Εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας του ΚΚΕ
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ενδιαφέρον την επίκαιρη εκδήλωση – συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας του ΚΚΕ. Πρόκειται για τη μόνη εκδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό στη Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και τη μόνη σχετική πρωτοβουλία από πολιτική δύναμη στην πόλη.
Τον Ιούλη του 2014, εν μέσω της συζήτησης για το ΡΣΑ στη Βουλή, είχε προηγηθεί η επιστημονική ημερίδα της Πανεπιστημονικής στο ΤΕΕ – της παράταξης του ΚΚΕ στο ΤΕΕ – στην οποία αναλύθηκαν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα οι προβλέψεις του ΡΣΑ για τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Ελληνικό
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος οικονομίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Ιωνίας Π.Τσουκαλάς και Θ.Χαμαλίδης, Νέου Ηρακλείου Β. Λυκούρας, Μεταμόρφωσης Μ. Πετάσης και Πεύκης – Λυκόβρυσης Ασβεστάς Παναγιώτης.
Την κεντρική εισήγηση στην εκδήλωση έκανε η Εύη Γεωργιάδου μέλος της ομάδας περιβάλλοντος του τμήματος οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση έκανε και η Δανάη Γκούμα Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.
Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση αποσαφηνίστηκε ότι «η χωροταξική πολιτική αποτελεί βαθιά πολιτικό ζήτημα, είναι συνδεδεμένη με την καπιταλιστική ανάπτυξη και αγγίζει το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων. Για αυτό το λόγο μια αποσπασματική κριτική ξεκομμένη από το σύνολο των προβλημάτων οδηγεί τελικά στη στήριξη της μιας ή της άλλης διαχειριστικής λύσης – χαρακτηριστικές είναι οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όμορων δυνάμεων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.»
Το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη να «αντιπαλευτεί ο αστικός χωροταξικός σχεδιασμός στο σύνολό του, με κριτήριο το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κίνητρο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Για αυτό κάθε βήμα διεκδίκησης, κάθε αγώνας πρέπει να συμβάλει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την σύγκρουση με την εξουσία της άρχουσας τάξης και την ΕΕ που τη στηρίζει. Σε αυτή την κατεύθυνση σημειώθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Λαϊκές Επιτροπές τόσο για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων όσο και για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών.»