Ημερίδα για την μάστιγα της εποχής στο Ηράκλειο Αττικής
Την Παρασκευή 15 Μαϊου 2015 και ώρα 18.00 στο ειδικό δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου Αττικής, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στη κατάθλιψη», με σκοπό τη δημιουργία και υποστήριξη ομάδων αυτοβοήθειας ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη.
Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Ηρακλείου, με τους φορείς: Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ», Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και Σώμα Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ Γ. Οικονομίδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη μάστιγα της εποχής που λέγεται κατάθλιψη, μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου και τη στήριξή του στο συγκεκριμμένο Πρόγραμμα, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους κύριους ομιλητές.
Εκ μέρους του Δήμου μίλησε η κα Μαρία Καραμπέτσου, εργοθεραπεύτρια, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία αναφέρθηκες στις δομές του Δήμου και ανέλυσε το έργο της Κοινωνικής Πολιτικής , επισημαίνοντας την ανάγκη πρόληψης και παρέμβασης.
Εκ μέρους των Εθελοντών μίλησε η υπεύθυνη κα Ελ. Υφαντή και αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και υγείας που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα να πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάθλιψη. Τέλος τόνισε ότι η ενασχόληση με τον εθελοντισμό βοηθά τα άτομα που συμμετέχουν σ΄ αυτόν, στη ψυχική ευημερία τους αποτρέποντάς τα από τη νόσο.
Ο πατήρ Τίτος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κο Γαβριήλ, τόνισε ότι η εκκλησία είναι αρωγός θα στηρίξει και θα συνεργασθεί με τους φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ο κ. Παν. Χονδρός, ψυχολόγος και πρόεδρος του ΕΠΑΨΥ παρουσίασε το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στη κατάθλιψη», ως μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν, μέσα από τις ομάδες αυτοβοήθειας.
Την ανάλυση των ομάδων αυτών, έκανε τέλος η κλινική ψυχολόγος και πρόεδρος του «ΜΑΖΙ» Αγγελική Μενεδιάτου υπογραμμίζοντας το ρόλο του facilidator (συντονιστής ομάδος), ο οποίος θα είναι εθελοντής και άτομο με εμπειρία από κατάθλιψη, την εκπαίδευσή του και τις τεχνικές που θα ακολουθήσει στην ομάδα του, ώστε να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη εκ μέρους των συμμετεχόντων.
Αξιοσημείωτη ήταν η εμπειρία του Γιώργου Κεσίσογλου, μέλους του «ΜΑΖΙ» και ΚΟΙΣΠΕ Ηλιοτρόπιο, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του και μίλησε για την πορεία του μέσα στη κατάθλιψη, την επανένταξη και την ανάγκη του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως συντονιστής ομάδας.
Η ενημέρωση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων πολιτών που κατέκλυσαν την αίθουσα του σχολείου και υπέβαλαν στο τέλος ερωτήσεις σχετικές με το πρόγραμμα, δείχνοντας ευαισθησία αλλά και διάθεση πολλών εξ αυτών για συμμετοχή.
Το μήνυμα της όλης ενημέρωσης είναι η ελπίδα και η βεβαιότητα της θεραπείας της κατάθλιψης καθώς και η ένωση των δυνάμεων όλων των φορέων θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα που αφορούν στην ενδυνάμωση των πολιτών, στην αντιμετώπιση του στίγματος και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής και των σχέσεών τους.