Επιστολή προς πέντε υπουργούς του συλλόγου της Μεταμόρφωσης «Ήλεκτρον»
Προς τους κ.κ.
1.- Νικόλαο Βούτση, Υπουργό Εσωτερικών
2.- Γεώργιο Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
3.- Ιωάννη Πανούση, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
4.- Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
5.- Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης
6.- Κων/νο Πουλάκη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών
Θέμα: Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
με αφορμή την εξαγγελία του κ. Υπουργού των Εσωτερικών ότι προτίθεται να τροποποιήσει τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010), ο σύλλογός μας, ο Περιβαντολογικός – Οικολογικός – Εξωραιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης «ΗΛΕΚΤΡΟΝ», με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία του ασχολούμενος με τα κοινά της Μεταμόρφωσης και λαμβάνοντας υπ όψη τα προβλήματα που συνάντησε από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ανώτερα αυτοδιοικητικά κλιμάκια. παίρνει το θάρρος να προτείνει μία ριζική αλλαγή στον Νόμο ή σε άλλη περίπτωση την ενεργοποίηση μέχρι σήμερα ανενεργών διατάξεων του.
Προτείνουμε:
Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Είναι ένας δυσκίνητος, φοβερά κοστοβόρος, γραφειοκρατικός θεσμός, ουσιαστικά άχρηστος, ο οποίος δεν συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλην όμως λειτουργεί ως «χωνευτήρι» του ελέγχου πράξεων και παραλείψεων των Δημάρχων.
Όπως απέδειξε η μέχρι σήμερα λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, σε ότι αφορά τον Δήμο Μεταμόρφωσης, αναφορικά με προσφυγές και καταγγελίες πολιτών, ενώσεων πολιτών, νομικών προσώπων (συλλόγων κλπ), ακόμη και Δημοτικών Συμβούλων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά κανόνα απορρίπτει την προσφυγή, συνήθως επικαλούμενη την μη ύπαρξη εννόμου συμφέροντος εκ μέρους του προσφεύγοντος, ή αφήνει να παρέλθει άπρακτη η δίμηνη προθεσμία που ορίζει ο νόμος και τότε η προσφυγή τεκμαίρεται ως απορριφθείσα. Στην περίπτωση καταγγελιών, η Αποκεντρωμένη Διοίκησης κατά κανόνα απορρίπτει τις αιτιάσεις του καταγγέλλοντος, συντασσόμενη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τις απόψεις του Δήμου. Τούτο έχει συμβεί κατ΄ επανάληψη και ακολουθείται η ίδια πρακτική εδώ και πέντε χρόνια, ανεξάρτητα του ποιος κατέχει την θέση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Μετά δε και την πρόσφατη κατάργηση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Εφαρμογής Νομοθεσίας παρ. 2β’ του άρθρου 2 του Ν. 2690/1999, την λειτουργία της οποίας ζητάμε να επαναφέρετε, ο πολίτης είναι εντελώς απροστάτευτος απένατι στην κάθε αυθαιρεσία των Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στον χώρο της αυτοδιοίκησης, έχουμε τον πρωτοβάθμιο θεσμό των Δήμων, ως δευτεροβάθμιο θεσμό την Περιφέρεια, τριτοβάθμια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε τέταρτο βαθμό τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Πιστεύουμε ότι ο θεσμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχει κάτι να προσφέρει στην όλη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Εάν αναλογιστούμε ότι λειτουργούν σήμερα 13 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με 13 τουλάχιστον κτίρια και τουλάχιστον 1.500 υπαλλήλους, πιστεύουμε ότι το κόστος ύπαρξης και λειτουργίας του θεσμού, μαζί με τα λειτουργικά του έξοδα (ΔΕΗ, νερό, γραφική ύλη, τηλέφωνα, ΦΑΞ, κόστος λειτουργίας ηλεκτρονικών Υπολογιστών, έπιπλα γραφεία αυτοκίνητα, έξοδα μετακίνησης υπαλλήλων, δαπάνες μεταφοράς εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών, κλπ) ξεπερνά μηνιαίως τα 6 – 6.500.000 ευρώ και σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 72 – 75.000.000 ευρώ. Ποσό τεράστιο για την σημερινή φτωχή Ελλάδα να συνεχίζει να συντηρεί μια άχρηστη πολυτέλεια, μόνο και μόνο για να μισθοδοτεί τόσους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν παράγουν ούτε ένα ευρώ προστιθέμενη αξία στο Εθνικό Εισόδημα της Χώρας μας. Φυσικά το Υπουργείο των Εσωτερικών θα γνωρίζει το ακριβές ετήσιο κόστος της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Όπου υπάρχουν υπηρεσίες που πρέπει να διατηρηθούν, όπως π.χ. η Σφραγίδα της Χάγης, ή την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ αυτό μπορεί να γίνει είτε με μεταφορά της αρμοδιότητας στην αντίστοιχη Περιφέρεια (σφραγίδα Χάγης), είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών/Διεύθυνση Επιθεώρησης, με αναβάθμισή της σε Γενική Γραμματεία (Εποπτεία ΟΤΑ).
Σημειωτέον ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την πρώτη από τις αρμοδιότητες της που προβάλει στην ιστοσελίδα της, είναι ο έλεγχος Νομιμότητας των πράξεων των Δήμων. Μία σε βάθος έρευνα για πως γίνεται πραγματικά ο έλεγχος αυτός θα δώσει σε όλους πολύτιμα συμπεράσματα. Ενδιαφέρον θα ήταν ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος, να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και να λάβει αντίγραφα ΟΛΩΝ των προσφυγών του άρθρου 227 του Ν. 3852/2010 που έγιναν από 1-1-2011 μέχρι σήμερα, καθώς και τα αποτελέσματα των προσφυγών αυτών. Δηλαδή ποιο είναι το ποσοστό αυτών που έγιναν δεκτές, ποιο είναι το ποσοστό αυτών που απορρίφθηκαν επί τοις ουσίας, ποιο είναι το ποσοστό αυτών που απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους (π.χ. δήθεν έλλειψη εννόμου συμφέροντος) και ποιο είναι το ποσοστό αυτών που τεκμαίρονται ως απορριφθείσες λόγω παρελεύσεως δθμήνου από την υποβολή της, χωρίς ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει απόφαση. Ενδιαφέρον θα έχει να ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε πόσες από τις προσφυγές ζητήθηκαν οι απόψεις των καταγγελλομένων ΟΤΑ, σε πόσες από αυτές πήραν απάντηση και μάλιστα ποιος ήταν ο χρόνος της απάντησης και τι έπραξε ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά του Δημάρχου ο οποίος είτε δεν απάντησε, είτε απάντησε σχεδόν στην εκπνοή του διμήνου ;;;
Στην περίπτωση,
κατά την οποία δεν επιθυμείτε να αποδεχτείτε την παραπάνω εισήγησή μας, θα παρακαλούσαμε για την άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από το άρθρο 222 του ίδιου Νόμου (3852/ 2010), ώστε επί τέλους να λειτουργήσει ο θεσμός της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. και να δημιουργηθεί στοιχειώδη διοικητική υπηρεσία πραγματικού ελέγχου των πράξεων των Δημοτικών Αρχών.
Η μέχρι σήμερα υποκατάσταση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχει ως αποτέλεσμα την φαλκίδευση του δικαιώματος του πολίτη, να ελέγχει είτε με απλή καταγγελία, είτε με ειδική ενδικοφανή προσφυγή, που προβλέπεται από τον ίδιο Νόμο, τις πράξεις και παραλείψεις Δημοτικών Αρχών.
Ο πολίτης είναι διοικητικά απροστάτευτος. Δεν έχει ούτε τον χρόνο, ούτε το χρήμα, ούτε την δυνατότητα χωρίς να πληρώσει δικηγόρους, να ασκεί προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια και στο ΣΤΕ, για τα οποία χρειάζεται τεράστια χρηματικά ποσά, έναντι του πανίσχυρου Κράτους, Σημειωτέον ότι με διαφόρους Νόμους έχει καταργηθεί η υποχρέωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και των Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να καταβάλλουν γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής, ένσημα κλπ έξοδα για τα δικόγραφά τους, ενώ ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τεράστια χρηματικά ποσά για τον ίδιο σκοπό. Πρόσφατα ο Δήμος Μεταμόρφωσης άσκησε έφεση σε απόφαση που τον καταδίκαζε να πληρώσει υπόλοιπο 450 ευρώ, ποσό το οποίο και πλήρωσε. Η εφεσίβλητη για να αμυνθεί στην έφεση αυτή πρέπει να ξοδέψει περισσότερα από τα 450 ευρώ που έχει ήδη εισπράξει σε περίπτωση δε που ο Δήμος ασκήσει αναίρεση, χρειάζεται μια ολόκληρη περιουσία για τα δικαστικά έξοδα και τις παραστάσεις. Αλλά αυτό είναι θέμα που θα το θέσει ο σύλλογός μας στους συναρμόδιους υπουργούς και ενδέχεται να απασχολήσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν κατακλείδι ζητάμε:
Να επαναφέρετε την λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Εφαρμογής Νομοθεσίας παρ. 2β’ του άρθρου 2 του Ν. 2690/1999, η οποία πρόσφατα καταργήθηκε.
Είμαστε στην διάθεση των Αρχών για κάθε συνεργασία, για την παροχή κάθε πληροφορίας και για την κατάθεση σωρείας εγγράφων του συλλόγου και απλών πολιτών, με καταγγελίες οι οποίες έχουν απορριφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Διατελούμε με υπόληψη
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτα Λαμπροπούλου Θεμιστοκλής Αλεξίου