Το Πάρκο Ελευθερίας επανασυστήνεται ως κόμβος συνάντησης, γνώσης, ιστορικής μνήμης και πολιτισμού
Η νέα αντίληψη για τον δημόσιο χώρο που μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος συνάντησης, γνώσης, μνήμης και πολιτισμού, συμπυκνώνεται στο Πάρκο Ελευθερίας. Το ιστορικό Πάρκο, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αναδεικνύεται σήμερα σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο. Σε αυτό, μαζί με το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, δημιουργήθηκε και λειτουργεί το «Athens Book Space», ένα σημείο χαλάρωσης για ανάγνωση ψηφιακών και έντυπων βιβλίων. Στο Πάρκο δημιουργήθηκαν επίσης, πέντε νέοι, φιλόξενοι, θεματικοί κήποι.
Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Το Πάρκο Ελευθερίας κουβαλάει μία “βαριά” ιστορική μνήμη που θέλουμε να διατηρηθεί ακέραια. Μετά την ανάπλασή του, μεγαλώνει και επανασυστήνεται. Ιστορία, μνήμη και φύση ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν ζωντανό κόμβο πολιτισμού και να εμπλουτίσουν ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της Αθήνας».
Το Athens Book Space, ένα σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο
Με στόχο την ενθάρρυνση της αναγνωστικής κουλτούρας, δημιουργήθηκε μέσα σε αυτό το καταπράσινο περιβάλλον, στην «καρδιά» της Αθήνας, το Athens Book Space, ένα σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο που είναι εμπνευσμένο από την Αθηναϊκή Αγορά, με καλυμμένες και ανοιχτές στοές να εκτείνονται κατά μήκος των τοίχων των κτιρίων.
Οι επισκέπτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία (σταδιακά η συλλογή θα εμπλουτίζεται), σε podcasts, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο.
Στον χώρο του Athens Book Space και γύρω από αυτό, θα υπάρχει 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, προκειμένου όσοι το επισκέπτονται να μπορούν να συνδέονται δωρεάν και να διαβάζουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επανέκθεση του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου και οι μελέτες για τη δημιουργία του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί και για τις επόμενες γενιές η ιστορική μνήμη της πόλης.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μέσα στο Πάρκο.
Πέντε θεματικοί κήποι σε έκταση 2.000 τ.μ.
Στο πάρκο έχουν δημιουργηθεί πέντε θεματικοί κήποι με νέες φυτεύσεις που εκτείνονται σε 2.000 τ.μ. Ήδη, έχουν φυτευτεί 8 νέα δέντρα, 8.028 θάμνοι και πολυετή ποώδη, ενώ όπως προβλέπει η μελέτη θα φυτευτούν ακόμη 5 δέντρα και 500 ποώδη.
Η διαδρομή προς το κεντρικό σημείο του πάρκου οδηγεί στον Κήπο Λιβαδιού με συνθέσεις ανθοφόρων πολυετών ποωδών και φυτών λιβαδιών, που την κάνουν ακόμη πιο ευχάριστη. Ο Κήπος του Νερού, διασχίζει μέσα από μια καμπυλόγραμμη ροή το λιβάδι. Η πορεία στο υπερυψωμένο ξύλινο μονοπάτι φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση, καταλήγοντας στο Δάσος των Μπαμπού. Τη διακριτική κρήνη «αγκαλιάζει» ο Υποτροπικός Κήπος, που περιλαμβάνει συλλογή υποτροπικών φυτών με πολύχρωμα φυλλώματα και λουλούδια. Η διαδρομή στους κήπους ολοκληρώνεται με το Μεσογειακό λιβάδι στον υπαίθριο χώρο του αναγνωστηρίου. Περιλαμβάνει μια συλλογή ξηροφυτικών ειδών, που ενισχύουν τη βλάστηση στη βάση των μεσογειακών δέντρων.
Στον νέο πεζόδρομο της οδού Ευζώνων, που αποτελεί και την κύρια πρόσβαση προς τον χώρο του Πάρκου, οριοθετήθηκαν οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο εσωτερικό, αναμορφώθηκαν τα υπάρχοντα παρτέρια και τοποθετήθηκε σήμανση με πινακίδες σε ελληνικά και αγγλικά. Η διαδρομή ξεκινά με τον Κήπο στις Στήλες Μνήμης και περιλαμβάνει μια φυτική παλέτα, η οποία ενισχύεται με την ανάπτυξη διπλής δενδροστοιχίας Γιακαράντας.
Ανεβαίνοντας προς το Πάρκο, οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν, πάνω στις σύγχρονες στήλες, στίχους για την ελευθερία από διάσημους ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Καζαντζάκης, ο Σολωμός και ο Ρήγας Φεραίος κ.ά.
Τα καθιστικά μέσα στο πάρκο, τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θέασης, δημιουργούν «αγκαλιές» με θέα προς την πόλη και το εσωτερικό του.
Σε ολόκληρο τον χώρο έχουν εγκατασταθεί σύγχρονα φωτιστικά, τύπου led.
Περισσότερες πληροφορίες για το υπαίθριο αναγνωστήριο μπορείτε να δείτε στο site: https://athensbookspace.gr
Το Athens Book Space υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.