταμέτρηση του ταμείου με σύνταξη πρωτοκόλλου καταμέτρησης. Ενδεικτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2012 στη Γενική λογιστική εμφανίζονται μόνο οι καταθέσεις μετρητών σε λογαριασμό όψεως του Δήμου με αποτέλεσμα το υπόλοιπο λογαριασμού του ταμείου του Δήμου για όλη την περίοδο να εμφανίζεται αρνητικό. Όλες οι εισπράξεις καταχωρήθηκαν 31/1/12 με έκδοση συγκεντρωτικού γραμματίου είσπραξης ποσού 103.654,51 ευρώ και το υπόλοιπο του λογαριασμού του ταμείου έδειξε υπόλοιπο 0,00 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επεξηγήσεις των αρμοδίων του Δήμου, δεν υπήρχε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με το μέγιστο ποσό μετρητών πέρα από το οποίο ο Ταμίας θα πρέπει να καταθέσει τα χρήματα στο λογαριασμό όψεως. Μετά την επισήμανσή μας ο Δήμος έλαβε σχετική απόφαση εντός του 2014 για το εν λόγω θέμα.
ιβ) Στο λογαριασμό του ταμείου στη Γενική λογιστική καταχωρούνται διάφορες λογιστικές τατκοποιήσεις που επηρεάζουν το υπόλοιπο του ταμείου χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Συγκεκριμένα η εκκαθάριση της ΔΕΗ και η τακτική επιχορήγηση καταχωρούνται στα βιβλία του Δήμου ότι εισπράχθηκαν σε μετρητά, ενώ στην πραγματικότητα γίνονται μέσω τραπεζών.
Η λογιστική τακτοποίησή τους γίνεται με χρονική καθυστέρηση με αποτέλεσμα το ταμείο στις ενδιάμεσες ημερομηνίες να φαίνεται σημαντικά υψηλότερο από το πραγματικό. Την 29-5-2012 διενεργήθηκε φυσική καταμέτρηση του ταμείου παρουσία του ελέγχου και το καταμετρηθέν υπόλοιπο ανήρχετο σε 8.537,66 ευρώ. Η γενική λογιστική την ημερομηνία αυτή εμφάνιζε υπόλοιπο -1482,10 ευρώ, όπως προκύπτει από το βιβλίο Ταμείου και την κατάσταση εισπράξεων. Την 30-5-2014 εκδόθηκε γραμμάτιο είσπραξης για τις ημερομηνίες 26-30/5/2012 το οποίο καταχωρήθηκε στη Γενική Λογιστική ώστε να συμφωνήσει το Ταμείο. Τα ανωτέρω δεν συνάδουν με την ύπαρξη επαρκούς συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Δόθηκαν οδηγίες για την ορθή τήρηση του Ταμείου.
ιγ) Κατόπιν επισήμανσης του ελέγχου, καταχωρήθηκαν με ημερομηνία 31/12/2012 στα βιβλία του Δήμου 14 πάγια στοιχεία τα οποία είχαν δωρηθεί το 2001 και το 2008. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω πάγια καταχωρήθηκαν με ενδεικτική αξία 0,01 ευρώ έκαστο αντί να αποτιμηθούν στην τρέχουσα αξία τους, όπως θα έπρεπε, κατά την ημερομηνία δωρεάς μείον τις σωρευμένες αποσβέσεις τους μέχρι την 31/12/2012.
ιδ) Μέχρι την ημερομηνία ελέγχου μας (Ιούλιος 2014) ποσό 357,780 ευρώ που αφορούσε ΣΑΤΑ του 2010 δεν έχει διατεθεί σε συγκεκριμένα έργα.
ιε) Το 2001 ο Δήμος είχε επιχορηγηθεί από το ΕΤΕΡΠΣ για την κατασκευή πλατείας στο Ο.Τ 192 με ποσό 150.343,97 ευρώ. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο Δήμος έχει εισπράξει πέραν του προαναφερθέντος ποσού επιπλέον 54.777,08 ευρώ, το οποίο, σύμφωνε με τα στοιχεία, παραμένει αδιάθετο.
ιστ) Ο Δήμος είχε επιχορηγηθεί το 2001 από την ΓΓΑ με ποσό 444.415,77 ευρώ για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ο.Τ 320, το οποίο κόστισε 116.217,45 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε 100% από την εν λόγω επιχορήγηση. Τα επιπλέον 328.198,32 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία παραμένουν αδιάθετα.
κ) Επισημαίνεται ότι το εξ’ απογραφής υπόλοιπο του ελλείμματος 5.963.019,60 που εμφανίζεται την 31/12/2011 υπολείπεται του εμφανιζόμενου κονδυλίου της 31/12/2012 ποσού 7.158.210,90 κατ α ποσό 1.195.191,3. Τούτο συμβαίνει διότι εντός της ελεγχόμενης χρήσης 2012 ο Δήμος προέβη σε διορθωτική εγγραφή του εξ απογραφής υπολοίπου των μεταφερόμενων ζημιών.
κα) Τα κονδύλια που αφορούν τη σχηματισμένη πρόβλεψη για την αποζημίωση του προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία για συνταξιοδότηση, λογιστικοποιούνταν επιπλέον πρόβλεψη αποζημίωσης. Το λάθος υπολογισμός εντοπίστηκε, υπεδείχθη η διόρθωση , η οποία και ακολουθήθηκε.
κβ) Δεν έχουν βεβαιωθεί και ως εκ τούτου δεν έχουν εμφανιστεί στα βιβλία του Δήμου τα πρόστιμα ΚΟΚ που αφορούν χρήσεις 2009 έως και 2012. Σύμφωνα με ανεπίσημους προβεβαιωτικούς καταλόγους που προσκομίσθηκαν στον έλεγχο, εκκρεμούν προς βεβαίωση πρόστιμα από κλήσεις συνολικού ποσού 524248,33 ευρώ.”